Vanhustyön keskusliitto ryVanhustyön keskusliitto ry

Uudet Eloisa ikä -verkkosivut esittelevät hiotut vanhustyön helmet

Jaa

Uudistettu Eloisaika.fi -verkkosivusto esittelee Eloisa ikä -avustusohjelmassa kehitettyjen toimintamallien parhaimmistoa, eloisia helmiä. Helmien lisäksi sivustolle on koottu keskeiset dokumentit Eloisa ikä -tutkimuksesta ja ohjelmassa tuotetuista materiaaleista.

Kuuden ohjelmavuoden aikana 31 järjestön hankekokonaisuus ennätti tuottaa lukuisia uudenlaisia menetelmiä ikäihmisten kanssa tehtävään työhön ja ikääntyneiden hyvinvoinnin vahvistamiseen.

Eloisat helmet ovat selkeästi kuvattuja käytännön esimerkkejä ohjelmassa toimiviksi testatuista menetelmistä ja malleista. Ne on ryhmitelty yhdeksän teeman mukaan: 1) kulttuuri ja luovuus, 2) digitaalinen osallisuus, 3) vapaaehtoistoiminta, 4) kohtaamisen areenat, 5) muistityö, 6) maaseutu, 7) mielen hyvinvointi, 8) moninaisuus ja yhdenvertaisuus ja 9) etsivä ja löytävä vanhustyö.  

– Monet ohjelmatyössä kehitetyistä hyvistä käytännöistä on toteutettu yhteistyössä järjestöjen ja kuntien kanssa, kertoo ohjelmakoordinaattori Katja Helo Vanhustyön keskusliitosta. Ja onhan se niin, että olemassa oleva yhteistyö luo pohjaa vahvalle kumppanuudelle, jota ikäihmisten palvelujen ja toimintojen toteutuksessa tulevaisuudessa tarvitaan. Nyt nämä eloisat menetelmät eli helmet ovat vapaasti hyödynnettävissä ja koko maan laajuisesti. Niihin kannattaa tutustua myös tulevaa soteuudistusta ajatellen, kannustaa Katja Helo.  

Sivustoa voi hyödyntää kuka tahansa, mutta sisältöä suunnitellessa kohderyhminä on ajateltu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, opiskelijoita, päättäjiä ja virkamiehiä sekä vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneita eläkeläisiä, jotka haluavat lisätä omaa toimijuuttaan omalla asuinalueellaan. 
Nyt julkaistu verkkopalvelu on toteutettu avoimen lähdekoodin ProcessWire-sisällönhallintajärjestelmällä.  

Monipuolista materiaalia ja eloisan monikanavaista viestintää

Eloisaika.fi -sivuston Materiaalit -osio tuo esiin ohjelmatyön laajan viestinnän artikkeleista videoihin.

– Ohjelmakauden aikana eloisat hankkeet tulivat monille alan ammattilaisille tutuiksi oranssinvärisistä materiaaleista tapahtumissa, lehtijutuissa ja esineviestinnässä.
Materiaalit -osion sisältöä täydennetään vielä lähiviikkojen aikana, kertoo viestintäkoordinaattori Tiina Hailla ja pyytääkin sivuston kävijöitä ehdottamaan, mitä eloisaa aineistoa kannattaisi lisätä sivustolle. 
– Ainakin kuva eloisan oranssista 3D-tulostetusta lehmästä, jolla osallistuttiin Suomen ensimmäiseen lehmäparaatiin, voisi olla hauska lisäys.Toki kuvia löytyy jo nyt runsaasti esimerkiksi uutisarkistosta, sillä siellä ovat kaikki ohjelmakauden aikana Eloisaikä.fi:ssä julkaistut noin 150 uutista. Oranssi höyhenpuuhka vilahtaa varmaan jossakin; jos ei kuvissa, niin ainakin Materiaalit-osioon linkitetyissä Eloisien YouTube- ja Issuu-kanavien sisällöissä. Materiaalit-osiosta on myös linkitys Innokylään, jossa Eloisat ovat olleet aktiivisia koko ohjelmakauden ajan, Hailla kertoo. 

Eloisan some-kanavista ainakin Issuu ja YouTube säilyvät ohjelmakauden päätyttyäkin, joten esimerkiksi Kalevauvan "Vanheneminen on ihanaa!" ja Oulun Seudun Muistiyhdistyksen eloisan hanketyöntekijä Maaret Meriläisen "Välitä" -laulu ovat jatkossakin kuunneltavissa. 

Eloisaan vanhustyön keskusteluun voi osallistua sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #eloisaikä. 

Eloisa ikä on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen ohjelma ikäihmisten hyvän arjen puolesta. Ohjelmaa on toteutettu vuosina 2012–2017 yhteistyössä Vanhustyön keskusliiton kanssa, josta käsin on koordinoitu hankkeiden kehittämistyötä ja annettu asiantuntija-apua.

Yhteyshenkilöt

Ohjelmakoordinaattori Katja Helo
Puh. 050 449 2988
Sposti: katja.helo@vtkl.fi
Twitter: HeloKatja

Viestintäkoordinaattori Tiina Hailla
Puh. 050 556 5922
Sposti: tiina.hailla@vtkl.fi
Twitter: HaillaTii

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vanhustyön keskusliitto ry
Vanhustyön keskusliitto ry
Malmin kauppatie 26
00700 HELSINKI

http://www.vtkl.fi

Maan laajin valtakunnallinen vanhustyön asiantuntijaorganisaatio. Mukana vanhustenhuoltoon liittyvässä lainsäädäntö- ja muussa valmistelutyössä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vanhustyön keskusliitto ry

Jo yli 9000 iäkästä ihmistä osallistunut yksinäisyyttä vähentäviin Ystäväpiiri-ryhmiin4.5.2018 06:00Tiedote

Koulutus on keskeinen avain kansansairaudeksikin kutsutun yksinäisyyden selättämiseen. Vanhustyön keskusliiton kehittämä ja koordinoima Ystäväpiiri-toiminta on vähentänyt iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä Suomessa jo 12 vuoden ajan. Yksinäisyyttä lievittäviin Ystäväpiiri-ryhmiin on osallistunut tähän mennessä yli 9000 iäkästä ihmistä. Ystäväpiiri-ryhmiä ohjaavat paikallisten yhteisöjen työntekijät ja vapaaehtoiset, jotka Vanhustyön keskusliitto kouluttaa. Ystäväpiiri-ohjaajia on vuosien varrella koulutettu yli 900 reilulle sadalle paikkakunnalle.

Hoiva-alalla tarvitaan myynti- ja asiakasymmärrystä23.3.2018 09:31Tiedote

Yhteiskunnan muutokset, sote-ratkaisut ja maakuntauudistus muovaavat sosiaali- ja terveyssektorin palvelurakennetta ja palvelutuottajan roolia. Vanhustyö-lehden juuri ilmestyneessä Asiakkuus ja ihminen sotessa -teemanumerossa on mm. esimerkkejä siitä, kuinka Vanhustyön keskusliiton jäsenjärjestöissä valmistaudutaan muutoksiin. Espoon Lähimmäispalveluyhdistys ry:ssä valmennetaan koko henkilöstöä vastaamaan asiakkaiden kasvaviin odotuksiin.

Eloisa ikägallup 2018: Vanhuuden alaikäraja on noussut 74:än vuoteen – Asenteet vanhoja ihmisiä kohtaan ovat myönteisempiä kuin viisi vuotta sitten23.3.2018 06:00Tiedote

Suomalaisten mielestä vanha ihminen on keskimäärin 74-vuotias ja häntä tulisi kutsua ikäihmiseksi. Muun muassa tämä käy ilmi Vanhustyön keskusliiton Eloisa ikä -ohjelman Taloustutkimuksella teettämästä suomalaisesta ikägallupista, jossa mukana oli myös edustava otos (n=63) yli 80-vuotiaita, jotka usein jäävät mielipidetiedustelujen ulkopuolelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme