HUS

Uusi Haavakeskus nopeuttaa potilaiden hoitoonpääsyä ja sujuvoittaa hoitoketjuja

Jaa

Toiminta käynnistyi 1.2.

HUS:ssa aloitti helmikuun alussa toimintansa uusi Haavakeskus. Sen tavoitteena on sujuvoittaa kroonisista haavoista kärsivien potilaiden hoitoa, tiivistää hoitoketjuja, yhtenäistää hoitokäytäntöjä sekä lisätä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välistä yhteistyötä ja konsultaatiotoimintaa. 

Taustalla on laaja kroonisten haavapotilaiden joukko, jonka hoito on pitkään ollut pirstaloitunutta ja hajanaista. Eurooppalaisten vertailulukujen perusteella on arvioitu, että järjestäytymätön haavanhoito aiheuttaa yksistään HYKS-sairaanhoitoalueella 20–40 miljoonan euron vuosittaiset kulut. Lisäksi krooniset haavat kuten painehaavat, diabetesperäiset haavat ja laskimovajaatoiminnan aiheuttamat haavat tuottavat lukemattomille potilaille pitkäaikaista kärsimystä ja toistuvaa hoitokierrettä.

Vaikeiden haavojen hoito
vaatii monialaista yhteistyötä

Kroonisten haavojen menestyksekkään hoidon kulmakivenä on nopea ja tarkka haavan syntymekanismin selvittely. Hankalien haavojen diagnostiikka ja hoito vaativat usein monen eri erikoisalan ja usean eri ammattiryhmän erityisosaamista ja saumatonta yhteistyötä. Haavakeskuksen toimintamallin suunnitteluun onkin osallistunut yli 100 terveydenhuollon ammattilaista eri erikoisaloilta ja ammattiryhmistä - erityisesti plastiikkakirurgian, verisuonikirurgian ja dermatologian erikoisaloilta. Toimintaan on saatu myös muutamia lisävakansseja.

Haavakeskus on tällä hetkellä yhteistyöverkosto, jolla ei ole omaa toimipistettä. Potilaat hoidetaan ja tutkitaan fyysisesti samoissa paikoissa kuin aiemminkin, mutta potilaan arviointiin ja hoitoon osallistuu tarvittaessa moniammatillinen työryhmä jo nyt.

Helsingin kaupungin alueella ongelmallisimpien haavojen hoito on keskitetty Viiskulman haavavastaanotolle. Vaativimmat haavat hoidetaan erikoissairaanhoidon yksiköissä.

 

 
Lisätiedot
Osastonylilääkäri Heli Lagus (HUS:n haavakeskus-työryhmän puheenjohtaja): heli.lagus@hus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Meddelande angående samband mellan bröstimplantat och anaplastiskt storcellslymfom21.1.2019 15:34Tiedote

De senaste dagarna har nyheterna rapporterat om samband mellan texturerade (skrovliga) bröstimplantat och den sällsynta tumörformen anaplastiskt storcellslymfom (Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma, BIA-ALCL). HUS beslutade hösten 2018 att tillsvidare inte operera in texturerade implantat, och även andra sjukvårdsdistrikt har gått in för liknande riktlinjer för vårdpraxis.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme