Uusi digitaalinen Zekki-testi kannustaa nuoria pohtimaan omaa hyvinvointiaan
Helppokäyttöinen ja maksuton Zekki ohjaa nuoret lisätiedon ja matalan kynnyksen palvelujen äärelle. Työkalu muistuttaa omasta hyvinvoinnista huolehtimisen tärkeydestä ja siitä, miten tärkeää on kysyä itseltään ja toisilta, miten sinulla menee juuri nyt.

Uusi nuorille suunnattu itsearviotesti Zekki kannustaa pohtimaan omaa hyvinvointia ja ohjaa matalan kynnyksen palveluihin. Zekki on tarkoitettu 15–25-vuotiaille nuorille sekä nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten työkaluksi.
Verkossa oleva työkalu on helppokäyttöinen ja sen avulla pystyy tekemään elämää laajasti kartoittavan itsearvion muutamassa minuutissa. Vastaamalla 10 kysymykseen nuori saa yhteenvedon, joka auttaa pohtimaan omaa tulevaisuutta. Lisäksi tarjolla on lisätietoa sekä vinkkejä omaan elämäntilanteeseen sopivista palveluista.
‒ Zekki kokoaa yhteen järjestöjen ja kuntien tarjoamat nuorille suunnatut tukipalvelut. Palveluita tarjotaan yhdessä paikassa ja juuri nuoren omaan tilanteeseen kohdentaen, projektipäällikkö Reija Paananen Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.
Zekki perustuu 3X10D®-elämäntilannemittariin, tutkimuksiin ja asiantuntijatietoon. Zekin ovat kehittäneet yhdessä Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diakonissalaitoksen Vamos, Ehyt, HelsinkiMissio, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Marttaliitto, Mieli, Nuorisoasuntoliitto, Nuorten Ystävät, Pelastakaa Lapset, Takuusäätiö, Väestöliitto ja Yeesi STEAn tuella.
‒ Zekin kehittämistyössä on kiteytynyt upealla tavalla yhteiskehittämisen ajatus: ammattilaisten yhteen hiileen puhaltaminen parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi, Paananen tiivistää.
Palvelut tarjolle helposti ja oikea-aikaisesti
Zekki pohjautuu nuorilähtöiseen ajatteluun ja palvelumuotoiluun. Aiemman tiedon valossa palvelujärjestelmä näyttäytyy nuorille sekavana ja pirstaleisena eikä tukimahdollisuuksista tiedetä riittävästi.
Nuorilähtöisissä palveluissa tukea tulisi tarjota aktiivisemmin, se tulisi saada käyttöön helposti, oikea-aikaisesti ja siellä missä nuoret ovat asuinpaikasta riippumatta. Nuorten tulisi myös itse hahmottaa elämäntilanteensa haasteita, jotta he voivat hakea niihin apua.
Järjestöt tarjoavat palveluja, joilla kyettäisiin tarttumaan nuoren haasteisiin ennen kuin ne ovat kasvaneet liian suuriksi. Zekki pyrkii lisäämään nuorten ja ammattilaisten tietoa näistä palveluista.
Ensimmäisessä vaiheessa Zekki suosittelee valtakunnallisia palveluja, joita voi hyödyntää asuinpaikasta riippumatta sekä Oulun alueella myös paikallisia lähipalveluja. Jatkossa paikallisia palveluja lisätään myös muilla alueille Oulun pilottikokeilussa saatuja kokemuksia hyödyntäen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reija PaananenprojektipäällikköDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 508 4294reija.paananen@diak.fihttps://www.zekki.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Moninaisuuden kohtaaminen vaatii vielä työtä kirkossa ja yhteiskunnassa15.2.2021 12:00:00 EET | Tiedote
Yhteiskunta muuttuu koko ajan moninaisemmaksi, mutta sen kohtaaminen yhteiskunnan eri aloilla ja työelämässä vaatii vielä töitä, selviää Dialogi-median uudesta teemanumerosta Supervoimana moninaisuus.
Uudistettu karttapalvelu paljastaa hyvinvoinnin katvealueet9.2.2021 08:16:00 EET | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulussa on kehitetty Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu, joka tuottaa tutkittua tietoa eri kuntien, seutukuntien ja maakuntien huono-osaisuudesta. Nyt julkaistu uusi versio tarjoaa vertailutietoa alueiden hyvinvoinnin tilanteesta maan keskitasoon verrattuna sekä hyvinvoinnin muutoksista 2010-luvulla. Palvelun avulla saadaan tietoa, millä alueilla hyvinvoinnissa on merkittäviä vajeita.
Uusi julkaisu tarjoaa tietoa järjestöjen toimintojen tukemisesta8.2.2021 08:30:00 EET | Tiedote
Järjestöjen toimintaedellytyksiä muuttuvassa toimintaympäristössä voidaan vahvistaa muutostuella ja koulutuksella. Uusi julkaisu Yhteisen hyvän alusta – Alustatalouden edellytysten kehittäminen järjestöjen toiminnan tukijana lähestyy aihetta sote-palveluita tuottavien järjestöjen kehittämisen näkökulmasta.
Uusi musiikkivideo nostaa sairaanhoitajat valokeilaan4.2.2021 09:28:43 EET | Tiedote
Diak julkaisee tänään tanssillisen musiikkivideon, joka päivittää mielikuvia terveysalan työstä ja korkeakouluopinnoista. Uudenlaisen koulutusmarkkinointivideon on ohjannut elokuvaohjaaja Ditte Uljas. Laulaja-lauluntekijä Hannah’n esittämä Lionheart-kappale on sävelletty varta vasten videoteosta varten.
Diakin asiantuntijat nyt EtsiXpertti-palvelussa29.1.2021 08:43:28 EET | Tiedote
Diak on liittynyt EtsiXpertti-palveluun. EtsiXpertti on Suomen Akatemian viestintäyksikön ylläpitämä toimittajille tarkoitettu palvelu, jonka tarkoituksena on auttaa toimittajia tutkitun tiedon äärelle.
Koronapandemia nakertaa opiskelijoiden hyvinvointia – Diak kumppaneineen sai merkittävän rahoituksen tuen ja ohjauksen edistämiseen28.1.2021 07:48:00 EET | Tiedote
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt korkeakouluille ja opiskelijakunnille yhteensä kuuden miljoonan euron erityisavustuksen ohjauksen ja opiskelijahyvinvoinnin vahvistamiseen. Tästä rahoituksesta Diak yhteistyökumppaneineen on saanut merkittävän 808 500 euron osuuden.
Diakin uusi toimitusjohtaja, rehtori Elina Juntunen: ”Diak rakentaa kestävää ja tasa-arvoista maailmaa”25.1.2021 11:48:00 EET | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulun tuore toimitusjohtaja, rehtori Elina Juntunen on aloittanut työnsä maanantaina 25. tammikuuta 2021. Hänen keskeisenä tehtävänään on luotsata Diakia uuden strategian mukaisesti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme