Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesminister Haavisto på besök i Haag, Montana och Bryssel

Dela

Utrikesminister Pekka Haavisto besökte Haag på onsdagen och reser härnäst till Montana i Förenta staterna. På måndagen deltar han i Europeiska unionens utrikesråd i Bryssel.

Onsdagen den 13 juli var utrikesminister Haavisto i Haag för att delta i en ministerkonferens som Nederländernas utrikesministerium sammankallat tillsammans med Internationella brottmålsdomstolen ICC. Konferensen gällde rättsligt ansvar i anslutning till kriget i Ukraina. Också Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba deltog i diskussionen via distanskontakt. Vid sidan av ministermötet träffade minister Haavisto ICC:s ordförande Piotr Hofmański och registrator Peter Lewis, vice generaldirektören för Organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW Odette Melono och Internationella tribunalens åklagare Karim Khani.

Torsdagen den 14 juli fortsätter minister Haavisto från Haag till Montana i Förenta staterna, där han deltar i ett seminarium om utrikes- och säkerhetspolitik och träffar beslutsfattare och företrädare för medier i anslutning till Finlands Natomedlemskap.

Måndagen den 18 juli deltar minister Haavisto i EU:s utrikesministermöte i Bryssel. Utrikesrådet ska fortsätta diskussionen om Rysslands militära aggression mot Ukraina. Fokus ligger på de geopolitiska konsekvenserna av den ryska invasionen och på frågor som gäller ansvarsskyldighet. Finland fördömer kraftfullt Rysslands invasion av Ukraina och reagerar på Rysslands aggression som en del av Europeiska unionen.

Utrikesministrarna ska dessutom diskutera förbindelserna mellan EU och Latinamerika och Karibien. Diskussionen handlar om att intensifiera förbindelserna och stärka de politiska kontakterna. Finland anser att det är viktigt att öka umgänget och stöder unionens insatser för intensivare förbindelser.

Ministrarna ska också diskutera den externa dimensionen av digital diplomati. Finland anser att det är viktigt att EU:s digitala diplomati utvecklas och stärks som en del av EU:s yttre förbindelser och säkerhetspolitik. Finland stöder EU:s roll i arbetet för att bygga upp en ansvarsfull, trygg och fri digital framtid.

Mer information:

Joel Linnainmäki, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 295 350 466
Utrikesrådet: Anna-Mari Wong Hämäläinen, ställföreträdare för Europakorrespondenten, tfn +358 295 350  498

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum