Työeläkeyhtiö Elo

Uusi alku työelämään: 74 prosenttia Elon kuntoutujista palasi töihin

Jaa
74 prosenttia Elon kuntoutuksen piirissä vuonna 2017 olleista 2 900 kuntoutujasta palasi työmarkkinoille eikä joutunut sairautensa vuoksi jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle.
74 prosenttia Elon kuntoutuksen piirissä vuonna 2017 olleista 2 900 kuntoutujasta palasi työmarkkinoille eikä joutunut sairautensa vuoksi jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle.

Elon ammatillinen kuntoutus on tehokasta. Vuonna 2017 sen piirissä olleista 2 900 kuntoutujasta 74 prosenttia palasi työmarkkinoille eikä joutunut sairautensa vuoksi jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle. Käytetyimmät kuntoutuskeinot olivat työkokeilu ja työhönvalmennus (48 prosenttia kuntoutujista). Yleisin syy ammatilliseen kuntoutukseen olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet.

”Työkokeilu ja työhönvalmennus mahdollistavat kuntoutujan olemassa olevan koulutuksen ja työkokemuksen hyödyntämisen parhaiten”, kertoo Heini Pellinen, Elon kuntoutustoiminnan asiakaspalvelupäällikkö. ”Useat kuntoutujat voivat jatkaa nykyisellä työpaikalla kevennetyissä tehtävissä. Työkokeilu tai työhönvalmennus voidaan toteuttaa myös kokonaan uudella työnantajalla.”

Jos työkokeilu ei johda kuntoutujan terveydentilan kannalta sopiviin työtehtäviin, voidaan kuntoutus toteuttaa työhön tai ammattiin johtavana koulutuksena.

Jopa puolet työkyvyttömyyseläkettä hakeneista kuntoutuksen kautta töihin

Elo antoi vuonna 2017 yhteensä 1 800 kuntoutuspäätöstä. Kuntoutukseen hakeutuneista 54 prosenttia oli naisia ja 46 prosenttia miehiä. Valtaosa (42 prosenttia) kuntoutujista oli 35–50-vuotiaita. Kolmasosa (33 prosenttia) kuntoutujista oli 50–64-vuotiaita.

Työkyvyttömyyseläkettä hakeva voi päästä kuntoutuksen kautta takaisin työelämään. Työkyvyttömyyseläkehakemusten yhteydessä Elo antoi vuonna 2017 noin 1 000 kuntoutuksen ennakkopäätöstä.

”Ennen työkyvyttömyyseläkkeen myöntämistä tarkistamme aina, onko kuntoutus eläkkeenhakijalle mahdollinen vaihtoehto ilman, että hänen tarvitsee hakea kuntoutusta erikseen”, sanoo Pellinen. ”Jos asiakas täyttää kuntoutuksen edellytykset, annamme kuntoutuksesta ennakkopäätöksen. Jopa noin puolet kuntoutukseen edenneistä palaa työelämään, vaikka he alun perin ovat hakeneet työkyvyttömyyseläkettä.”

Kuntoutus on tie takaisin työelämään

Ammatillinen kuntoutus on tarkoitettu henkilöille, joilla sairaus aiheuttaa työkyvyttömyyden uhan lähivuosina tai heikentää olennaisesti työ- ja ansiokykyä. Kuntoutuskeinoja ovat työkokeilu, työhönvalmennus, opiskelun tukeminen tai yrittäjälle elinkeino.

”Pähkinänkuoressa voi todeta, että kuntoutus on mahdollinen reitti takaisin työelämään”, kuvaa Pellinen. ”Tarkoituksena on löytää työ, jossa työskentely onnistuu sairaudesta huolimatta. Esimerkiksi selkäsairaus voi päättää raskaat ja fyysiset varastotyöt, mutta asiakas voi kuitenkin löytää uutta työtä kouluttautumalla uudestaan.”

Työkokeilussa töihin voi palata kevennetyllä työjärjestelyllä. Työkokeilulla voi myös tutustua uuteen alaan ja arvioida sen soveltuvuutta terveydentilaan. Työhönvalmennusta käytetään tilanteissa, joissa paluu vaatii työkokeilua pidempikestoista perehtymistä.

Myös koulutuksen tukeminen on mahdollista. Elinkeinotuella puolestaan voidaan esimerkiksi tukea oman yrityksen perustamista tai aiemman yritystoiminnan muuttamista terveydentilalle soveltuvammaksi.

Töihin paluu kuntoutuksen kautta tuo paremman toimeentulon kuin työkyvyttömyyseläke. Uudesta työstä karttuu myös vanhuuseläkettä.

”Lisäksi säännöllinen työnteko rytmittää elämää sekä antaa mahdollisuuden kehittää itseä ja omia taitoja”, muistuttaa Pellinen. ”Työyhteisöön kuulumisen merkitystä jokapäiväiselle elämälle ei kuulu aliarvioida. Työkaverit voivat muodostaa vankan tukiverkon, johon voi tukeutua elämän haastavissa tilanteissa.”

Lisätietoja ammatillisesta kuntoutuksesta löytyy täältä.

Lisätietoja

Heini Pellinen, Asiakaspalvelupäällikkö, Eläkepalvelut, 020 703 5120, heini.pellinen@elo.fi

Kristiina Nieminen, Viestinnän suunnittelupäällikkö, 040 586 8778, 020 703 5106, kristiina.nieminen@elo.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Hanna Saira
puh. 020 703 5671

Kuvat

74 prosenttia Elon kuntoutuksen piirissä vuonna 2017 olleista 2 900 kuntoutujasta palasi työmarkkinoille eikä joutunut sairautensa vuoksi jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle.
74 prosenttia Elon kuntoutuksen piirissä vuonna 2017 olleista 2 900 kuntoutujasta palasi työmarkkinoille eikä joutunut sairautensa vuoksi jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Työeläkeyhtiö Elo huolehtii asiakkaidensa lakisääteisestä työeläketurvasta. Lisäksi autamme asiakkaitamme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä yli 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastuullisuus on kiinteä osa Elon toimintaa. Vastaamme yhteensä noin 500 000 työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä sekä huolehdimme noin 230 000 eläkkeensaajasta. Elo on merkittävä sijoittaja, ja yhtiön sijoitusomaisuuden arvo on noin 22 miljardia euroa. Elo syntyi 1.1.2014, kun Eläke-Fennia ja LähiTapiola Eläkeyhtiö fuusioituivat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Tutkimus: Epävarmuus syö työssä jatkamishalukkuutta – apu voi löytyä ikäjohtamisesta13.3.2019 14:26:45 EETTiedote

Työpaikalla koettu taloudellinen epävarmuus on yhteydessä eläkehalukkuuteen. Koetun epävarmuuden lieventäminen ikääntyvillä työntekijöillä olisi yksi keino työurien pidentämiseksi. Asiaa tarkasteltiin työeläkeyhtiö Elon yhteiskuntasuhdejohtaja Katja Veirton lisensiaattitutkimuksessa. Tutkimus perustui Tilastokeskuksen työolotutkimuksen aineistoon yksityisen sektorin yli 50-vuotiaista palkansaajista.

Pro gradu: Kuntoutujan omalla motivaatiolla ja ammatillisen kuntoutuksen onnistumisella on vahva yhteys21.2.2019 10:21:51 EETTiedote

Yli kaksi kolmasosaa (67 %) omasta aloitteestaan ammatillisen kuntoutuksen pariin hakeutuneista kävi kuntoutusprosessin onnistuneesti läpi. Sen sijaan hylättyjen työkyvyttömyyseläkehakemusten kautta alkaneista kuntoutuksista puolet epäonnistui. Työpaikoilla varhaisen tuen malli voi auttaa vaarassa olevan työntekijän avun äärelle. Nuoret kuntoutuvat selvästi todennäköisemmin kuin iäkkäämmät henkilöt.

Antti Aho työeläkeyhtiö Elon hallituksen puheenjohtajaksi29.1.2019 10:01:09 EETTiedote

Elon hallitus valitsi kokouksessaan 28.1.2019 hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat vuodelle 2019. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Antti Aho. Hän on ollut mukana Elon hallitustyöskentelyssä vuodesta 2014 lähtien. Aho on Aava Terveyspalvelut Oy:n toimitusjohtaja. Elon hallituksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana jatkaa Ann Selin. Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Susa Nikula. Hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat muodostavat puheenjohtajiston, joka toimii myös nimitys- ja palkitsemisvaliokuntana. Hallituksen apuna sen tehtävien hoidossa ovat nimitys- ja palkitsemisvaliokunta sekä tarkastusvaliokunta. Hallituksen puheenjohtajisto muodostaa nimitys- ja palkitsemisvaliokunnan. Valiokunnan puheenjohtajana toimii hallituksen puheenjohtaja. Tarkastusvaliokunnan jäsenet ovat Jari Karlson (pj.) sekä Marjo Matikainen-Kallström ja Niklas Sonkin. Minna Helle ja Esa Neuvonen aloittivat 1.1.2019 uusina hallituksen jäseninä. Elon hallituksessa on 12 varsinaista jäsen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme