Uudenmaan ELY-keskus

Uudenmaan ELY-keskus etsii toimijoita Helmi-ohjelmakohteiden kunnostuksiin

Jaa
Ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelma käynnistyi keväällä 2020. Monivuotisessa ohjelmassa kunnostetaan heikentyneitä luonnonympäristöjä, kohteina ovat mm. perinnebiotoopit, lintuvedet, metsäiset elinympäristöt, sekä pienvedet ja rantaluontokohteet. Nyt Uudenmaan ELY-keskus etsii toimijoita kohteiden hoito- ja kunnostustoimenpiteiden toteutuksiin.
Perinnebiotooppien ja mm. metsäisen dyynin hoitotöitä tehdään toisinaan käsityönä. Kuva: Uudenmaan ELY-keskus
Perinnebiotooppien ja mm. metsäisen dyynin hoitotöitä tehdään toisinaan käsityönä. Kuva: Uudenmaan ELY-keskus

Ensimmäinen Helmi-vuosi lähti Uudenmaan ELY-keskuksessa käyntiin Helmi-kohteiden hoitotarpeen arvioinneilla ja kohteiden kartoituksilla. Myös konkreettisia kunnostustoimia päästiin tekemään, mutta kunnostusten volyymi kasvaa tulevien vuosien aikana. Tänä vuonna onkin tarkoitus käynnistää hoitotoimenpiteet kaikkien teemojen osalta ja jatkaa samalla kohteiden kartoittamista. 

Perinnebiotooppeja eli erilaisia luonnonlaitumia on hoidon piirissä jo melko runsaasti, mutta on myös paljon kohteita, joita ei enää hoideta. Nyt on tarkoituksena seuloa näiden hoitamattomien kohteiden joukosta ne, joiden laidunnus- tai niittohoitoon palauttaminen on vielä mielekästä ja saada ne jälleen hoidon piiriin.

Lintuvesien osalta kunnostuksissa keskitytään ensisijaisesti Natura-suojeluverkoston merenlahdille ja järville. Niiden lintuja uhkaavat ennen kaikkea umpeenkasvun aiheuttamat elinympäristömuutokset sekä vesialueilla että rannoilla.  

Metsäiset elinympäristöt käsittävät laajan joukon hyvin erilaisia kohteita. Kohteiden koko, luontoarvot ja niillä tehtävät hoitotoimet vaihtelevat ja jokainen kohde vaatii omanlaisensa suunnitelman kunnostusten toteuttamiselle. Metsäisten elinympäristöjen kunnostuksissa pyritään parantamaan kohteiden ominaispiirteitä ja monimuotoisuutta. Joissain tapauksissa hoitotoimet kohdistuvat yksittäisen lajin elinolosuhteiden parantamiseen.  

Pienvesien ja rantaluonnon kunnostuskohteista suurin osa on purojen kunnostuksia. Niissä palautetaan perattuja uomia lähemmäs luonnontilaa, kivetään koskia ja puretaan patoja. Lähteiden ja muiden pienvesien hoidossa on usein kyse kuivatusojien tukkimisesta ja kohteen luontaisen vesitalouden palauttamisesta.

ELY-keskuksen on tarkoitus hankkia Helmi-ohjelman kunnostuksia ostopalveluna. Kunnostukset vaativat monenlaisia osaajia ja kussakin teemassa on omia erityistoimiaan, vaikka osittain teemat ovatkin päällekkäisiä. 

 
Uudenmaan ELY-keskus etsii toimijoita  

- Toteuttamaan perinnebiotooppien kunnostus- tai hoitotoimia, kuten puuston tai pensaikon raivausta, vieraslajien torjuntaa, aitojen pystyttämistä, niittoa tai laidunnusta. Kohteet vaihtelevat pienistä kalliokedoista kosteisiin rantaniittyihin. 

- Vuokraamaan ja ylläpitämään arvokkaita perinnebiotooppeja laiduntamalla ympäristösopimuksen mukaisin ehdoin.  

- Lintuvesien kunnostustoimet osittain samoja kuin perinnebiotoopeilla. Rantaniittyjen hoidon ja puuston raivausten lisäksi lintuvesiä kunnostetaan vesikasvien niitolla, ruoppauksilla, nostamalla järvien vedenpintaa, hoitokalastamalla ja luomalla turvallisia pesimäsaarekkeita vesialueille kaivamalla tai kivilouhetta kippaamalla. 

- Metsäisillä kohteilla toteuttamaan sekä konetyönä, että miestyönä erilaisia metsänkäsittelyn toimia, vieraslajien poistokohteilla tekemään mm. niittoja, kitkemistä, ja laajimmilla kohteilla kaivinkonetyönä kokonaisten kasvustojen poistoa. 

- Pienvesi ja rantaluontokohteilla töissä tarvitaan kiviainesta sekä konetyötä, mm. virtavesikunnostuksiin tottuneita kaivuriurakoitsijoita. 

Uudenmaan ELY-keskus ottaa mielellään vastaan alustavia ilmoittautumisia toimijoilta. Osa kunnostus- ja hoitotöistä tullaan hankkimaan kilpailutuksien kautta ja osa suorahankintoina. Kerro siis meille yrityksestäsi, yritystoiminnastasi, yhdistyksestäsi tai talkooporukasta, joka voisi toteuttaa elinympäristökunnostuksia alueella. Kunnostuksia toteutetaan koko Uudenmaan alueella. Toiminta-alueesi voi siis olla joko koko Uudenmaan laajuinen tai toimintasi voi keskittyä myös pienemmälle alueelle. Voitte ottaa yhteyttä suoraan Uudenmaan ELY-keskukseen puhelimitse tai sähköpostilla. 

Yhteystiedot 

Perinnebiotoopit:
Luonnonsuojelun asiantuntija  
Esko Vuorinen, esko.vuorinen@ely-keskus.fi, 0295 021 151 

Lintuvedet:
Lintuvesikoordinaattori 
William Velmala, william.velmala@ely-keskus.fi, 0295 021 088 

Metsäiset elinympäristöt
Luonnonsuojelun asiantuntija  
Paula Salomäki, paula.salomaki@ely-keskus.fi, 0295 021 292 

Avainsanat

Kuvat

Perinnebiotooppien ja mm. metsäisen dyynin hoitotöitä tehdään toisinaan käsityönä. Kuva: Uudenmaan ELY-keskus
Perinnebiotooppien ja mm. metsäisen dyynin hoitotöitä tehdään toisinaan käsityönä. Kuva: Uudenmaan ELY-keskus
Lataa
Jalopuulehtojen hoitoa tehdään poistamalla jalopuustoa varjostavat kuuset. Kuva: Uudenmaan ELY-keskus
Jalopuulehtojen hoitoa tehdään poistamalla jalopuustoa varjostavat kuuset. Kuva: Uudenmaan ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Kollektivtrafiken i Västra Nyland kommer till stor del att övergå till en modell som leds av NTM-centralen19.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

I Högfors, Vichtis, Lojo, Ingå och Hangö som hör till området för NTM-centralen i Nyland övergår man den 3 juni 2024 till modellen för kollektivtrafik som leds av NTM-centralen. Detta omfattar största delen av den interna trafiken samt förbindelserna från Nummela och Ingå mot Helsingfors, men inte till exempel turer på avsnittet Björneborg – Helsingfors längs riksväg 2 eller turer på avsnittet Lojo–Helsingfors.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye