Helsingin seudun kauppakamari

Uudenmaan yritysten suhdanneodotukset vaimenivat syksyn tullen

Jaa

Uudellamaalla toimivat yritykset eivät enää usko suhdannekuvan kirkastuvan. Odotukset lähikuukausille ovat varovaisemmat kuin aiemmin tänä vuonna. Nykyistä suhdannetilannetta pidetään edelleen myönteisenä.

Uudenmaan teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritykset arvioivat suhdannetilanteen pysyneen hyvänä kesän lopulla ja syksyn alussa. Lokakuussa tehdyssä tiedustelussa 29 prosenttia vastaajista arvioi tilanteensa normaalia paremmaksi, seitsemän prosenttia kuvasi suhdannetilannettaan tavanomaista heikommaksi.

Tämänhetkistä tilannetta kuvaava saldoluku laski 22:een (heinäkuussa 23). Saldoluku kertoo, kuinka monta prosenttia suhdanteiden paranemiseen uskovia yrityksiä on enemmän kuin niitä, jotka ennustavat tuotantonsa supistuvan, selviää Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuoreesta Suhdannebarometrista.

Sen sijaan suhdanneodotukset ovat hieman kesän tiedustelua varovaisemmat, eikä taloustilanteen uskota enää kohenevan. Suhdannenäkymien lokakuukuun saldoluku oli 6, kun vastaava lukema oli huhtikuussa 1. Uudellamaalla tilanne on kuitenkin toiveikkaampi kuin muualla Suomessa, sillä koko maan yritysten arviot tulevaisuudesta painuivat pakkaselle.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kyselyyn vastasi yli 380 uusmaalaista teollisuuden ja rakentamisen sekä palvelualan yritystä, jotka työllistävät yhteensä 113 650 henkeä.

Työvoiman tarjontaa on lisättävä

Rekrytointivaikeudet ovat vaikeutuneet edelleen: yrityksistä 35 prosenttia kertoo kärsivänsä työvoimapulasta. Uudellamaalla TE-toimistossa oli elokuussa auki noin 38 000 avointa työpaikkaa. Samaan aikaan työttömiä työnhakijoita on 67 000, joten kohtaanto-ongelma on merkittävä.

-Vaikka suhdannekuva hieman maltillistuu, yritysten osaavan työvoiman saatavuusongelmat eivät ratkea itsekseen. Nyt tarvitaan päätöksiä, joilla työvoiman tarjontaa voidaan lisätä purkamalla kannustinloukkuja sekä joustavoittamalla työperäistä maahanmuuttoa, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen.

Työssä olevan ja aikuisväestön lisäksi nuorten pääsyä työelämään olisi joustavoitettava ja nopeutettava esimerkiksi oppisopimuskoulutuksen käytön ehtoja helpottamalla.

-Nykymuodossaan oppisopimuskoulutus on liian kallis koulutusmuoto erityisesti nuorten kouluttamiseen. Sitomalla ensimmäistä ammattiaan suorittavan nuoren lähtöpalkka opintojen etenemiseen kannustaisi yrityksiä käyttämään oppisopimuskolutusta nykyistä enemmän rekrytoinnin väylänä, Lahtinen toteaa.  

Lisätietoja:

Markku Lahtinen

johtaja, Helsingin seudun kauppakamari

markku.lahtinen@chamber.fi p.050 571 3564

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi Lindqvist
viestintäpäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari
essi.lindqvist(at)chamber.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Yrityksillä edelleen puute osaavasta työvoimasta – kilpailu työntekijöistä kiristynyt7.3.2019 07:55:00 EETTiedote

Helsingin seudun kauppakamarin jäsenkyselyssä helmikuussa 2019 peräti 86 % vastaajista ilmoitti jonkinasteisesta osaavan työvoiman saatavuusongelmasta. Ongelmia ovat kohdanneet yritykset kaikissa kokoluokissa. Aloittain tarkastellessa suurin pula on osaavista taloushallinnon ammattilaisista ja vaikeuksia oli löytää tekijöitä myös ICT-alalle ja myynnin erilaisiin tehtäviin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme