Jyväskylän yliopisto

Uudet puettavat älylaitteet muuttavat viestintää ja kieltä

Jaa

Ihmisen ja koneen uusi yhteistyön aikakausi koittaa pian. Teknologia integroituu mahdollisesti aisteihin eikä ole enää sidottu mobiililaitteisiin. Viestintään tarvittava laitteisto siirtyy käsistä silmiin ja korviin.

Dave Sayers johtaa laajaa EU-rahoitteista COST-verkostoa.
Dave Sayers johtaa laajaa EU-rahoitteista COST-verkostoa.

– Tutkimusverkosto Language in the Human-Machine Era (LITHME) selvittää, millä tavoin teknologian kehitys muuttaa jokapäiväistä viestintäämme ja lopulta itse kieltäkin, verkoston puheenjohtaja Dave Sayers Jyväskylän yliopistosta kertoo.

LITHME:ssä tutkijat 52:sta maasta arvioivat uusia teknologioita, jotka muuttavat tapaamme käyttää kieltä ja sitä, miten keskustelemme, haemme tietoa ja toimimme vuorovaikutuksessa koneiden kanssa.

Viestintä muuttuu välineiden kehittyessä

Tulevaisuudessa silmiin ja korviin kytketyt älylaitteet kykenevät mahdollisesti kääntämään puheen niin, että keskustelukumppani kuulostaa viestivän vastaanottajan kielellä. Mutta teknologia ei pelkästään välitä näkemäämme, kuulemaamme ja sanomaamme reaaliajassa – se käy kanssamme yhä mutkikkaampia keskusteluja.

Mahdollisesti emme pian enää tuijota kännyköitä, vaan näemme informaation pikkuruisesta okulaarista. Kun se yhdistetään uusiin älykuulokkeisiin, näemme ja kuulemme tietoa ympäristöstämme, esimerkiksi vieraskielisen puheen automaattisen käännöksen. Sanamme selventyvät ja tekstittyvät puhuessamme. Samalla toiset näkevät ja kuulevat tuotoksen silmä- ja korvalaitteidensa kautta, Sayers selittää.

– Seuraavan sukupolven virtuaalitodellisuudessa puhumme ehkä myös näytöllä esiintyville puheroboteille sekä elollisen kaltaisille hahmoille. Ne ovat myös valmiita mutkikkaisiin keskusteluihin – auttamaan pulmien pohdinnassa ja ratkaisussa, keskustelemaan suunnitelmista, lohduttamaan pettymyksissä ja juhlimaan onnistumisia, Sayers kuvailee. – Kaikella tällä on valtavat seuraukset kielelle, hän lisää.

Avoin raportti pohtii kehityksen eri puolia

LITHME-hanke on julkaissut aiheesta avoimen raportin, jossa pohditaan muun muassa kuinka uusi teknologia muuttaa kommunikaatiota. Miten se vaikuttaa kielen oppimisen, käännöksiin tai kuinka lakeja kirjoitetaan ja tulkitaan? Muuttaako teknologia kielen rakennetta? Voisiko aivojen ja koneen välisten rajapintojen kehitys pitkällä aikavälillä täydentää kieltä kommunikaation välineenä tai jopa syrjäyttää sen?

Raportti valottaa myös kehityksen kriittisiä näkökulmia. Kuten esimerkiksi, miten teknologian saavutettavuus voi vaikuttaa eriarvoistumiseen, millaisia yksityisyyteen ja turvallisuuteen liittyviä haasteita teknologia tuo tai millaisia uusia muotoja rikollisuus voi saada.

LITHME saa rahoitusta Euroopan tieteen ja teknologian yhteistyövaroista (European Cooperation in Science and Technology, COST) vuosille 2020–2024. Verkoston tavoitteena on kuroa umpeen kielitieteilijöiden ja teknologian asiantuntijoiden välistä kuilua. Siinä missä kielentutkijat hyötyvät paremmasta teknologian kehityksen tuntemisesta, teknologian kehittäjät oppivat ymmärtämään paremmin uusien teknologioiden mahdollisia kielellisiä ja yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Raportti on saatavilla osoitteesta: http://doi.org/10.17011/jyx/reports/20210518/1

http://lithme.eu/publications

Lisätietoja:

Jyväskylän yliopisto: Yliopistonlehtori Dave Sayers: +358 40 1906056, dave.j.sayers@jyu.fi (yhteydenotot mielellään englanniksi)

Itä-Suomen yliopisto: Professori Maarit Koponen: +358 50 470 4257, Maarit Koponen, maarit.koponen@uef.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Dave Sayers johtaa laajaa EU-rahoitteista COST-verkostoa.
Dave Sayers johtaa laajaa EU-rahoitteista COST-verkostoa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kaikkien liikkuminen ei vähene nuoruudessa - eri suuntaisista liikkumisen poluista uutta tutkittua tietoa2.7.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Juuri julkaistussa Jyväskylän yliopiston pitkittäistutkimuksessa löydettiin viisi erilaista liikkumisen muutosryhmää 15 ja 19 ikävuoden välillä. Aktiivisuuden säilyttäjät jatkoivat muita tyypillisemmin urheiluseuraharrastustaan nuorena aikuisena. Inaktiivisuuden säilyttäjät eivät yleensä kulkeneet koulu- ja työmatkoja itse aktiivisesti liikkuen.

Digijätit vievät kansallisilta toimijoilta markkinoita ja verotuloja29.6.2021 08:25:28 EEST | Tiedote

Suomi joutuu kohtaamaan globaalin digitaalisen talouden haasteet. Suuret monikansalliset yritykset valtaavat markkinoita paikallisilta toimijoilta ja kokonaisia talouden aloja siirtyy digitaalisena pois Suomesta. Esimerkkejä löytyy muun muassa luovilta aloilta, taksipalveluista, asuntojen käyttämisestä majoitukseen, mainonta-alalta ja e-kaupasta. Globaalit toimijat ovat ottaneet merkittävän osan Suomen markkinoista ja palveluita toteutetaan pilvipalveluina, jotka jäävät verotuksen ulottumattomiin.

Näkyykö pintaa pisteleviä poikasparvia Päijänteellä? Tehinselän muikunpoikasmäärä oli ennätyksellisen runsas tänä keväänä28.6.2021 13:06:05 EEST | Tiedote

Tänä keväänä Päijänteen Tehinselällä kuoriutui muikunpoikasia ennätyksellisen paljon. Tiheys on yli kaksinkertainen edelliseen vuonna 2017 havaittuun huippulukemaan verrattuna. Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitos toteuttaa vuosittaiset siikakalojen poikasseurannat Säkylän Pyhäjärvellä, Puulavedellä, Pohjois-Päijänteellä, Päijänteen Tehinselällä ja Ruotsalaisella sekä Etelä-Konnevedellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme