Espoon kaupunki - Esbo stad

Utställningen Plastens berättelse beskriver plastskräpets resa till en ny produkt

Dela

I utställningen Plastens berättelse bekantar du dig med plastskräpets alla skeden när den reser från en kärl och omvandlas till återvunnet material och en ny produkt. Utställningen visas i Naturens hus Villa Elfvik mellan den 1 december 2021 och den 23 januari 2022.

Plaster används mycket och de har en central betydelse i vårt samhälle. I cirkulär ekonomi används plastavfallet som råmaterial och det omvandlas till användbara produkter. När det kol som plasten innehåller bevaras länge i cirkulation, minskar klimatutsläppen och sparas naturresurser. 

I utställningen demonstreras berättelsen om det hur man kan producera hållbara och koldioxidsnåla produkter av en växande ström av plastavfall. I projektet Plastens berättelse – från skräp till produkt har det samlats in plast från skolor i Esbo. Som pilotskolor verkar skolorna Olarin koulu och Ruusutorpan koulu i vilka eleverna får fördjupa sig i ärendet under projektet.  

Plastskräp har undersökts och bearbetats på Yrkeshögskolan LAB:s plastlaboratorium i Lahtis. Återvunnen plast har designats och formats i synnerhet med tanke på utemöbler och andra föremål som är lämpliga för stadsmiljön. Dessa tillverkas av återvunnen plast med hjälp av 3D-utskrivning. I utställningen ser du olika bearbetningsskeden för återvunnen plast och produkter som har tillverkats av den.

Naturens hus Villa Elfvik (Elfviksvägen 4, Bruksstranden, Esbo) är öppet mån–fre kl. 9–15 och sön kl. 10–16. På självständighetsdagen den 6 december, på nyårsdagen den 1 januari och på trettondagen den 6 januari kl. 10–16. Stängt under julen 24–26 december 2021. Café Elfvik är öppet på söndagar och helger under husets öppettider. Naturens hus har gratis inträde.

Plastens berättelse – från skräp till produkt är Esbo stads och Yrkeshögskolan LAB:s gemensamma projekt som har fått finansiering av miljöministeriets försöks- och pilotprojekt för färdplanen för plast. Projektet har startat i början av 2021 och fortsätter till slutet av september 2022.

Nyckelord

Kontakter

Mia Johansson, projektchef, Esbo stad, tfn 040 5530 439, mia.johansson@espoo.fi

Bilder

Ladda ned bild
Kross gjord av plastskräp.
Kross gjord av plastskräp.
Ladda ned bild
Granulat gjort av plastkross.
Granulat gjort av plastkross.
Ladda ned bild
Utformning av plastmassa med ekstrudering, där den heta plasten trycks genom ett formande munstycke.
Utformning av plastmassa med ekstrudering, där den heta plasten trycks genom ett formande munstycke.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Naturens hus Villa Elfvik vill främja en hållbar livsstil. I huset kan du bekanta dig med Esbos mångfaldiga natur och få tips om en hållbar livsstil.

Instagram: www.instagram.com/villaelfvik
Facebook: www.facebook.com/espoonymparistonsuojelu

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon kaupunki edellyttää koronapassia laajasti yleisötilaisuuksissa ja osassa asiakastiloja3.12.2021 15:11:14 EET | Tiedote

Espoon kaupunki edellyttää asiakkailtaan koronapassia laajasti kulttuurin ja liikunnan palveluissa 4.12.2021 alkaen. Tarkistamme koronapassin kaikissa yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa sekä sisäänpääsyn edellytyksenä kaupunginmuseon toimipisteisiin, Näyttelykeskus WeeGeelle ja uimahalleihin. Myös ryhmäliikuntaan edellytämme koronapassia, jos ryhmäkoko on yli 20 henkilöä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum