Suomen Punainen Risti SPR

Utmärkelsen årets frivilliga räddare beviljades till Mika Vilpo i Åbo

Dela

Med hjälp av det elektroniska system som Vilpo har byggt upp har över 750 frivilliga kunnat rekryteras och hänvisas till uppgifter i Egentliga Finland.

Mika Vilpo är årets frivilliga räddare. Foto: Katri Lehtola
Mika Vilpo är årets frivilliga räddare. Foto: Katri Lehtola

Mika Vilpo premieras som Frivilliga räddningstjänstens (Vapepa) årets frivilliga räddare.Utmärkelsen beviljas av Vapepas centralkommitté.

Vilpo har under coronatiden på ett förtjänstfullt sätt koordinerat frivilligverksamheten i Egentliga Finland. Vilpo som arbetar som IKT-konsult har byggt upp ett elektroniskt system, med hjälp av vilket frivilliga har kunnat rekryteras och hänvisas till uppgifter som behövs. Med systemet kan man också följa upp genomförandet av uppgifterna och statistikföra dem.

Det nya systemet har också utnyttjats av kommunerna, som via frivillignätverket som Röda Korset koordinerar har begärt hjälp bland annat med att kartlägga äldre personers mående, informera om corona på flera språk och ordna butikshjälp för äldre. Systemet kommer också att användas i andra biståndsuppdrag som stöder myndigheternas verksamhet.

­­­­– Organisationernas resurser för att stöda samhället baserar sig på de frivilligas mångsidiga kunnande, som de utnyttjar för att de vill hjälpa och främja samhällets och individernas välfärd, beskriver Tommi Virtanen, som är beredskapschef i Röda Korsets Egentliga Finlands distrikt.

Vilpo som nu premierats har varit med i Frivilliga räddningstjänstens verksamhet i 22 år via Finlands Röda Kors. Just nu fungerar han som Frivilliga räddningstjänstens situationsledare och utbildare samt ansvarig för Röda Korsets Åbo avdelnings första hjälpen-verksamhet och beredskap.

– Mika Vilpo är för oss alla ett inspirerande exempel på hur man kan utnyttja sin yrkeskunskap för det gemensamma bästa inom frivilligverksamheten, fortsätter Virtanen.

Därtill utdelas räddarutmärkelser i landskapen:

Norra Savolax: Medlemmarna i larmgruppen Norra Savolax räddningshundar: Sirpa Turunen, Tiina Sutinen, Ilona Ukkonen, Mika Lyytinen.

Larmgruppsmedlemmarna Sirpa Turunen, Tiina Sutinen, Ilona Ukkonen och Mika Lyytinen har tränat efterspaning och användning av en app för terrängkartor synnerligen förtjänstfullt. Den högklassiga träningen gav resultat vid efterspaning av en försvunnen person 12.8. Gruppen använde appen med terrängkartor rutinmässigt och tillsammans med gränsbevakningsverket hittade man personen som försvunnit i terrängen.

Mellersta Finland: Erkki Rautiainen, Jämsä
Rautiainen har främjat verksamheten och mattransporterna under coronatiden på ett utmärkt sätt.

Satakunta: Sirpa Tamminen, Björneborg
Tamminen har varit en nyckelperson i hjälparbetet under coronatiden i Satakunta. Tamminen har bland annat utbildat alla personer som velat vara med i vaccinationshjälpen under mars-juni. Tamminen visade ett ypperligt engagemang och ett brett synsätt vad gäller hjälpåtgärder och möjligheter.

Uleåborg: Kuusamos lokalkommittés ”vagngrupp”.
Kuusamos lokalkommitté anhöll om bidrag från ett försäkringsbolag, så att man till orten fick en så kallad ledningsvagn. Vagnen är en mobil ledningsplats, som visade sig vara till nytta redan i juni 2021, då en flera dagars efterspaning leddes från vagnen.

Österbotten: Lahja Halla-aho, Alajärvi
Halla-aho är alltid redo att arbeta för medmänniskornas välbefinnande och säkerhet.  Hon har erfarenhet av hjälparbete redan från 35 års tid.

Utmärkelserna beslöts på Vapepas årsmöte 5.11.2021.

Frivilliga räddningstjänsten, det vill säga Vapepa, är ett nätverk som bildas av 53 medlemsorganisationer och vars frivilliga larmgrupper stöder myndigheterna i uppgifter som kräver ett stort antal hjälpare.Nätverkets verksamhet koordineras av Finlands Röda Kors.Ytterligare upplysningar: www.vapepa.fi.

Bilder

Mika Vilpo är årets frivilliga räddare. Foto: Katri Lehtola
Mika Vilpo är årets frivilliga räddare. Foto: Katri Lehtola
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum