Tapio

Uudessa hankkeessa kehitetään verkkopalveluita metsää omistaville kuolinpesille, yhtymille ja yhteismetsille

Jaa

Tapio, Suomen metsäkeskus ja Maanmittauslaitos ovat käynnistäneet Sujuvaan metsänomistukseen 2025 -hankkeen, jossa edistetään yhteismetsien sekä metsää omistavien kuolinpesien ja yhtymien sujuvaa hallintoa ja päätöksentekoa. Hankkeessa tuotetaan uusia verkkopalveluita, jotka tuovat konkreettista ja helposti käyttöönotettavaa apua metsänomistusjärjestelyihin, kannattavan metsätalouden harjoittamiseen ja yhteismetsien laajenemiseen.

Suomessa metsänomistus jakautuu pieniin ja hajanaisiin metsätiloihin. Tällainen metsien omistus- ja kiinteistörakenne haittaa kannattavan metsätalouden harjoittamista. Kansallisen metsästrategian tavoitteena on kehittää metsien omistusrakennetta, kasvattaa metsänomistusyksikön keskikokoa ja lisätä yksityismetsien aktiivisuutta puukauppa- ja metsäpalvelumarkkinoilla. Sujuvaan metsänomistukseen 2025 -hanke tukee näitä tavoitteita tuottamalla uusia verkkopalveluita helpottamaan metsää omistavien kuolinpesien ja yhtymien sekä yhteismetsien toimintaa.

Hankkeessa selvitetään puhelinhaastatteluin, millaiset palvelut auttaisivat yhteismetsiä laajenemisessa ja yhteisomistustilojen osakkaita omistusjärjestelyissä ja päätöksenteossa. Haastattelujen tuloksien perusteella kehitetään olemassa olevaa yhteismetsat.fi-portaalia sekä tuotetaan uusi verkkopalvelu kuolinpesille ja yhtymille. Samalla uudistetaan Metsäkeskuksen verkkosivuilla käytössä oleva metsälahjavähennyslaskuri sekä valmistellaan uusi, metsäkiinteistökaupan luovutusvoiton ja sen veroseuraamusten ennakkoarviointia avustava laskuri.

Metsätilojen rakenteen eheytymistä edistetään lisäämällä tietoisuutta metsäkiinteistöjen kaupasta, metsistä luopumisen vaihtoehdoista, metsätilusjärjestelyistä sekä mahdollisuudesta liittää metsät yhteismetsään.

Sujuvaan metsänomistukseen 2025 -hanke toteutetaan vuosina 2021–2023 ja sen rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Kaikki hankkeen tulokset, työkalut ja tukimateriaali tulevat niin metsänomistajien kuin metsäammattilaisten ja muiden asiasta kiinnostuneiden vapaaseen käyttöön.

Lisätietoa:

Ari Nieminen, Tapio, puh. 040 718 2595
Jukka Matilainen, Suomen metsäkeskus, puh. 0400 497 574
Heikki Ala-aho, Maanmittauslaitos, puh. 050 301 4795

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapio
Tapio
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

02 9432 6000https://tapio.fi

Tapio on metsän, luonnon ja paikkatiedon asiantuntija. Tarjoamme käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvia asiantuntijapalveluita: luotettavaa tietoa, tehokkaita ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen. Tapio jalkauttaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa sekä toimintavaihtoehtoja metsänomistajien ja metsäammattilaisten käyttöön. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapio

Uusia menetelmiä suometsien ilmastokestävään käyttöön15.6.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Tapio on käynnistänyt kaksi suometsien ja turvemaiden ilmastokestävään käyttöön tähtäävää hanketta. Hankkeissa keskitytään parantamaan hiilitaseen huomioimista suometsien hoidossa ja selvitetään turvetuotannosta poistuneiden alueiden jatkokäytön nykytilaa ja mahdollisuuksia. Hankkeet ovat osa maa- ja metsätalousministeriön maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme