Uudenmaan ELY-keskus

Uudenmaan Leader-ryhmät jatkavat maaseudun paikallista kehittämistä MMM:n hyväksyttyä ne kaudelle 2023-2027

Jaa
Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt kaikki Uudenmaan alueen neljä nykyistä Leader-ryhmää rahoituskaudelle 2023–2027. Uudenmaan Leader-ryhmien julkisen rahoituksen osuus on 14,4 miljoonaa euroa. Uuden kauden haut avautuvat kevään aikana.

Leader-ryhminä jatkavat läntiseltä Uudeltamaalta Ykkösakseli ry ja Pomoväst rf, Keski-Uudeltamaalta EMO ry ja itäiseltä Uudeltamaalta Kehittämisyhdistys SILMU ry.

-        Myönnetyllä rahoituksella turvataan Uudenmaan erinomaisen Leader-toiminnan jatkuvuus myös uudella kaudella, toteaa johtava asiantuntija Maria Konsin-Palva Uudenmaan ELY-keskuksesta.

Yhteensä ministeriö hyväksyi 52 Leader-ryhmää ja osoitti niille 223 miljoonaa euroa julkista rahoitusta maaseutualueiden kehittämiseen. Julkinen rahoitus koostuu EU:n, valtion ja kuntien osuuksista. Lisäksi rahoitetut hankkeet tarvitsevat omaa rahoitusta hankkeen toteuttamiseksi. Leader-toiminta on osa Suomen EU-maatalouspolitiikan kansallista CAP-suunnitelmaa.

Leader-rahoituksella parannetaan maaseudun elinvoimaisuutta, kehitetään paikallispalveluita, tuetaan mikroyrityksiä ja lisätään osallisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Leader-ryhmät rahoittavat kehittämishankkeita ja yritystukia kestävämmän ja älykkäämmän maaseudun saavuttamiseksi

Leader-rahoitusta myönnetään hankkeille ja toimille, jotka parhaiten edistävät niiden paikallisia kehittämisstrategioita. Uudenmaan Leader-strategioissa korostuvat yritystoiminnan ja työllisyyden turvaaminen, kylien lähipalvelut ja älykkäät ratkaisut sekä luonnon monimuotoisuuden ja kestävän kehityksen huomioiminen.

Leader-ryhmistä saa myös hankeneuvontaa, ja ryhmät aktivoivat asukkaita ja yhteisöjä kehittämään kotiseutuaan ja sen palveluita. Rahoituspäätökset tekee Leader-ryhmän hallitus, jossa on edustettuna kattavasti paikallishallinto, paikalliset yhdistykset ja yksittäiset asukkaat.

Uuden kauden haut avautuvat kevään aikana

Kauden 2023–2027 rahoitusta pääsee hakemaan myöhemmin tänä keväällä, kun sitä koskeva kansallinen lainsäädäntö valmistuu. Kukin Leader-ryhmä tiedottaa haun avautumisesta toiminta-alueellaan.

Leader-ryhmien lisäksi Uudenmaan ELY-keskus myöntää maaseudun hanke- ja yritysrahoitusta sekä maatilojen investointitukea ja nuoren viljelijän aloitustukea. Uudenmaan ELY-keskuksen rahoituksessa priorisoidaan elinkeinojen kehittämistä, maatilojen ja sitä kautta ruokahuollon kannattavuutta, energiaomavaraisuutta ja ilmastokestäviä ratkaisuja. Myös nämä haut avautuvat kevään aikana.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
johtava asiantuntija Maria Konsin-Palva, Uudenmaan ELY-keskus, puh. 0295 021 081

Uudenmaan Leader-ryhmien toiminnanjohtajat
• EMO ry, toiminnanjohtaja Esko Pietari, puh. 050 573 2972
• Pomoväst rf, toiminnanjohtaja Gunilla Wasström, puh. 044 721 3920
• Kehittämisyhdistys SILMU ry, toiminnanjohtaja Anette Vihanto, puh. 041 442 6602
• Ykkösakseli ry, toiminnanjohtaja Maarit Teuri, puh. 0400 982 236

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Antalet personer som varit arbetslösa över två år minskar i Nyland (Nyland)21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

I slutet av februari var antalet arbetslösa arbetssökande sammanlagt 83 912 i Nyland. Av dem var 78 807 utan anställning och 5 105 permitterade. Jämfört med året innan minskade antalet arbetslösa utan anställning med 2 008 personer (-2,5%) och antalet permitterade med 3 468 personer (-40,5%). Det totala antalet arbetslösa minskade med 5 476 personer jämfört med ett år tidigare. I Nyland minskade antalet arbetslösa -6,1 %. För hela landet var årsförändringen -2,8 % i slutet av februari. I slutet av februari utgjorde andelen arbetslösa arbetssökande 9,4 % av arbetskraften, vilket är något mindre än andelen för hela landet (9,7%).

Yli kaksi vuotta työttömänä olleiden määrä laskussa Uudellamaalla (Uusimaa)21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Uudellamaalla oli helmikuun lopussa yhteensä 83 912 työtöntä työnhakijaa, joista ilman työsuhdetta olevia oli 78 807 ja lomautettuja 5 105. Ilman työsuhdetta olevien määrä laski 2 008 (-2,5 %) henkilöllä ja lomautettujen 3 468 (-40,5 %) henkilöllä vuoden takaiseen verrattuna. Työttömien kokonaismäärä laski 5 476 henkilöllä verrattuna vuotta aikaisempaan. Uudellamaalla lasku oli -6,1 %. Koko maan vuosimuutos oli helmikuun lopussa -2,8 %. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Uudellamaalla helmikuun lopussa 9,4 prosenttia, mikä on hieman valtakunnan tasoa matalampi (9,7 %).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme