Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uträttande av ärenden för en annan persons räkning har tagits i användning inom hälsovårdsservicen

Dela

Vasa stad har inom hälsovårdsservicen tagit i användning elektronisk ärendefullmakt i e-tjänsten suomi.fi för privatpersoner. I praktiken kan till exempel vårdnadshavarna uträtta ärenden för sitt barns räkning om barnet inte har fyllt 15 år. Likaså kan en kommuninvånare uträtta ärenden för en äldre förälder. Avtal om uträttande av ärenden för en annan person ingås i hälsovårdens e-tjänst.

Ändringen gäller all hantering av ärenden på hälsovårdsservicens e-tjänsts sida: https://sote.easiointi.fi/sv/web/vaasa-te. På sidan kan man bl.a. reservera tid för influensavaccination, mottagnings- eller telefontid till skötare samt tid till barnrådgivningen, skolhälsovården och studerandehälsovården.

Vidare kan läkare och skötare skicka sms till sina klienters mobiler eller webbmeddelanden som kan läsas via e-tjänsten. Även vid moderskapsrådgivningen kan klienten skicka ett webbmeddelande till hälsovårdaren via e-tjänsten.

Man kan logga in i servicen direkt via länken:https://sote.easiointi.fi/sv/web/vaasa-te med hjälp av stark autentisering med bankkoder, mobilcertifikat eller elektroniskt identitetskort. Länk till servicen finns även på sidan: www.vaasa.fi/sv/halsostationsservice.

Kommuninvånaren kan uträtta ärenden på sin äldre förälders vägnar

– En äldre person kan ge sitt vuxna barn tillstånd att uträtta ärenden på hens vägnar i hälsovårdsservicens e-tjänst om båda parterna har i sin användning t.ex. bankkoder för stark autentisering, förtydligar hälsovårdsservicens utvecklingsplanerare Sirpa Manninen.

Om båda parterna inte har stark autentisering i sin användning så fyller man i en pappersblankett för e-tjänster, som båda ska underteckna och blanketten returneras till hälsostationen. Då uppgiften har förts in i patientdatasystemet kan vederbörande uträtta ärenden för en annan person.

Uträttande av ärenden elektroniskt för ett barns räkningsom inte fyllt 15-år

– Från föräldrarna har det kommit flera önskemål om att kunna uträtta ärenden inom hälsovårdsservicen för sitt barns räkning lätt och snabbt på nätet, bekräftar Manninen.

Efter att ha gjort en stark autentisering väljer vårdnadshavaren i servicen det barn som hen vill uträtta ärenden för. Första gången ska vårdnadshavaren fylla i den elektroniska blanketten för patientsamtycke på barnets vägnar.

– Tidigare har uträttandet av ärenden för eget barns räkning gjorts på en separat blankett som var färdigt ifylld på förhand, men överföringen av uppgifterna tar tid och tidsreserveringar kan göras först efter några dagar. I och med det nya systemet är det möjligt att uträtta ärenden för en annan person genast då den elektroniska ärendefullmakten har fyllts i och har sparats i e-tjänsten, beskriver Manninen.

De barn som har antecknats att man har vårdnaden för finns i Sök i Suomi.fi tjänsten under Fullmakter. Om barnet har fyllt 15 år kommer meddelandet att befullmäktigandet inte räcker till. Personuppgifter får man från befolkningsregistret vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata samt nationella fullmaktsregistret. Mera information om fullmakter, dvs. att uträtta ärenden för en annan person:www.suomi.fi/anvisningar-och-stod/information-om-fullmakter.

Nyckelord

Kontakter

Utvecklingsplaneraren för hälsoservice Sirpa Manninen, tfn 040 351 4324, sirpa.manninen@vasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum