HUS

Uusi Da Vinci Xi -leikkausrobotti vahvistaa HUSin roolia robottikirurgian kehittäjänä Euroopassa

Jaa

HUS on ollut jo pitkään huipputeknologiaa käyttävän robottikirurgian edelläkävijä. Nyt potilaita päästään leikkaamaan uudella nelikätisellä Da Vinci Xi -leikkausrobotilla. Robotilla voidaan tehdä vaativaa keuhko- ja ruokatorvikirurgiaa sekä ruokatorvisyövän ja kateenkorvan leikkauksia ainoana sairaalana Suomessa. Samalla robotilla aloitetaan myös paksu- ja peräsuolisyövän leikkaukset.

Uudella robotilla voidaan leikata potilaita, joille isot avoleikkaukset eivät tule kysymykseen. Robottiavusteisessa kirurgiassa pitkiä viiltoja ei tarvita, jolloin toipuminen on nopeampaa. Robotin käyttämällä kameratekniikalla saadaan näkyvyys paikkoihin, joihin normitekniikalla on vaikea nähdä.

Etuna aiempaa nopeampi toipuminen

Leikkaustekniikan etuina ovat vähäisempi verenvuotoriski ja pienempi kudostrauma. Leikkauksen jälkeen potilas saadaan myös nopeammin liikkeelle ja kuntoutus välittömästi käyntiin, mikä auttaa toipumaan isoistakin operaatioista.

Leikkausrobotin käyttäminen on tähän asti vaatinut kouluttautumista ulkomailla. Uutta robottia hyödyntävät useat erikoisalat. Sydän- keuhkokeskuksessa robottileikkauksia laajennetaan erityisesti ruokatorven pahanlaatuisten kasvainten hoitoon. Yksikön kolme kirurgia ovat hakeneet ulkomailta vuoden kahden komennuksilla tarvittavaa erityisosaamista.

Myös Meilahden leikkausosaston instrumenttihoitajat ovat saaneet robottikoulutusta ulkomailla, minkä jälkeen robottitoimenpiteisiin on koulutettu HUSissa lisää osaajia.

”Nykyisin leikkausosastolla työskentelee 21 robottikoulutuksen saanutta hoitajaa, jotka perehtyvät paraikaa laitetoimittajan johdolla uuden robotin tekniikkaan ja sen vaatimaan hoitotyöhön”, kertoo ylilääkäri Leena Vikatmaa Anestesia- ja leikkausosastolta.

Itsekin robotilla leikannut Sydän- ja keuhkokeskuksen toimialajohtaja Antti Vento kertoo, että monitorin kautta leikkaajalle avautuu kokonainen 3D-maailma. Leikkaus tehdään hyvin kapeilla instrumenteilla.

”Näkymä on äärimmäisen tarkka syvyysvaikutelmineen, kuin olisi lentokoneen ohjaamossa. Robotin avulla leikkaustekniikkaa voidaan kehittää huippuunsa, mikä taas heijastuu tuloksiin. Suomessa leikataan ainoastaan 150 ruokatorvisyöpää vuosittain ja näiden potilaiden keskittäminen parantaa tuloksia myös kansallisesti”, sanoo Vento.

Peräsuolisyöpäleikkauksia samalla robotilla

HUSissa aloitetaan samalla robotilla myös paksu- ja peräsuolisyövän leikkaukset. Leikkausrobotista on peräsuolisyövän leikkaushoidossa paljon etuja, sanoo Vatsakeskuksen toimialajohtaja Esko Kemppainen.

”Vähemmän kajoava robottileikkaus tarkoittaa potilaalle vähemmän kipua, infektioriskin pienenemistä, nopeampaa toipumista ja vuodeosastohoidon keston lyhenemistä. Robotti tulee todella tarpeeseen ja pystymme kuromaan muiden maiden etumatkaa uuden teknologian hyödyntämisessä merkittävästi kiinni”, sanoo Kemppainen.

HUSissa on jo entuudestaan samantyylinen leikkausrobotti, jolla ryhdytään jatkossa leikkaamaan Naistenklinikalla muun muassa munasarjakystia. Yhden leikkausrobotin käyttöikä on noin 15 vuotta.

Uudenlainen robottilääketiede mahdollistaa myös etäleikkausten tekemisen, tarvittaessa potilas voi olla jopa toisella puolella Eurooppaa kuin leikkaava lääkäri. HUS tekee yhteistyötä muun muassa Hollannissa sijaitsevan Utrechtin yliopiston kanssa, jonka kanssa suunnitellaan yhteisleikkausta etänä, kunhan toimintaa saadaan hieman pidemmälle.

Leikkausosaston ja kirurgisten tulosyksiköiden yhteisenä tavoitteena on varmistaa robottileikkaustoiminnan riittävä resursointi ja maksimaalinen käyttöaste. Robotin käyttöä seurataan Meilahden leikkausosaston ohjausryhmässä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimialajohtaja Antti Vento, Sydän- ja keuhkokeskus, antti.vento@hus.fi, p. 050 427 0629
Toimialajohtaja Esko Kemppainen, Vatsakeskus, esko.kemppainen@hus.fi, p. 050 427 0640
Ylilääkäri Leena Vikatmaa, Anestesia- ja leikkausosasto, leena.vikatmaa@hus.fi, p. 050 427 1743

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Personer med sällsynta cancersjukdomar får stöd av det europeiska kompetensnätverket2.12.2021 09:11:02 EET | Tiedote

HUS Cancercentrum har godkänts som en del av det europeiska kompetensnätverket (European Reference Network ERN). Med hjälp av nätverket får Cancercentret bättre information om de nya behandlingsformerna för sällsynta cancerformer, eftersom nätverket omfattar experter på sällsynta cancerfall runtom i Europa. Allt fler personer som lider av sällsynt cancer har tillgång till specialkompetens.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme