Jyväskylän yliopisto

Uudenlaista tietoa luonnon monimuotoisuudesta maanomistajille, päättäjille ja tutkimukselle

Jaa
Syksyllä 2022 alkaneen projektin tavoitteena on kerätä tietoa erilaisista metsistä, jolloin ymmärretään paremmin metsien muutoksen ja useiden eri lajiryhmien muutosten yhteyksistä. Projektin menetelmin saavutettava laaja aineisto on kansainväliselläkin tasolla harvinaista ja arvokasta sekä tutkimukselle että päättäjille, kuten myös metsänomistajille.
Metsien lajistosta ja monimuotoisuudesta kerätään kesällä laajaa aineistoa.
Metsien lajistosta ja monimuotoisuudesta kerätään kesällä laajaa aineistoa.

Luontokadon hidastaminen on yksi aikamme tärkeimmistä tehtävistä ja sen mahdollistamiseksi on meidän tunnettava omat metsämme. Uusi (2022-2024) Ympäristöministeriön rahoittama ja Jyväskylän yliopiston, Luonnonvarakeskuksen, Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomuksen yhteistyössä toteutettava, VMI-BIODIV -projekti laajentaa perinteistä Suomen valtakunnan metsien inventointia (VMI) moninkertaistamalla yhdeltä metsäalalta kerätyn lajitiedon määrää. Kesien 2023-2024 aikana menetelmää testataan kymmenillä VMI:n koealoilla.

- Yhdistämällä riistakameroita, ääninauhureita, maaperänäytteitä, itiöimureita ja hyönteisansoja saamme tähän saakka kattavimman tiedon metsien lajistosta ja monimuotoisuudesta niin nisäkkäiden, lintujen, lepakoiden, sienien kuin lentävien hyönteistenkin osalta. Tämän käänteentekevän suunnitelman integrointi pysyväksi osaksi edes osalle VMI:n koealoista nostaisi Suomen edelläkävijäksi uuden lajitiedon tuottamisessa ja monimuotoisuuden mittaamisessa, kertoo Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Mira Kajanus. Tämänkaltaisten seurantalaitteiden vieminen yksityismetsiin lyhytaikaisestikin edellyttää luonnollisesti maanomistajan lupaa. Olemme etukäteen yhteydessä jokaiseen maanomistajaan, joiden maille tällainen seurantakoeala osuu, jatkaa Kajanus.

Samalla kehitetään uusia automatisoituja menetelmiä suurten aineistojen tilastollisiin analyyseihin.

- Suurten aineistojen prosessointi ja analysointi on todella työlästä ja manuaalisesti jopa mahdotonta. Tutkimusryhmämme kehittääkin jatkuvasti uusia menetelmiä suurten ääni-, kuva- ja DNA-aineistojen analysointiin ja automatisointiin, esimerkiksi tekoälyn avulla, selventää Kajanus.

Tietoa syksyllä käynnistyneestä projektista löytyy sivulta: Developing Finnish National Forest Inventory into comprehensive biodiversity monitoring with DNA-, audio- and image-based methods

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Mira Kajanus, mira.h.kajanus@jyu.fi, +358 50 3200 535

Kuvat

Metsien lajistosta ja monimuotoisuudesta kerätään kesällä laajaa aineistoa.
Metsien lajistosta ja monimuotoisuudesta kerätään kesällä laajaa aineistoa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Hyvä fyysinen kunto ei suojaa lasta ylipainon aiheuttamalta matala-asteiselta tulehdukselta23.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Noin joka neljäs suomalainen lapsi on ylipainoinen, ja yleistynyt lapsuuden ylipaino on johtanut kasvaneeseen pitkittyneen matala-asteisen tulehduksen esiintyvyyteen lapsuudesta alkaen. Ylipaino on keskeisin matala-asteista tulehdusta lisäävä tekijä, mutta hyvän fyysisen kunnon on ajateltu suojaavan ylipainon haitallisilta terveysvaikutuksilta. Jyväskylän yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, ettei hyväkään fyysinen kunto itsessään vähennä matala-asteista tulehdusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme