Uudet metsänhoidon suositukset vesiensuojeluun on julkaistu

Metsäistä rantaa on Suomessa yli 400 000 kilometriä ja metsätaloudella on vaikutuksia vesiin myös toimittaessa kauempana rannoista. Metsänhoidon vesiensuojelun ratkaisuilla vaikutetaan vesien puhtauteen, luonnon monimuotoisuuteen ja maisemaan.
Ravinne- ja kiintoainepäästöt kuriin järkevillä valinnoilla
Metsätalouden toimenpiteistä aiheutuu vesistöille monenlaista kuormitusta. Maaperästä lähtee liikkeelle muun muassa ravinteita, kiintoainesta ja humusta. Myös vanhat ojitusalueet aiheuttavat vesistökuormitusta, niin sanottua ojituslisää. Päästöt kerääntyvät pienistä latvavesistä ja päätyvät rehevöittämään ja tummentamaan laajempia vesistöjä. Vaikutukset ulottuvat Itämereen saakka.
Metsien käsittelyssä vesiensuojelun pääperiaate on minimoida kiintoaineksen ja ravinteiden huuhtoutuminen ja liikkeelle lähteminen veden mukana. Lisäksi löytyy useita toimivia keinoja hillitä niiden kulkeutumista vesistöihin.
"Vesiensuojelun kannalta olennaisinta on välttää tarpeetonta ojittamista sekä maanpinnan paljastamista maanmuokkauksen yhteydessä. Kun suunnitellaan toimenpiteiden voimakkuutta, on syytä varmistaa, että pysytään niissä rajoissa, jotka ovat aidosti hyödyllisiä metsän kasvulle", sanoo vesiasiantuntija Tiina Ronkainen Tapiosta.
Ojien kunnostus voi olla tarpeen suometsässä. Uuden suosituksen mukaan entistä matalammat ojat, 50–90 cm, riittävät pitämään metsän kasvuisana ja hiilipäästöjä hillitsevänä. Suometsän ojien kunnostuksen vaihtoehtona voi olla tuhkalannoitus tai jatkuva kasvatus, joka ylläpitää puuston peitteisyyttä ja metsän kasvulle otollista vesitaloutta.
Suojavyöhykkeillä varjellaan rantojen luontoa ja vesieliöstöä
Rantametsien olosuhteet ja lajisto poikkeavat yleensä selvästi ympäröivästä metsästä. Suojavyöhykkeellä on tärkeää vaalia näitä erityispiirteitä. Puustoisen vyöhykkeen leveys valitaan kohteen mukaan. Huomioitavia asioita ovat mm. rantaan rajautuvan metsän maaperän eroosioherkkyys ja viettävyys.
Suojavyöhykkeen vähimmäisvaatimuksena pidetään käytännössä PEFC-metsäsertifioinnin asettamaa, keskimäärin 10 metrin leveyttä. Suositukset esittelevät myös muita vaihtoehtoja, jotka voivat sopia paremmin metsänomistajan tavoitteisiin.
Metsänhoidon suositukset antavat neuvoa niin tilanhoitoon kuin töiden toteutukseen
Metsänomistajan on hyvä selvittää ennen metsänhoidon toimenpiteitä, kuinka vaikutusherkällä alueella tai maaperällä oma tila sijaitsee. Vesiensuojelu muodostuu eri aikaan tehtävien toimenpiteiden kokonaisuudesta. Hyvä taloudenpito, luontovaikutukset ja virkistysarvot voidaan sovittaa yhteen, mutta valintoja joudutaan useimmiten tekemään. Metsänhoidon suositukset antavat tuoretta, tutkimukseen perustuvaa tietoa sekä tilatason suunnitteluun että töiden toteutukseen.
"Metsät ja puhtaat vesistöt ovat Suomen rikkaus. On tärkeää, että metsänhoidon suositukset on nyt saatettu ajan tasalle uuden tutkimustiedon avulla. Arvostan sitä, että koko toimiala tekee yhteistyötä vesistövaikutusten hallitsemiseksi", kiittelee erityisasiantuntija Antti Leinonen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Uudistuneet vesiensuojelun suositukset löytyvät verkkopalvelusta metsanhoidonsuositukset.fi.
Metsänhoidon suositukset ovat maa- ja metsätalousministeriön tarjoama palvelu suomalaiselle metsätaloudelle ja osa kansallisen metsästrategian toteutusta. Niiden laadintaan osallistuu laajasti metsä-, ympäristö- ja ilmastoalan tutkijat, asiantuntijat ja tiedon käyttäjät. Työtä koordinoi Tapio.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiina RonkainenVesiasiantuntija
Puh:+358 29 432 6035tiina.ronkainen@tapio.fiKalle VanhataloMetsänhoidon suositusten koordinaattori
Puh:+358 29 432 6067kalle.vanhatalo@tapio.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tapio on metsän, luonnon ja paikkatiedon asiantuntija - metsäntuntija. Tarjoamme käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvia asiantuntijapalveluita: luotettavaa tietoa, tehokkaita ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen. Tapio jalkauttaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa sekä toimintavaihtoehtoja metsänomistajien ja metsäammattilaisten käyttöön. Tapio kustantaa myös luontoaiheisia kirjoja. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tapio
Metsäntuntijat-podcast: Metsänomistajan tärkeimmät kysymykset7.6.2023 12:53:27 EEST | Tiedote
Tapion Metsäntuntijat-podcastin 12. jaksossa keskustellaan metsänomistamisen tärkeistä, ja joskus myös vaikeista, kysymyksistä. Miten omat arvot ja tavoitteet näkyvät omassa metsässä? Mitkä ovat metsänomistamisen suurimpia haasteita? Pitääkö omassa metsässä käydä? Mitkä ovat metsänomistajan parhaat työkalut ja apuvälineet? Neljä erilaista metsänomistajaa kertoo.
Metsäntuntijat-podcast: Metsänjalostuksella lisää hiilensidontaa ja tuhonkestävyyttä metsiin31.5.2023 12:57:01 EEST | Tiedote
Mikä on metsänjalostuksen rooli muuttuvassa ilmastossa? Ovatko tulevaisuuden puut laatuominaisuuksiltaan räätälöityjä? Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa puhutaan metsänjalostuksen ratkaisuista ja uusista mahdollisuuksista. Mukana keskustelemassa ovat Tapion liiketoimintajohtaja Olli Äijälä, kehittämispäällikkö Juha Ruuska Tapio Siemenkeskuksesta, Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi sekä Luken ryhmäpäällikkö ja johtava metsänjalostuksen tutkija Tuija Aronen.
Metsäntuntijat-podcast: Minne vedet johtaa – metsätaloudessa sillä on väliä24.5.2023 10:35:38 EEST | Tiedote
Mitkä ovat tärkeimmät keinot vesiensuojeluun metsätaloudessa? Miksi vesiensuojelussa joskus epäonnistutaan? Tapion Metsäntuntijat-podcastin uusimmassa jaksossa Tapion vesiasiantuntija Tiina Ronkainen, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen hydrobiologi Taina Ihaksi ja tilanhoitaja Aki Mattila Tilanhoitajista keskustelevat metsätalouden vesiensuojelusta.
Metsätietäjästä kumppani metsien hoitoon22.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Metsälehti on julkaissut uuden digitaalisen palvelun – Metsätietäjän. Metsätietäjä on metsänomistajan päätöksentekoa tukeva palvelu, joka koostaa yksilöllisen metsäsuunnitelman metsän tietojen ja metsänomistajan tavoitteiden perusteella. Lisäksi palvelu nostaa esiin omaan metsään liittyviä Metsälehden artikkeleita ja videoita.
Turvetuotannosta poistuvien alueiden maankäytön ohjauskeinoja koottiin yhteen18.4.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Tapio selvitti turvetuotannon lopettamiseen kohdistuvia velvoitteita ja turvetuotannosta poistuvien alueiden maankäytön ohjauskeinoja. Ratkaisuehdotus tunnistaa paremmin turvetuotannon ympäristöluvan rauettamisen tavat, ja määrittää ajankohdan seuraavaan maankäyttöön siirtymiselle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme