Vaasan kaupunki - Vasa stad

Utställningen ”Havet tar, havet ger” berättar om havets roll i konstens och kulturens historia

Dela

På Österbottens museum öppnas den 6 juni en utställning med havet som tema. Utställningen har sammanställts ur Föreningen Finländska konststiftelsers medlemmars och Vasa stads museers samlingar. Den berättar om hur haven och kusterna samt människors, tankars och föremåls rörlighet i anknytning till dem kan ses i konsten och kulturhistorien. Utställningen pågår till och med 20.10.

Väinö Blomstedt: Skärgårdslandskap, 1910-talet, UPM-Kymmenes Kulturstiftelse. Foto: Matias Uusikylä
Väinö Blomstedt: Skärgårdslandskap, 1910-talet, UPM-Kymmenes Kulturstiftelse. Foto: Matias Uusikylä

Utställningen har sammanställts i samarbete med Föreningen Finländska konststiftelser (STSY). Föreningen Finländska konststiftelser bildades år 2006. Medlemmar i föreningen är Alfred Kordelins stiftelse, Fortums Konststiftelse, Gösta Serlachius konststiftelse, Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse, Konststiftelsen Merita, UPM-Kymmenes Kulturstiftelse samt Stiftelsen för Åbo Akademi och OP-gruppens Konststiftelse vilka anslöt sig i fjol.

På den av konsthistoriker Tuija Peltomaa sammanställda utställningen finns verk med havsmotiv från 1850-talet till 1950-talet.

- Tidsperspektivet synliggör vilken betydelse havet har i kulturens, samhällets och näringslivets utvecklingsfaser, förklarar Peltomaa.

Enligt Peltomaa kommer vi sällan att tänka på vad allt havet har hämtat med sig till Finland och hur det har transporterat finländare och finska produkter runt världen. Mången sak skulle vara annorlunda utan havet och sjöfarten.

- Havet skiljer oss inte åt, utan det förenar oss över ländernas och kontinenternas gränser. Det är aktuellt och viktigt att tänka på det som förenar oss, påminner Peltomaa.

Utställningen framskrider från landsbygdssamhället i medlet av 1800-talet till det alltmer urbana Finland på 1940- och 1950-talen

Utställningen berättar om ett Finland som växer, utvecklas och förändras, om traditioner och den moderna tidens fenomen.

- Utöver målningarna åskådliggör föremål, kartor och spelbräden hur havet har varit med i finländarnas historia och liv i många olika former. Jag hoppas att besökare i alla åldrar hittar mycket att se och diskutera i dem, säger Peltomaa.

På utställningen visas över 70 verk, av vilka en del kommer från privata samlingar och sällan ställs ut. Bland annat dessa konstnärers verk finns med: Albert Edelfelt, Magnus Enckell, Oscar Kleineh, Victor Westerholm, Berndt Lindholm, Hugo Simberg och Lennart Segerstråle. Förutom oljemålningar finns det också skulpturer, akvareller, grafik och teckningar.

- Det har varit härligt att upptäcka hur konstnärerna har avbildat havet i allt från stora och anslående målningar till små grafikblad. Därför vill jag också ge betraktaren tillfälle att uppleva konstens hav både som vidsträckta panoramabilder och som teckningar och grafikblad som inbjuder till att betrakta dem på nära håll, säger Peltomaa.

I vitriner kan man betrakta föremål som gör sjöfartens inverkan på Vasaregionen konkret. Innehållet i vitrinerna berättar om importerade varor, sjöfartens exotism och den symbolik som anknyter till havet. Med på utställningen finns också den ljudvärld som berättar om havet.

Evenemang

Gratis inträde till utställningen är det på Världshavsdagen lördagen den 8 juni.

Utställningens kurator Tuija Peltomaa presenterar utställningens verk och tema på två specialguidningar, som hålls lördagen den 24 augusti och den 19 oktober.

Under Konstens natt den 8 augusti kl. 15-22 är det fritt inträde till Österbottens museum och Vasa stads övriga museer.

Utställningens guidningar för allmänheten ordnas andra söndagen varje månad kl. 13 på svenska och kl. 14 på finska.

Informationsbilder

Nyckelord

Kontakter

Amanuens Anna Franck, Vasa stads museer, tfn 040 672 5415, anna.franck@vaasa.fi  

Anu Kehusmaa, Föreningen Finländska konststiftelser, tfn 041 4377566, anu.kehusmaa@artmerita.fi

Bilder

Väinö Blomstedt: Skärgårdslandskap, 1910-talet, UPM-Kymmenes Kulturstiftelse. Foto: Matias Uusikylä
Väinö Blomstedt: Skärgårdslandskap, 1910-talet, UPM-Kymmenes Kulturstiftelse. Foto: Matias Uusikylä
Ladda ned bild

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum