Jyväskylän yliopisto

Utopia ei ole kadonnut vaan muuttanut muotoaan

Jaa
Viime vuosikymmeninä on esitetty utopioiden kadonneen sekä poliittisesta käsitteistöstämme että yhteiskunnallisesta mielikuvituksestamme 1900-luvun totalitarismien ja maailmansotien jälkeen. YTM Keijo Lakkalan filosofian alan väitöskirjassa tämä väite osoitetaan virheelliseksi. Utopiat eivät ole kadonneet, ne ovat vain muuttaneet muotoaan.
Keijo Lakkala
Keijo Lakkala

Näitä uusia utopian muotoja Lakkala artikuloi ”utooppisen vastaloogisen sosiaalisen käytännön” käsitteen avulla. Käsite auttaa ymmärtämään sellaisia jokapäiväisen elämän käytäntöjä, jotka sekä haastavat olemassa olevaa yhteiskuntaa että ennakoivat utopiaa eli kokonaan toisenlaista yhteiskunnallista elämää.

Historian käsittely avaa merkityksiä

Lakkalan väitöskirjassa utopian historiallisuus määritellään utopian sisällön, sen muodon ja sen eri aikoina omaksumien funktioiden kautta. Väitöskirjassa keskitytään erityisesti utopia-käsitteen historiallisuuteen ja osoitetaan, kuinka se on saanut eri aikakausina erilaisia tehtäviä.

Thomas Moren Utopia (1516) toteutti ennen muuta utopian niin sanottua kriittistä funktiota, jossa utopia toimii olemassa olevan yhteiskunnan kriittisenä vastakuvana osoittaen siinä piileviä ongelmia ja ristiriitoja. Valistusajan edistyskertomukseen nojaavissa ja tulevaisuuteen suuntautuneissa utopioissa utopia omaksuu yhteiskunnalliseen toimintaan ohjaavan ja innostavan funktion, jossa se tarjoaa poliittiselle toiminnalle tulevaisuuteen asetetun päämäärän.

Vahvistaa toisinajattelun mahdollisuuksia

Nykyisin utopia ei enää näytä tarjoavan suuria ihmisjoukkoja elähdyttäviä ja toimintaan innostavia paremman yhteiskunnan kuvia, vaan pikemminkin utopia toimii nykyisyydessä erilaisina jokapäiväisen elämän vastakäytänteinä.

Nämä utooppiset vastakäytännöt voivat paitsi opettaa ihmisiä tarkastelemaan yhteiskunnallista todellisuutta uudesta näkökulmasta, niin myös tuottaa toisinolemisen tiloja olemassa olevan yhteiskunnan sisälle.

Utopiat eivät ole kadonneet minnekään, mutta nykyisten utopian muotojen tunnistaminen on ollut vaikeaa, koska olemme tottuneet määrittelemään utopian käsitteen siihen aiemmin liitetyn tulevaisuusorientaation kautta. Nykyisten utopioiden pyrkimyksenä ei kuitenkaan ensisijaisesti ole enää tarjota visioita tulevaisuudesta vaan vahvistaa toisinajattelun ja toisinolemisen mahdollisuuksia tässä ja nyt.

YTM Keijo Lakkalan filosofian alan väitöskirjakäsikirjoituksen ”Utopia as Counter-Logical Social Practice” tarkastustilaisuus pidetään 3.12.2021 Ruusupuiston RUU D104 Helena-salissa kello 12:00. Vastaväittäjänä toimii tohtori David M. Bell (Lougborough University) ja kustoksena YTT Olli-Pekka Moisio (Jyväskylän yliopisto).

Yleisö voi seurata tilaisuutta myös verkosta, linkki https://r.jyu.fi/dissertation-lakkala-031221

Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä, on +358 40 805 4171.

Väitöskirja on julkaistu sarjassa JYU Dissertations numerona 457, Jyväskylä 2021, ISBN 978-951-39-8921-7. Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8921-7

Taustatietoja:

Keijo Lakkala on kirjoittanut ylioppilaaksi Tornion Putaan lukiosta vuonna 2005. Yhteiskuntatieteiden maisteriksi hän on valmistunut Jyväskylän yliopistosta vuonna 2012 filosofian oppiaineesta.

Lisätietoja:

Keijo Lakkala, keijo.s.lakkala@student.jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keijo Lakkala
Keijo Lakkala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye