Uudenmaan ELY-keskus

Uudenmaan ELY-keskuksen hankkimat työvoimakoulutukset auttavat nuoria työllistymään (Uusimaa)

Jaa

15 miljoonalla koulutuksia ja valmennuksia - mukana uusiutuvaa energiaa, kauneudenhoitoa, IT-alaa, rakentamista

Uudenmaan TE-toimisto ja ELY-keskus helpottavat nuorten vaikeaa työllisyystilannetta lisäämällä nuorille tarkoitettuja työvoimakoulutuksia ja valmennuksia. Nuorille pystytään lisämäärärahan avulla tarjoamaan yli 400 uutta koulutuspaikkaa. 

Tarjolla laaja kirjo koulutuksia eri ammattialoilta

Uudellamaalla järjestetään tänä vuonna runsaasti erityisesti alle 30-vuotiaille nuorille suunnattuja työvoimakoulutuksia. Tällä halutaan helpottaa nuorten haastavaa työllisyystilannetta.

 - Nuorilla on mahdollisuus opiskella esimerkiksi kokiksi, IT-alan ammattilaiseksi tai kauneudenhoitoalalle. Myös uusiutuvaan energiaan tai autokauppa-alaan liittyviä koulutuksia tulee saataville. Lisäksi moni koulutus järjestetään ainakin osittain etäopetuksena, joten niihin on helppo osallistua eri puolilta Uuttamaata, kertoo Uudenmaan TE-toimiston koulutuspalveluiden palveluvastaava Taina Riikonen.

 Ammatillisessa työvoimakoulutuksessa työtön tai työttömyysuhan alla oleva henkilö voi suorittaa esimerkiksi perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai tutkinnon osan. Työvoimakoulutuksia järjestetään työntekijäpulasta kärsiville aloille, minkä vuoksi koulutukseen osallistuminen parantaa merkittävästi omia työllistymismahdollisuuksia.

Nuorten työllisyystilanne heikoin Uudellamaalla

Nuorten työttömyys on kasvanut koronan vuoksi merkittävästi. Joulukuun 2020 työllisyyskatsauksen mukaan työttömyyden kasvu painottuu Uudellamaalla edelleen erityisesti alle 35-vuotiaisiin. Lisäksi alle 30-vuotiaita työnhakijoita oli joulukuun 2020 lopussa lähes 80 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna.

Syksyllä 2020 Uudellemaalle saatiin nuorten auttamiseksi 15 miljoonan euroa lisää työllisyysmäärärahoja, joiden ansiosta nuorille voidaan nyt tarjota runsaammin erilaisia työvoimakoulutuksia ja valmennuksia.

 Itse hankinnoista vastasi Uudenmaan ELY-keskus.

- Tarkoituksena oli saada sisällöllisesti uudenlaisia koulutuksia ja toteuttamistapoja työvoimakoulutuksiin. Lisämäärärahan avulla pystyimme hankkimaan nuorille yli 400 uutta koulutuspaikkaa, kertoo erikoissuunnittelija Kirsi Piispanen Uudenmaan ELY-keskuksesta.

 Nuorilta kysyttiin koulutustoiveita

Ennen koulutusten hankkimista Uudenmaan TE-toimisto teki nuorille työnhakijoille kesällä 2020 palvelukyselyn, jossa he saivat kertoa koulutukseen liittyvistä toiveistaan ja tarpeistaan.

Uudenmaan ELY-keskus pyysi kyselyn perusteella tarjouksia innovatiivisista alle 30-vuotiaiden nuorten koulutuksista asiantuntijoille, teollisuuden aloille sekä luoville ja liikunnan aloille. Saaduista tarjouksista valittiin noin 20 mielenkiintoisinta uusiksi työvoimakoulutuksiksi.

 - Mielestämme oli tärkeää kysyä nuorilta itseltään, millaista koulutusta he haluavat. Saimme kyselyyn paljon vastauksia. Nuorten työvoimakoulutuksilla haluamme vastata nuorten vastauksissa ilmenneeseen kysyntään, Taina Riikonen kertoo.

Koulutusten tuloksia ja vaikuttavuutta arvioidaan myöhemmin. Jos tulokset ovat hyviä, voidaan nuorten koulutuksia kilpailuttaa Kirsi Piispasen mukaan tulevaisuudessa laajemmin.

Osaan nuorille suunnatuista koulutuksista haku on jo käynnissä ja osa tulee hakuun myöhemmin tänä vuonna. Nuorten työvoimakoulutuksia voi etsiä TE-palveluiden koulutushausta hakusanalla ”nuori” ja rajaamalla haku Uudenmaan alueelle.

Lisätietoa työvoimakoulutuksesta:

Haussa oleva työvoimakoulutus 

Työvoimakoulutus  

Uudenmaan TE-toimisto sosiaalisessa mediassa:

Facebook 

Instagram 

Twitter 

Youtube 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Taina Riikonen, taina.riikonen@te-toimisto.fi

Kirsi Piispanen, kirsi.piispanen@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme