Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uudet EU-säännöt väärinkäytösten ilmiantajien suojelemiseksi

Jaa

Uudet EU-säännöt tarjoavat paremman suojan väärinkäytösten ilmiantajille, jotka ovat työympäristössään saaneet tietoa laittomasta tai harmillisesta toiminnasta.

Mepit hyväksyivät tiistaina uudet EU:n laajuiset säännöt väärinkäytösten ilmiantajien suojelemiseksi äänin 591 puolesta, 29 vastaan, 33 tyhjää. Säännöt kattavat useamman alan: julkiset hankinnat, rahoituspalvelut, rahanpesun, tuote- ja liikenneturvallisuuden, ydinvoimaturvallisuuden, kansanterveyden, kuluttajansuojan ja tietosuojan.

Turvalliset ilmoituskanavat

Uusilla säännöillä taataan, että tiedot laittomuuksista voi ilmoittaa organisaation sisäisesti, suoraan kansallisille viranomaisille tai vastaavalle EU-instituutiolle tai -virastolle. Näin voidaan varmistua väärinkäytösten ilmiantajien turvallisuudesta ja siitä, että tieto säilyy luottamuksellisena.

Myös julkisesti väärinkäytöksen ilmoittanutta ilmiantajaa suojellaan tilanteissa, joissa ilmoitus väärinkäytöksestä sovittuja ilmoituskanavia pitkin ei johda asianmukaisiin toimiin, tai ilmiantaja uskoo yhteiskunnan edun olevan välittömässä vaarassa tai vastatoimien vaaraan.

Suojakeinot kostotoimia vastaan

Uusissa säännöissä kielletään kostotoimet ja suojataan väärinkäytösten ilmiantajia kostotoimilta, kuten erottamiselta, alentamiselta tai pelottelulta. Lisäksi säännöillä suojataan väärinkäytösten ilmiantajien avustajia kuten työkavereita tai sukulaisia.

Jäsenmaiden pitää varmistaa, että väärinkäytösten ilmiantajille on tarjolla ilmaiseksi kattavaa ja riippumatonta tietoa, neuvoja menettelyistä sekä apua oikeudellisiin menettelyihin. Lisäksi ilmiantajilla tulisi oikeudellisten menettelyjen aikana olla mahdollisuus saada taloudellista ja psykologista apua, mikäli he kokevat sen tarpeelliseksi.

Kommentti

Esittelijä Virginie Rozière (S&D, Ranska) sanoi: Viimeaikaiset skandaalit kuten LuxLeaks, Panaman paperit ja Football Leaks ovat osoittaneet väärinkäytösten ilmiantajien epävarman tilanteen. Parlamentti on osoittanut tällä äänestyksellä, että se on kuunnellut kansalaisia ja ajanut tiukkoja sääntöjä, joilla taataan kansalaisten ja väärinkäytösten ilmiantajien turvallisuus.”

Seuraavaksi

Neuvoston pitää nyt hyväksyä uudet säännöt. Sen jälkeen jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa saattaa säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Taustatietoa

Viimeaikaiset skandaalit LuxLeaks-tapauksesta Panaman papereihin ovat osoittaneet väärinkäytösten ilmiantajien paljastuksien merkityksen, kun pyritään estämään yhteiskunnalle haitallisia EU-lain rikkomuksia.

Tällä hetkellä kymmenen EU-maata (Ranska, Unkari, Irlanti, Italia, Liettua, Malta, Alankomaat, Slovakia, Ruotsi ja Britannia) tarjoavat kattavan oikeusturvan väärinkäytösten ilmiantajille. Muissa EU-maissa suojellaan vain tiettyjä työntekijäryhmiä tai tiettyjen alojen työntekijöitä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme