Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uudet EU-säännöt puuttuvat epäterveisiin kaupan käytäntöihin

Jaa

Parlamentti hyväksyi tiistaina uudet EU-säännöt, jotka suojaavat viljelijöitä isojen ostajien epäterveiltä kauppatavoilta.

Uudet säännöt hyväksyttiin äänin 589 puolesta, 72 vastaan ja 9 tyhjää. Säännöt kieltävät epäterveet kaupan käytännöt kuten jo toimitettujen tuotteiden maksamisen myöhässä, myöhässä tehdyt tilausten peruutukset tai niihin jälkikäteen tehdyt muutokset, luottamuksellisten tietojen väärinkäytön sekä tapaukset, joissa ostaja kieltäytyy allekirjoittamasta kirjallista sopimusta tavarantoimittajan kanssa. Säännöt kieltävät myös ostajia uhkaamasta tavarantoimittajia kostotoimilla, kuten tuotteiden poistamisella valikoimasta tai maksujen viivästyttämisellä.

Ostajat eivät enää saa pyytää maksuja tavarantoimittajilta, mikäli tuotteita vahingoittuu tai häviää ostajan tiloissa, ellei syynä ole tavarantoimittajan tekemä laiminlyönti. Säännöt myös kieltävät ostajia pyytämään tavarantoimittajalta korvausta asiakasvalitusten käsittelyn kustannuksista.

Säännöt kieltäisivät myös mm. myymättä jääneiden tuotteiden palauttamisen tavarantoimittajalle maksamatta niistä, sysäämästä tuottajalle vastuun tuotteiden markkinoimisesta sekä tuotteiden valikoimaan ottamisesta veloittamisen. Tavarantoimittajaa ei saisi myöskään velvoittaa alennushintoihin, ellei asiasta ole sovittu toimitussopimuksessa.

Selkeät valitusprosessit

Elintarviketuottajat saavat jatkossa tehdä valituksia siellä missä ne sijaitsevat myös, jos epäterveet kaupan käytännöt tapahtuvat muualla EU:n alueella. Kansalliset viranomaiset käsittelisivät valitukset, toimeenpanisivat tutkinnat sekä tarjoaisivat ratkaisut.

Pienten ja keskisuurten tuottajien turvaaminen

Uudet säännöt suojaavat pieniä ja keskisuuria tavarantoimittajia, joiden vuotuinen liikevaihto on alle 350 miljoonaa. Toimittajat jaetaan viiteen alakategoriaan (alle 2 miljoonan, 10 miljoonan, 50 miljoonan ja 350 miljoonan liikevaihto). Kattavin turva on pienimmillä tuottajilla.

Lisätietoa säännöistä voi lukea täältä.


Kommentti

“Daavid on vihdoin päihittänyt Goljatin. Reiluus, terveelliset elintarvikkeet ja sosiaaliset oikeudet ovat voittaneet elintarvikeketjun epäreilut kauppatavat. Ensimmäistä kertaa EU:n historiassa viljelijät, ruoantuottajat ja kuluttajat eivät enää joudu isojen toimijoiden kiusanteon kohteeksi”, sanoi esittelijä Paolo De Castro, (S&D, Italia).

“Tämä on suuri onnistuminen kaikille eurooppalaisille. Tällaisen EU:n takana me seisomme: EU, joka vaikuttaa ihmisten päivittäiseen elämään kitkemällä eriarvoisuutta ja puolustamalla terveyttä, ympäristöä ja reiluutta.”

Seuraavaksi

Neuvoston on hyväksyttävä direktiivi ennen kuin se astuu voimaan. EU-jäsenmailla on sen jälkeen 24 kuukautta aikaa saattaa se osaksi kansallista lainsäädäntöä. Uusien sääntöjen tulisi olla käytössä 30 kuukautta direktiivin voimaanastumisen jälkeen.

Taustaa

Euroopan parlamentti on toistuvasti peräänkuuluttanut toimia elintarvikeketjun epäreilujen kauppatapojen kitkemiseksi. Vuonna 2010 hyväksyttiin päätöslauselma, jossa vaadittiin oikeudenmukaisia tuloja viljelijöille ja toimivampaa elintarvikeketjua Eurooppaan.

Komission arvion mukaan epäreilujen kauppatalojen takia maatalouden ja elintarvikealan pk-yritykset menettävät vuosittain 2,5 - 8 miljardia euroa (1% - 2% alan liikevaihdosta).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme