Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Uudet aikataulut ja lipputuotteet käyttöön osassa Jokilaaksojen kuntien välistä joukkoliikennettä

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen hankkima joukkoliikenne Jokilaaksojen kuntien välillä käynnistyy talviaikataulukauden alkaessa viikolla 32. Linja-autovuorojen määrä lisääntyy useilla yhteysväleillä, ja ELY-keskuksen hankkimissa vuoroissa otetaan käyttöön aiempaa edullisempia matkalippuja. Talviaikataulut ovat voimassa 5.6.2022 asti. Osa Jokilaaksojen kuntien välisestä joukkoliikenteestä toteutuu jatkossakin markkinaehtoisesti.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on kilpailuttanut osan Jokilaaksojen kuntien välisestä joukkoliikenteestä kahdeksi vuodeksi. Liikenne käynnistyy viikon 32 aikana. Alkamisaika voi hieman vaihdella sen mukaan, minä päivänä reitin varrella sijaitsevien oppilaitosten opetus käynnistyy.Ensimmäisten vuorojen liikennöinti alkaa 9.8.2021.

Matkalippujen hinnat laskevat ELY-keskuksen liikenteessä nykyiseen verrattuna. Kertalipuista myönnetään alennus opiskelijoille, eläkeläisille sekä varus- ja siviilipalvelushenkilöille. Käytössä ovat myös toisen asteen opiskelijoiden Kela-liput sekä 44 matkan sarjalippu. Lisäksi Alavieskan, Kalajoen, Oulaisten, Sievin ja Ylivieskan alueella otetaan käyttöön kausilippu, joka oikeuttaa tekemään rajattomasti matkoja 30 päivän ajan tietyissä linja-autovuoroissa. Kausilipun hinta riippuu siitä, kuinka monen kunnan alueella lippu on voimassa. Kausi-, sarja- ja Kela-liput ladataan uudelle Matkahuollon matkakortille. Matkakortin ja sille ladattavia lipputuotteita voi hankkia Matkahuollon toimipisteistä tai verkkokaupasta. Verkkokaupasta ei kuitenkaan voi hankkia Kela-lippuja.

ELY-keskuksen liikenteen aikataulut tulevat saataville Matkahuollon aikatauluhakuun, Google Mapsiin ja liikennöitsijöiden verkkosivuille. Lisätietoja lipputuotteista löytyy Matkahuollon verkkokaupasta. Aikatauluja ja tietoa lipputuotteista on saatavilla myös linja-autoista.

ELY-keskuksen liikenne järjestetään pääsuunnittain siten, että kullakin pääsuunnalla kelpaavat samat lipputuotteet. Joillakin yhteysväleillä osa liikenteestä säilyy edelleen markkinaehtoisena. Markkinaehtoisessa liikenteessä aikatauluista ja matkalipuista vastaavat liikenteenharjoittajat. Alla on lueteltu ELY-keskuksen liikenteen pääsuunnat sekä niiden liikenne pääpiirteissään talviaikataulukaudella. Luettelo ei sisällä markkinaehtoista liikennettä, ellei tätä ole erikseen mainittu. Osalla vuoroista voi olla vaihtoyhteyksiä markkinaehtoiseen tai ELY-keskuksen liikenteeseen.

Kalajoki–Oulainen

Arkipäivisin liikennöidään opiskelu- ja asiointiyhteyksiä kumpaankin suuntaan. Osa vuoroista ajetaan Oulaskankaalle, ja lisäksi osalla vuoroista voi olla vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen. Viikonloppuisin liikennöidään asiointi- ja liityntäliikennettä. Sunnuntai-iltaisin reitti jatkuu Ylivieskaan asti. Vuoroja liikennöi Oulaisten Liikenne Oy.

Oulainen–Haapavesi

Arkipäivisin liikennöidään opiskelu- ja asiointiyhteyksiä kumpaankin suuntaan. Vuoroja liikennöi Oulaisten Liikenne Oy.

Haapavesi–Nivala

Arkipäivisin liikennöidään opiskeluyhteyksiä Haapavedeltä Nivalaan. Haapavedelle saapuvien ja Haapavedeltä lähtevien vuorojen aikataulut on sovitettu lukion ja peruskoulun työaikoihin. Vuoroja liikennöi Oulaisten Liikenne Oy.

Pyhäntä–Piippola–Pulkkila–Haapavesi–Ylivieska

Arkipäivisin liikennöidään opiskeluyhteyksiä Pyhännältä, Piippolasta ja Pulkkilasta Haapavedelle, Haapavedeltä Piippolaan sekä Haapaveden ja Ylivieskan välillä kumpaankin suuntaan. Keskellä päivää, iltaisin ja viikonloppuisin liikennöidään asiointi- ja liityntäyhteyksiä. Useimmilla Ylivieskaan saapuvilla tai Ylivieskasta lähtevillä vuoroilla on vaihtoyhteys junaliikenteeseen. Vuoroja liikennöi Paakinahon Liikenne Oy.

Pyhäsalmi–Kärsämäki–Haapavesi, Kärsämäki–Nivala, Kärsämäki–Haapajärvi

Arkipäivisin liikennöidään opiskeluyhteyksiä Pyhäsalmelta ja Kärsämäeltä Haapavedelle, Pyhäsalmelta ja Kärsämäeltä Nivalaan sekä Kärsämäeltä Haapajärvelle. Pyhäsalmelta lähtevät ja Pyhäsalmelle saapuvat vuorot ajavat Ruotasen kautta. Vuoroja liikennöi Oulun Taksipalvelut Oy.

Reisjärvi–Sievi–Ylivieska, Nivala–Reisjärvi

Ylivieskan ja Sievin välillä liikennöidään arkipäivisin työmatka-, opiskelu-, asiointi- ja liityntäyhteyksiä. Osa vuoroista ajetaan ympyräreittinä Sievin asemakylän kautta. Reisjärven ja Ylivieskan välillä taas liikennöidään arkisin opiskeluyhteyksiä (autonvaihto Sievissä). Iltaisin ja viikonloppuisin liikennöidään Reisjärveltä Sievin kautta Ylivieskaan asiointi- ja liityntäyhteyksiä.

Reisjärveltä Nivalaan on arkiaamuisin vaihdollinen opiskeluyhteys siten, että Sievissä vaihdetaan ELY-keskuksen Reisjärveltä saapuvasta vuorosta markkinaehtoiseen Nivalaan lähtevään vuoroon. Iltapäivisin ajetaan ELY-keskuksen hankkima suora paluuyhteys Nivalasta Sievin kautta Reisjärvelle.

Vuoroja liikennöi Liikenne Huovari Oy, ja vuoroissa käyvät kausiliput. Kausilippuja on saatavilla Sievin ja Ylivieskan sisäisille sekä Sievin ja Ylivieskan välisille matkoille.

Kalajoki–Ylivieska

Kalajoen ja Ylivieskan välillä liikennöidään arkipäivisin opiskelu-, asiointi- ja liityntäyhteyksiä molempiin suuntiin. Lisäksi liikennöidään aamuisin työmatkayhteyksiä Kalajoelta Ylivieskaan ja näiden paluuvuoroja iltapäivisin. Iltaisin ja viikonloppuisin liikennöidään asiointi- ja liityntäliikennettä. Osa vuoroista ajetaan Alavieskan ja osa Raution kautta, ja lisäksi Kalajoella vuoroja ajetaan Hiekkasärkille. Useimmilla Ylivieskaan saapuvilla tai Ylivieskasta lähtevillä vuoroilla on vaihtoyhteys junaliikenteeseen.

Vuoroja liikennöi Liikenne Huovari Oy, ja vuoroissa käyvät kausiliput. Kausilippuja on saatavilla yhden kunnan (Alavieska, Kalajoki, Ylivieska) sisäisille, kahden kunnan (Alavieska + Kalajoki, Alavieska + Ylivieska) välisille sekä kolmen kunnan (Kalajoki + Alavieska + Ylivieska) välisille matkoille.

Ylivieska–Oulainen, Nivala–Oulainen

Ylivieskan ja Oulaisten välillä liikennöidään arkipäivisin työmatka-, opiskelu- ja asiointiyhteyksiä molempiin suuntiin. Keskellä päivää ajettavat vuorot täydentävät junaliikenteessä olevia aukkoja. Osa vuoroista ajetaan Oulaskankaalle ja Savariin. Lisäksi Nivalasta on aamuisin opiskeluyhteys Ylivieskan kautta Oulaisiin ja paluuyhteys iltapäivällä.

Vuoroja liikennöi Liikenne Huovari Oy, ja vuoroissa käyvät kausiliput. Kausilippuja on saatavilla Sievin ja Ylivieskan sisäisille sekä Sievin ja Ylivieskan välisille matkoille.

Pyhäntä–Kärsämäki

Pyhännältä Kärsämäelle liikennöidään arkipäivisin opiskeluyhteyksiä. Pyhännälle saapuvien ja Pyhännältä lähtevien vuorojen aikataulut on sovitettu peruskoulun työaikoihin. Vuoroja liikennöi Oy Rytkönen & Co.

Kalajoki–Kokkola

Kalajoen ja Kokkolan välillä liikennöidään arkiaamuisin yhteysvälin markkinaehtoista liikennettä täydentävä vuoropari. Kokkolaan liikennöidään liityntäyhteys Helsinkiin klo 7.27 lähtevälle junalle, ja vuoroa voi käyttää myös aikaisena työmatkayhteytenä. Vuoroja liikennöi Kamusen Liikenne Oy.

Oulu–Oulainen

Oulusta Oulaisiin liikennöidään arkipäivisin työmatka- ja opiskeluyhteyksiä, Oulaisista Ouluun puolestaan junaliikennettä täydentäviä asiointiyhteyksiä. Liikenteessä on käytössä edullinen sarjalippu. Vuoroja liikennöi Saaga Travel Oy. Osalla vuoroista on Vihannissa vaihtoyhteys Raahen ja Piippolan välisestä liikenteestä. Vaihtoyhteyden myötä syntyy vaihdollinen opiskeluyhteys Raahen ja Oulaisten välillä.

Raahe–Piippola

Raahen ja Piippolan välillä liikennöidään arkipäivisin opiskelu-, liityntä- ja asiointiyhteyksiä. Vuoroja liikennöi Oulaisten Liikenne Oy. Osalla vuoroista on Vihannissa vaihtoyhteys Oulun ja Oulaisten väliseen liikenteeseen. Vaihtoyhteyden myötä syntyy vaihdollinen opiskeluyhteys Raahen ja Oulaisten välillä.

Reisjärvi–Haapajärvi–Kärsämäki

Reisjärven ja Haapajärven välillä liikennöidään arkipäivisin opiskelu- ja asiointiyhteyksiä. Osa vuoroista liikennöidään Haapajärven rautatieasemalle, josta on vaihtoyhteys junaliikenteeseen. Vuoroja liikennöi Mantelan Liikenne Oy. Reisjärveltä Haapajärven kautta Kärsämäelle liikennöidään arkipäivisin lisäksi asiointi- ja liityntäyhteyksiä. Vuoroja liikennöi Oulun Taksipalvelut Oy.

Pyhäsalmi–Haapajärvi

Pyhäsalmen ja Haapajärven välillä liikennöidään arkipäivisin opiskelu- ja asiointiyhteyksiä. Pyhäsalmelta lähtevät ja Pyhäsalmelle saapuvat vuorot ajavat Ruotasen kautta. Vuoroja liikennöi Kamusen Liikenne Oy.

Ylivieska–Nivala–Haapajärvi

Suurin osa Ylivieskan ja Haapajärven välisestä liikenteestä on markkinaehtoista. ELY-keskus on hankkinut yhteysvälille vain yksittäisiä markkinaehtoista liikennettä täydentäviä vuoroja.

Arkipäivisin liikennöidään Nivalasta Ylivieskan kautta Oulaisiin opiskeluyhteys. Vuoro palaa iltapäivällä Oulaisista Ylivieskan kautta Nivalaan, ja jatkaa edelleen Haapajärvelle. Vuoroja voi hyödyntää myös työmatkayhteytenä Nivalan ja Ylivieskan välillä. Haapajärveltä liikennöidään lisäksi iltavuoro Nivalaan. Vuoroja liikennöi Liikenne Huovari Oy.

Haapajärven ja Nivalan välillä liikennöidään aamupäivällä asiointi- ja liityntäyhteys. Vuoroja liikennöi Kamusen Liikenne Oy.

Nivalan ja Ylivieskan välillä liikennöidään aamupäivällä asiointi- ja liityntäyhteys. Vuoroja liikennöi Oulun Taksipalvelut Oy.

Selitteet

työmatkayhteys: yhteys työpaikalle ja takaisin, perilläoloaika n. 7.00–15.00 tai 8.00–16.00

opiskeluyhteys: yhteys oppilaitokseen ja takaisin, perillä n. 7.30–9.00 ja paluu n. klo 15.00–16.30

asiointiyhteys: yhteys asiointipaikkakunnalle päivällä, perilläoloaika 2–4 h

liityntäyhteys: yhteys kaukoliikenteen linja-autoreitin varteen tai rautatieasemalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

joukkoliikennevastaava Samuli Kallio
samuli.kallio@ely-keskus.fi, 0295 038 252
joukkoliikenneasiantuntija Johannes Miesmaa
johannes.miesmaa@ely-keskus.fi, 0295 038 537

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Työttömyyden lasku hidastunut, mutta pitkäaikaistyöttömiä aiempaa vähemmän Pohjois-Pohjanmaalla23.11.2021 08:03:00 EET | Tiedote

Työttömyys laskee Pohjois-Pohjanmaalla, mutta syksyllä muutosvauhti on hidastunut ja lokakuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli jopa hieman enemmän (+ 100) kuin syyskuussa. Positiivinen viesti kuitenkin on, että pitkäaikaistyöttömiä on aiempaa vähemmän yli vuoden työttömänä olleiden määrässä. Lokakuun lopussa Pohjois-Pohjanmaalla oli 18 700 työtöntä työnhakijaa (ml. lomautetut), mikä on 5 500 vähemmän kuin tämän vuoden tammikuussa ja 2 900 vähemmän kuin vuosi sitten. Lokakuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuna oli 1 400 henkilöä, mikä on 200 enemmän kuin syyskuun lopussa. Vuoden takaisesta lomautettujen määrä oli vähentynyt 1 400 hengellä.

Kysely valtatien 22 perusparannuksen sekä uusien katuyhteyksien Poikkimaantien ja Raitotien liikenteellisistä vaikutuksista9.11.2021 14:34:22 EET | Tiedote

Oulun alueella valmistui vuosina 2016 - 2018 kolme merkittävää liikennehanketta: valtatien 22 perusparannus välillä Joutsentie - Heikkilänkangas Poikkimaantie välillä valtatie 22 ja Vaalantie (sisälsi uuden siltayhteyden Oulujoen yli) Raitotie välillä Hiukkavaaran keskus - Kiulukangas. Valtatien 22 parannushankkeessa rakennettiin mm. 2+2 -kaistaista keskikaidetietä noin 4 km matkalle sekä rampit Haarakankaantielle. Poikkimaantie ja Raitotie avasivat Ouluun uuden kehätiemäisen yhteyden sataman, Ruskon ja Pateniemen välille. Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ovat käynnistäneet näiden liikennehankkeiden jälkiarviointityön, jonka yhtenä osiona halutaan selvittää oululaisten ja lähiseudun asukkaiden mielipiteitä rakennushankkeiden vaikutuksista, kun ne ovat nyt olleet muutaman vuoden liikenteen käytössä. Kysely sisältää kysymyksiä ja väittämiä liikkumisesta näillä liikenneyhteyksillä. Kysely on avoinna 8. - 21.11.2021. Kyselyyn vastaaminen vie noin 10 minuuttia. Kerättävät tie

Oulujokivarren joukkoliikenteen kehittämistä koskeva asiakaskysely käynnistyy4.11.2021 10:20:58 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on käynnistänyt Oulujokivarren joukkoliikenteen palvelutaso- ja linjastosuunnittelun. Osana suunnittelua toteutetaan kysely, jonka tarkoituksena on selvittää asiakkaiden tyytyväisyyttä alueen joukkoliikenteen nykytilaan ja kartoittaa kehittämistarpeita esimerkiksi vuorotarjontaan. Kysely koskee kuntien välistä linja-autoliikennettä Muhoksen, Utajärven ja Vaalan välillä sekä liikennettä Vaalasta ja Utajärveltä Ouluun ja takaisin. Lisäksi kyselyssä voi vastata Oulun ja Kajaanin välistä liikennettä koskeviin kysymyksiin.

Maantien 18757 (Maalismaantie) jalankulku- ja pyöräilyväylä välillä Asemakylä - Paasonperä, tiesuunnitelma, Ii4.11.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) laatii yhteistyössä Iin kunnan kanssa liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain mukaista tiesuunnitelmaa maantien 18757 (Maalismaantie) jalankulku- ja pyöräilyväylästä välillä Asemakylä – Paasonperä. Tiesuunnittelu on edennyt vaiheeseen, jossa luonnoksia esitellään alueen asukkaille, maanomistajille ja muille asiasta kiinnostuneille. Esittelytilaisuus pidetään 10.11.2021 klo 17.00 – 18.30 Valtarin koululla osoitteessa Koulutie 2, Ii. Suunnittelualue sijoittuu noin 2 km:n matkalle välille Asemakylä - Paasonperä (Huukontie). Suunnittelun tavoitteena on jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen erityisesti koulureittien osalta sekä liikkumisedellytysten parantaminen kunnan keskustaan. Tiesuunnitelman toimenpiteitä: - pääosin erillinen jalankulku- ja pyörätie noin 2 km:n matkalle välille Asemakylä - Paasonperä (Huukontie) - tieosuudelle rakennetaan neljä pysäkkiparia Tiesuunnitelma valmistuu joulukuu

Kuusamon keskustan liikennejärjestelyt ovat valmistuneet2.11.2021 13:47:38 EET | Tiedote

Kuusamon keskustan liikennejärjestelyihin sisältyvät rakennustyöt ovat valmistuneet aikataulussa. Kaikki työnaikaiset liikennejärjestelyt on poistettu käytöstä ja uudet väylät avattu liikenteelle. Hankkeen toteuttamiseksi saatiin EAKR-rahoitusta, josta kertova tiedotuskyltti on pystytetty Yhdyskulman nurkalle. Kuusamon kaupunki ja ELY-keskus kiittävät hankkeen vaikutusalueella olevia kiinteistöjä ja tienkäyttäjiä kärsivällisyydestä ja hyvästä yhteistyöstä, joka mahdollisti hankkeen turvallisen toteuttamisen vaativassa kaupunkiympäristössä. Urakkaan sisältyi maanteiden 18857 (Kitkantie ja Ouluntaival) ja 18856 (Kitronintie) parantaminen yhteensä noin 2,5 km matkalta. Lisäksi urakkaan sisältyi maanteihin liittyvien kaupungin katujen ja katuliittymien parantaminen, joista tärkeimmät olivat Kaarlo Hännisentie ja Kelantie. Urakan yhteydessä toteutettiin myös Kuusamon EVO:n vesihuolto- sekä kaukolämpötöitä.

Valtatien 4 kehittämisselvitys välille Haurukylä - Haaransilta on valmistunut1.11.2021 10:00:00 EET | Tiedote

Esiselvitys valtatien 4 kehittämisestä Haurukylän ja Haaransillan välillä on valmistunut. Valtatie 4 on valtakunnallinen tason I pääväylä ja osa Eurooppa-tasoista TEN-T -ydinverkkokäytävää. Sen merkitys erityisesti valtakunnallisen tavaraliikenteen kannalta on suuri. Valtatien 4 kehittämisen lähtökohtana on vuonna 2020 laadittu selvitys Valtatiekäytävän 4 ja 29 kehittämisen periaatteet välillä Helsinki - Tornio/Haaparanta, jossa on määritetty koko yhteysvälille pitkän aikavälin tavoitetila, joka vastaa TEN-T -ydinverkkokäytävän ja pääväyläasetuksen edellyttämää tasoa. Tavoitteena on parantaa valtatien 4 sujuvuutta ja turvallisuutta. Nyt valmistuneen kehittämisselvityksen tavoitteena oli selvittää, millaisin toimenpitein ja vaikutuksin valtatielle 4 asetettu palvelutaso on mahdollista saavuttaa Haurukylän ja Haaransillan välisellä noin 10 kilometrin pituisella tieosuudella parantamalla valtatietä 4 nykyisessä maastokäytävässä. Valtatien 4 tavoitetilan saavuttaminen nykypaikalla edellytt

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme