ELY-keskukset

Uuden voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviointi käynnistynyt (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)

Jaa
Fingrid on aloittanut uuden, Nuojuankankaalta Seitenoikealle ulottuvan 400 + 110 kilovoltin voimajohtohankkeen esisuunnittelun.
Keskinen, Puolanka. Kuva © Sitowise Oy 2022.
Keskinen, Puolanka. Kuva © Sitowise Oy 2022.

Meneillään olevasta energiamurroksesta aiheutuu merkittäviä vahvistustarpeita Suomen kantaverkoille. Tuulivoimaa rakennetaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja rakentaminen keskittyy länsirannikolle sekä Pohjois-Suomeen. Oulujärven pohjoispuolelle on suunnitteilla lähes 1 500 megawattia tuulivoimaa. Rakentamisen mahdollistamiseksi sekä alueen sähkönsiirron varmistamiseksi tarvitaan uusi itä-länsi-suuntainen voimajohtoyhteys.

Vaalan Nuojuankankaalta Seitenoikealle Hyrynsalmen ja Ristijärven rajalle ulottuva uusi linja suunnitellaan rakennettavaksi pääosin nykyisen 220 kilovoltin voimajohdon rinnalle. Voimajohto kulkee Vaalan lisäksi Puolangan, Paltamon sekä Ristijärven kuntien alueella, sekä toteutustavasta riippuen, osin myös Hyrynsalmen kunnassa. Samaan maastokäytävään on huomioitu sijoitettavan myös Vaalassa Turkkiselän tuulivoimahankkeen 2 x 110 kilovoltin voimajohdot. Ristijärvellä samaan maastokäytävään sijoittuu Leppikoski-Seitenoikea 110 kilovoltin voimajohto.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan kahta vaihtoehtoista reittiä Vaalassa Nuojuankankaan ja Jaalangan välisellä osuudella: Pohjoinen vaihtoehto sijoittuu nykyisen 200 kilovoltin voimajohdon pohjoispuolelle ja eteläinen vaihtoehto eteläpuolelle. Pohjoinen vaihtoehto erkanee nykyisen 200 kilovoltin voimajohdon rinnalta omaan maastokäytäväänsä noin kuuden kilometrin osuudella, ja eteläinen noin 2 kilometrin osuudella. Uudessa maastokäytävässä 400 + 110 kilovoltin voimajohtoalueen leveys on noin 62 metriä. Voimajohtoreitin kokonaispituus on noin 81 kilometriä. Lisäksi tarkastellaan teknisiä vaihtoehtoja asutuksen sekä Natura 2000 -alueen kohdalla.

Hanketta ja YVA-ohjelmaa esitellään 23.3.2023 Vaalan kunnantalolla järjestettävässä yleisötilaisuudessa. Ovet avautuvat kello 16.30, jolloin on mahdollisuus saapua paikalle tutustumaan karttoihin ja suunnitelmiin. Yleisötilaisuus pidetään klo 17.00–19.00. Tilaisuutta on mahdollista seurata etäyhteydellä. Linkki yleisötilaisuuteen löytyy ympäristöhallinnon verkkosivulta www.ymparisto.fi/nuojuaseitenoikeavoimajohtoYVA

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankevastaavana YVA-menettelyssä on valtakunnallinen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj, jossa yhteyshenkilöinä toimivat erikoisasiantuntija, Maankäyttö ja ympäristö, Tiina Seppänen ja voimajohtosuunnittelun asiantuntijana Eeva Paitula.

Ympäristövaikutusten arviointiohjelman on laatinut Fingrid Oyj:n toimeksiannosta konsulttityönä Sitowise Oy, jossa projektipäällikkönä toimii Lauri Erävuori ja projektikoordinaattorina Sonja Oksman.

Yhteysviranomaisena toimii Kainuun ELY-keskus, yhteyshenkilönä Mari Isojärvi.

Kuvat

Keskinen, Puolanka. Kuva © Sitowise Oy 2022.
Keskinen, Puolanka. Kuva © Sitowise Oy 2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kevään kelirikosta arvioidaan vaikeaa (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)20.3.2023 10:27:21 EET | Tiedote

Kelirikolla tarkoitetaan tien pinnan tai tierakenteen pehmenemisen aiheuttamaa kulkukelpoisuuden merkittävää vaikeutumista tai estymistä. Tien pinta tai rakenne voi pehmentyä keväällä roudan sulamisen yhteydessä tai rakenteiden vettyessä märkänä myöhäissyksynä tai lämpimänä alkutalvena. Rakenne voi pehmentyä ja kantavuus heikentyä joko tien pinnalta tai myös syvemmältä. Sorateillä voi siten esiintyä erityyppistä kelirikkoa, kuten pinta- ja runkokelirikkoa.

Skärgårdshavets tillstånd väckte intresse i Åbo - 140 deltog i seminarium om Skärgårdshavets tillstånd i framtiden (Egentliga Finland, Satakunta)17.3.2023 09:03:41 EET | Tiedote

NTM-centralen för Egentliga Finland anordnade 16.3. i Åbo ett seminarium om Skärgårdshavets tillstånd i framtiden. På seminariet presenterades färsk forskningskunskap om Skärgårdshavets tillstånd, och bollades idéer om metoder med vilka olika aktörer kan främja skyddet av Skärgårdshavet och minska näringsbelastningen från land.

Saimaan järvilohen pelastamiseen lisääntymisalueita, vaellusväyliä ja resursseja17.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Järvilohen pelastamista seurataan ensimmäistä kertaa tulosmittareilla. Tulosmittareiden perusteella ollaan lajin häviämisen kynnyksellä, mikäli järvilohen hoitokohteissa ja säilytysviljelyssä sekä resursseissa ei tapahdu nopeita muutoksia. Kannanhoidollisten poikasten elossa säilyminen tulee kohentua Saimaalla ja Pielisellä, sillä nykyään poikasista noin 99,8 % ei selviä järvivaelluksesta takaisin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme