Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uuden oppaan avulla kohti kestävämpää lähivirkistysmatkailua Helsingin saaristossa

Jaa

Ihmiset ovat kuluneen vuoden aikana löytäneet lähiluonnon ja lähiluontomatkailun yhä tiiviimmäksi osaksi arkeansa. Lisääntyvät kävijämäärät luontokohteissa edellyttävät yhä vastuullisempaa otetta ja kestävää virkistyskäyttöä tukevaa toimintaa niin kehittäjiltä kuin kävijöiltäkin. Uusi opas ja siihen liittyvä työkalu antavat käytännön keinoja kaupunkien lähellä sijaitsevien saarten kehittämiseen.

Luonto- ja kulttuuriarvot houkuttelevat tutustumaan lähiluontokohteisiin. Merkityillä poluilla kulkeminen on kävijälle yksinkertainen ja helppo keino toteuttaa kestävää lähivirkistysmatkailua. Kuva: Teemu Saloriutta.
Luonto- ja kulttuuriarvot houkuttelevat tutustumaan lähiluontokohteisiin. Merkityillä poluilla kulkeminen on kävijälle yksinkertainen ja helppo keino toteuttaa kestävää lähivirkistysmatkailua. Kuva: Teemu Saloriutta.

Koronaepidemian vahvistama kävijäpaine on huomioitava erityisesti myös kaupunkiluonnossa. Urban Eco Islands -projektissa on viimeisen kahden vuoden aikana kehitetty ja kokeiltu erilaisia keinoja edistää kestävää lähivirkistysmatkailua kaupunkien edustalla sijaitsevissa saarissa. Yhteisprojektiin osallistuivat Helsingin ja Tallinnan kaupungit, Forum Virium Helsinki sekä Tukholman ympäristöinstituutin Tallinnan yksikkö. Kokeilujen kohteena ovat olleet Helsingissä sijaitseva Vasikkasaari ja Aegnan saari Tallinnassa. Kokeilut tukevat Helsingissä toteutettavaa merellistä strategiaa, jossa uusia saaria avataan virkistys- ja matkailukäyttöön.

Kestävää virkistyskäyttöä tukevat uudet retkeilyrakenteet ja nettioppaat

Urban Eco Island –projektin aikana uudistettiin sekä Vasikkasaaren että Aegnan saaren retkeilyrakenteita, jotta kohteiden luonto- ja kulttuuriarvojen säilyminen voitaisiin taata kävijämäärien lisääntyessä. Kohteista on nyt tarjolla paremmin tietoa sekä paikan päällä olevissa opasteissa, että mobiilioppaissa. Vasikkasaareen voi nyt myös tutustua virtuaalikierroksen avulla jo etukäteen. Helsingin saarten vesiliikenneaikataulut löytyvät HSL:n Reittioppaasta, kun liikennöintikausi alkaa.

”Näyttää siltä, että lähiluontomatkailutrendi jatkuu myös tulevana keväänä ja kesänä. Nyt olemme saaneet uusia reittejä, opasteita, levähdyspaikkoja ja jätteenkeräysaseman rakennettua valmiiksi ennen kuin uusi sesonki tuo lisää kävijöitä saarille nauttimaan merellisestä lähiluonnosta”, iloitsee projektikoordinaattori Annika Harlio Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

Uusi opas apuna kestävän lähivirkistysmatkailun kehittämistyössä

Urban Eco Islands − opas kestävän lähivirkistysmatkailun kehittämiseen saaristossa -oppaassa kuvataan projektissa toteutettujen kokeilujen kautta, miten saariluontokohdetta voidaan kehittää niin ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti kuin kulttuurisestikin kestävästi. Kestävä luontomatkailu tarkoittaa tässä toimintatapaa, jossa kaikki saaren virkistyskäyttöä tukeva toiminta tähtää kohteen vastuulliseen käyttöön.

”Helsingin Vasikkasaari ja Aegnan saari Tallinnassa olivat hyvin erilaisessa vaiheessa niiden tarvitsemien kestävyyttä tukevien toimenpiteiden suhteen. Tämä auttoi meitä huomioimaan erilaisten saarikohteiden tarpeet juuri valmistuneessa oppaassa”, jatkaa Annika Harlio.

Kävijällä on tärkeä rooli saariluonnon suojelijana

Kävijän oma toiminta on yksi kestävän luontomatkailun tärkeimmistä lenkeistä. Vierailija voi tutustua kohteeseen oppaiden ja opasteiden avulla sekä etukäteen että paikan päällä, jolloin hän on tietoisempi kohteen erityispiirteistä ja luontoarvoista. Näin keväällä lintujen pesimäaikaan koiran kiinnipitäminen on erityisen tärkeä teko saariluonnon hyväksi, samoin jokainen voi vaikuttaa kohteen kulumiseen pysymällä reiteillä.

Omakohtaisen kokemuksen on todettu lisäävän kävijän arvostusta paikallisia luonto- ja kulttuuriarvoja kohtaan. Yksi tapa kokemuksen vahvistamiseksi on lajien havainnointi luonnossa liikkuessa. Urban Eco Islands -projektissa kokeiltiin kävijöiden ja kouluryhmien kanssa iNaturalist-lajintunnistussovellusta, jossa tekoäly ja muut käyttäjät auttavat kännykällä otettujen lajikuvien tunnistamisessa. Sovellus yhdistää havainnon paikkatietoon ja kokoaa käyttäjien havaintoja niin saarilta kuin muiltakin luontoalueilta.

Helsingin kaupunki toimii pääkoordinaattorina kaksivuotisessa Urban Eco Islands -hankkeessa, jonka partnereita ovat Forum Virium Helsinki, Tallinnan kaupunki ja Tukholman ympäristöinstituutin Tallinnan yksikkö. Hankkeen rahoittaja on European Regional Development Fund, Interreg Central Baltic.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaisa Pajanen
tiimipäällikkö
kaupunkiympäristön toimiala
ympäristöpalvelut
puh. 050 593 2137
kaisa.pajanen(at)hel.fi

Kuvat

Luonto- ja kulttuuriarvot houkuttelevat tutustumaan lähiluontokohteisiin. Merkityillä poluilla kulkeminen on kävijälle yksinkertainen ja helppo keino toteuttaa kestävää lähivirkistysmatkailua. Kuva: Teemu Saloriutta.
Luonto- ja kulttuuriarvot houkuttelevat tutustumaan lähiluontokohteisiin. Merkityillä poluilla kulkeminen on kävijälle yksinkertainen ja helppo keino toteuttaa kestävää lähivirkistysmatkailua. Kuva: Teemu Saloriutta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Den internationella tävlingen för Magasinstranden startar – med tävlingen hittas en lösning för Helsingfors centrala strandområde12.5.2021 10:32:01 EEST | Tiedote

Helsingfors stad startar en tävling för att hitta en partner för utveckling och genomförande av Magasinstranden i Södra hamnen den 12 maj. I fortsättningen utvecklas Magasinstranden som en del av promenadcentrumet, som strandrutt längs Helsingfors stränder samt som plats för det nya arkitekturs- och designmuseet. Tävlingen är en tudelad kvalitets- och koncepttävling som är riktad till inhemska och internationella aktörer inom byggs- och fastighetsbranschen.

The international competition for Makasiiniranta begins – the competition seeks solutions for a central shore area in Helsinki12.5.2021 10:27:14 EEST | Press release

Starting on 12 May 2021, the City of Helsinki will be holding a competition to find a partner for the development and implementation of Makasiiniranta at the South Harbour. The Makasiiniranta area will be developed as part of the pedestrian city centre and the seaside trail around the shores of Helsinki, and as a location for the new Architecture and Design Museum. The two-stage quality and concept competition is intended for both Finnish and international operators in the construction and property industry.

Makasiinirannan kansainvälinen kilpailu käynnistyy – kilpailulla etsitään ratkaisua Helsingin keskeiselle ranta-alueelle12.5.2021 10:23:48 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki käynnistää 12. toukokuuta kilpailun löytääkseen kumppanin Eteläsataman Makasiinirannan kehittämiseen ja toteuttamiseen. Makasiinirantaa kehitetään jatkossa osana käveltävää keskustaa, Helsingin rantoja kiertävää rantareittiä sekä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon sijaintipaikkana. Kilpailu on kaksivaiheinen laatu- ja konseptikilpailu, joka on suunnattu rakennus- ja kiinteistöalan kotimaisille ja kansainvälisille toimijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme