Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Uudellamaalla kehitetään yhdessä hallitusti asiakkaiden valinnanvapautta

Jaa

Uudenmaan 23 kuntaa, HUS ja Eteva perustivat ylikunnallisen palveluseteliverkoston. Verkosto kehittää entistä asiakaslähtöisempiä palveluseteleitä ja henkilökohtaista budjettia. Uudella verkostotyöllä halutaan poistaa esteet palvelusetelien käytön tieltä ja laajentaa hallitusti asiakkaiden valinnanmahdollisuuksia jo nykyisen lainsäädännön aikana.

Uudellamaan kunnat ja HUS ovat tarjonneet palveluseteleitä yksittäisissä palveluissa jo yli kymmenen vuoden ajan. Esimerkiksi Helsingissä palveluseteli on tällä hetkellä käytössä noin 20 sosiaali- ja terveyspalvelussa. Setelien käyttö on kuitenkin ollut vielä melko vähäistä palvelujen kokonaismääriin nähden. Asiakkaille tehdyn kyselyn mukaan he eivät tiedä palvelusetelin mahdollisuudesta tai kokevat sen hankalaksi käyttää.

Uudella verkostotyöllä halutaan poistaa esteet palvelusetelien käytön tieltä ja laajentaa hallitusti asiakkaiden valinnanmahdollisuuksia jo nykyisen lainsäädännön aikana, joka antaa siihen hyvät mahdollisuudet.

"Ajatus Uudenmaan yhteisestä palveluseteliverkosta syntyi viime vuonna, kun valmistelimme yhdessä valinnanvapauspilottien hankehakemusta sosiaali- ja terveysministeriölle", Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän johtaja, verkoston puheenjohtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen kuvaa verkoston perustamista.

Uudenlaista yhteistyötä

Verkosto toteuttaa uudenlaista yhteistyömallia ja saa aikaan konkreettisia tuloksia.

"Tämä on historiallista, koska Uudellamaalla ei ole aikaisemmin tehty yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalveluissa näin laaja-alaisesti, iloitsee Laitinen-Parkkonen. 

"Verkoston tavoitteena on yhtenäistää toimintaa, luoda yhteisiä työkaluja ja palvelusetelituotteita. Haluamme myös parantaa asiakkaiden neuvontaa, ohjausta ja viestintää palveluseteleistä", Laitinen-Parkkonen jatkaa.

Jos kansallinen sote-lainsäädäntö etenee, verkoston työtä voidaan suoraan hyödyntää tulevissa valinnanvapauden malleissa. Palveluseteliverkosto tekee tiivistä yhteistyötä Uudenmaan maakuntaa valmistelevan Uusimaa2019-hankkeen kanssa.

Lisätietoja medialle:

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä: kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen, p. 040 182 5797, pirjo.laitinen-parkkonen@keusote.fi

Palveluseteli on vaihtoehto kunnan tai sairaanhoitopiirin tuottamalle tai ostamalle palvelulle. Asiakas saa kunnalta/sairaanhoitopiiriltä palvelusetelin ja hän voi itse valita hyväksyttyjen palvelutuottajien joukosta, mistä hän hankkii tarvitsemansa palvelun.

Henkilökohtainen budjetti on kunnan/sairaanhoitopiirin myöntämä maksusitoumus ennalta suunnitellun palvelukokonaisuuden hankkimiseen. Henkilökohtainen budjetti soveltuu erityisesti henkilölle, jonka palvelutarve on jatkuvaa ja laaja-alaista.

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstiedote 12.3.12.3.2019 18:59:42 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan 12.3. kokouksen päätöstiedote on verkkosivuillamme. Lautakunnan tämän päivän kokoukseen osallistui nuorisoneuvoston valitsema edustaja Alma Rantalaiho. Helsingissä on kevään ajan kokeilu, jossa nuorisoneuvoston valitsemat edustajat osallistuvat toimialojen lautakuntien kokouksiin. Kokeilun avulla halutaan kuulla paremmin helsinkiläisiä nuoria, tarjota heille osallisuuden mahdollisuuksia ja lisätä heidän tietämystä kunnallisesta päätöksenteosta.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstiedote 26.2.26.2.2019 18:13:29 EETTiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan 26.2. kokouksen päätöstiedote on verkkkosivuilla. Kokoukseen osallistui nuorisoneuvoston valitsema edustaja Jim Koskinen. Helsingissä on kevään ajan kokeilu, jossa nuorisoneuvoston valitsemat edustajat osallistuvat toimialojen lautakuntien kokouksiin. Kokeilulla avulla halutaan kuulla paremmin helsinkiläisiä nuoria, osallistaa heitä ja lisätä heidän tietämystä kunnallisesta päätöksenteosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme