Jyväskylän yliopisto

Uudet matemaattiset menetelmät nostavat tekoälyn tehokkuuden uudelle tasolle

Jaa
Ranskan tiedeakatemian jäsen, akateemikko Olivier Pironneau luennoi tänään Jyväskylän yliopiston kansainvälisessä konferenssissa kuinka matemaattiset menetelmät nostavat tekoälyn tehokkuuden uudelle tasolle, jolle esimerkiksi pelkällä ohjelmoinnilla ei päästä.

Laskennallisten tieteiden avulla voidaan parantaa suorituskykyä ja tuottavuutta useilla eri aloilla. Myös tekoälyn merkitys ja sovelluskohteet lisääntyvät nopealla tahdilla. Tekoäly voi tarjota yrityksille valtavan kilpailuedun ja luoda yhdessä laskennallisten tieteiden kanssa täysin uusia ongelmanratkaisutapoja.

Tulevaisuudessa sekä tekoälyn että laskennallisten tieteiden on pystyttävä luomaan mahdollisimman paljon lisäarvoa kaikille tahoille; ei pelkästään teollisuudelle ja käyttäjille, vaan myös yhteiskunnalle. Siksi on tärkeää perehtyä sekä niihin haasteisiin että mahdollisuuksiin, joita alojen soveltaminen yritysmaailmaan ja nykypäivän monimutkaisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin synnyttää.

Elämme jo lähitulevaisuudessa tekoäly-yhteiskunnassa

Professori Yoshiyasu Takefuji esitelmöi aiheesta, miten tekoälyn kehittymistä ei voi pysäyttää.

– Elämme jo lähitulevaisuudessa tekoäly-yhteiskunnassa ja pienen maan, kuten Suomen, on vakavasti pohdittava millainen koulutus lapsille annetaan, mikä on voittoa tavoittelevien organisaatioiden rooli ja mitä uudistuksia yhteiskuntamme tarvitsee, hän suosittaa.

Professori Takefuji esitti myös mm. seuraavia todennäköisiä skenaarioita.

– Koulutusta on uudistettava radikaalisti ja opetettava modulaarisuutta ja käsitteellisyyttä tekoäly-yhteiskunnassa.Tekoälyjärjestelmät korvaavat monet ihmisten työt. Rikkaiden ja köyhien välistä kuilua paikkaamaan saatetaan tekoälyjärjestelmiä joutua verottamaan. Koulutettu tekoäly voi kunnollisella tietoaineistolla suoriutua maa- ja vesirakentamisessa paljon paremmin kuin lahjakkaimmat insinöörit, hän listaa.

Kansainvälinen matematiikkaa ja tekoälyä yhdistävä konferenssi Jyväskylässä

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta ja kansainvälinen ECCOMAS-järjestö järjestivät 12.–14.6.2019 tekoälyn ja matematiikan mahdollisuuksia käsittelevän konferenssin. Kansainvälisessä konferenssissa tutkittiin tekoälyn ja laskennallisten tieteiden haasteita ja mahdollisuuksia teollisuuden sovelluskohteissa. Osallistujia oli Suomen lisäksi Japanista, Intiasta, Yhdysvalloista ja eri EU-maista.

– Esimerkkejä aiheista, joissa tekoäly auttaa matemaattisessa mallintamisessa mainittakoon erilaisten rakenteiden, kuten siltojen ja rakennusten kunnonvalvonnan, lentokoneiden aerodynaamisten ominaisuuksien parantaminen ja uusien nanorakenteiden suunnittelu, konferenssin järjestämisestä vastaava tutkimuskoordinaattori Tero Tuovinen listaa.

– Konferenssi on tietääkseni ensimmäinen, jossa laskennallisten tieteiden alueen ongelmiin paneudutaan näin monipuolisesti tekoälyn menetelmiä hyödyntäen ja toisaalta esitellään kuinka matemaattisilla menetelmillä voidaan tehostaa merkittävästi tekoälyn menetelmiä, konferenssin puheenjohtaja, professori Pekka Neittaanmäki kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tero Tuovinen
tutkimuskoordinaattori
tero.tuovinen@jyu.fi
puh. 040 531 0791


Pekka Neittaanmäki
professori
pekka.neittaanmaki@jyu.fi
puh. 040 550 7005


Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kvanttipäivässä pääsi testaamaan kvanttitietokoneen simulaattoria - tutkijan mukaan kvanttiteknologiaa on 10 vuoden päästä käytössä monessa paikassa19.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa juhlistettiin kansainvälistä kvanttipäivää 12.4. Resonate-tapahtumassa, jossa oli mahdollista tutustua kvanttiteknologian tutkimukseen, testata kvanttitietokoneen simulaattoria ja pelata kvanttifysiikkaa hyödyntäviä pelejä. Informaatioteknologian tiedekunnan professori Teiko Heinosaaren mukaan kvanttiteknologian sovelluksia tullaan näkemään käytössä usealla eri alalla luultavasti seuraavan 10 vuoden aikana.

Paikallaanolo kuormittaa nuoren sydäntä - Reippaalla ja rasittavalla liikunnalla ehkäistään sydänsairauksia15.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan runsas paikallaanolo ja vähäinen liikunta lapsuudesta saakka kuormittavat sydäntä nuoruudessa. Korkea sydämen kuormitus ennustaa sydämen vajaatoimintaa ja muita sydänsairauksia. Tulosten valossa erityisesti reippaan ja rasittavan liikunnan lisääminen lapsuudesta alkaen on tärkeää sydämen toimintahäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye