Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministeriet stänger kontoret i Murmansk

Dela
Utrikesministeriet har beslutat att tillfälligt stänga kontoret i Murmansk som hör till generalkonsulatet i S:t Petersburg.

Tillfällig stängning betyder att verksamheten avbryts tills vidare. Enligt utrikesministeriet har Finland just nu inget behov av att ha ett kontor i Murmansk eftersom kontorets kärnuppgifter att minskat betydligt. Vid behov kan verksamheten inledas på nytt senare.

Kontoret i Murmansk öppnades 1992. I tre decennier har kontoret fokuserat på att sköta inresefrågor och bilaterala relationer och att främja det regionala och gränsöverskridande samarbetet.   

Utrikesministeriets beslut gäller bara Murmanskkontoret. Finlands övriga beskickningar i Ryssland fortsätter verksamheten. I nordvästra Ryssland har Finland ett generalkonsulat i S:t Petersburg och ett kontor i Petrozavodsk. Beslutet påverkar inte de ryska beskickningarnas verksamhet i Finland. Utrikesministeriet ser regelbundet över nätverket av beskickningar och anpassar resurserna efter behoven.

Det förberedande arbetet har inletts, och kontoret i Murmansk har stängt under förberedelserna. Visumärenden sköts fortfarande av VFS Globals servicecentral, och på samma sätt som tidigare kan kunderna ansöka om Schengenvisum till Finland enligt de gällande restriktionerna. I andra frågor kan kunderna vända sig till generalkonsulatet i S:t Petersburg.

Mer information

Marja Liivala, avdelningschef, östavdelningen, utrikesministeriet, tfn +358 295 351 727

Pirjo Tulokas, förvaltningsdirektör, utrikesministeriet, tfn +358 295 351 413

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum