Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Uusi henkilöstömitoitus nostaa merkittävästi ikääntyneiden palvelujen kustannuksia

Jaa

Vuonna 2018 tehostetussa palveluasumisessa asui 7,6 % 75 vuotta täyttäneistä (39 000 henkilöä). Kustannukset ja henkilöstön tarve nousevat joka tapauksessa suurten ikäluokkien ikääntyessä. Nousu on maltillisempaa, jos ikääntyneet voivat asua pidempään kotona. Kunnat voivat kehittää kotihoitoa ja muita kotona asumista tukevia palveluita, mikä vaikuttaa siihen, kuinka moni 75 vuotta täyttäneistä tarvitsee tehostettua palveluasumista.

Sosiaali- ja terveysministeriön vanhuspalveluja uudistavan työryhmän jaoston ehdotuksen mukaan henkilöstömitoitus nousisi 0,5 työntekijästä 0,7 työntekijään tehostetussa palveluasumisessa ja laitoshoidossa. Tehostetun palveluasumisessa henkilökunta työskentelee ympäri vuorokauden.

-          Jos 0,7-mitoitus tulee lakiin, kuntien on pakko haalia hoitajat tehostettuun palveluasumiseen. Kustannukset ja henkilökunnan tarve pysyisivät edes hieman hallinnassa, jos kunnat saisivat kehittää kotihoitoa ja muita avopalveluja. Uuden mitoituksen myötä kotihoidon kehittäminen on vaarassa lamaantua, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen sanoo.

470 miljoonaa enemmän vuonna 2023, 1 210 miljoonaa vuonna 2033

Kuntaliitto on tehnyt laskelmat seuraavalle 15 vuodelle 7,6 %:n osuuden lisäksi laskelmilla, joissa 6,3 tai 5,0 % ikäluokasta tarvitsisi tehostettua palveluasumista.

Mikäli tehostetussa palveluasumisessa asuvien osuus pysyy suhteessa ennallaan, kustannukset ovat 470 M€ nykyistä suuremmat jo vuonna 2023. Vuonna 2033 kustannukset ovat 1 210 M€ eli 64 % nykyistä suuremmat. Mikäli tehostetussa palveluasumisessa asuvien osuus laskee 5 %:iin, kustannusten nousu on selkeästi pienempi vuonna 2033 eli 8 %. Kustannuksen nousu on 146 M€.

Laskelmassa on otettu huomioon henkilöstömitoituksen nousu 0,7:ään vuonna 2023.

Kotona asuvien 75-vuotiaiden määrää on mahdollisuus nostaa. Esimerkiksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on voimakkaasti panostanut kotihoidon ja muiden kotona asumista tukevien palvelujen kehittämiseen ja saavuttanut jo nyt 5 %:n osuuden tehostetussa palveluasumisessa.

25 200 työntekijää enemmän vuonna 2033

Henkilökunnan tarve kasvaa nykyisestä 20 000:sta 34 000:een eli 75 %:lla vuonna 2023, kun uusi mitoitusmuutos tulee voimaan. 15 vuoden kuluttua tarve on 129 % eli 25 200 työntekijää enemmän nykyisin.

Mikäli kunta onnistuu kotihoidon ja kotona asumista tukevien palvelujen kehittämisessä ja siten tehostetun palveluasumisen tarpeen vähenemisessä, sillä on merkittävä vaikutus tehostettuun palveluasumiseen tarvittavan henkilöstön määrään. Mikäli tehostetun palveluasumisen osuus laskee nykytasosta 5 %:iin, on henkilöstön tarpeen kasvu nykytasosta 51 % eli 9 900 uutta työntekijää 25 200 sijaan.

Laskelmat osoittavat, että kustannusten nousu ja henkilökunnan tarve hiipuvat merkittävästi, kun kunta suosii ikääntyneiden kotona asumista. Kotona asumisen kehittäminenkin vaatii toki rahaa ja henkilökuntaa, mutta asiakkaan kokonaiskustannukset kotihoidossa ovat arviolta 40 % edullisemmat (15 000 €) kuin tehostetussa palveluasumisessa asuvan asiakkaan. Tällä on suuri merkitys, kun ikääntyneen väestön määrä kasvaa ja työelämässä olevien ikäluokat pienenevät. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan 75 vuotta täyttäneitä on 63,7 % enemmän vuonna 2033 kuin vuonna 2018.

Lisätiedot: Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen, puh +358 50380 5907

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä, johon on koottu keskeiset kunta-alan tiedot ja palvelut. Suomen kunnat ja kaupungit vastaavat noin 2/3 julkisista palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kostnaderna för hälso- och sjukvården har ökat i de stora städerna – i de medelstora kommunerna började kostnaderna minska något22.6.2020 09:22:52 EESTTiedote

Kommunförbundet har utrett kostnaderna för hälso- och sjukvården i stora städer och kostnaderna för social- och hälsovården i medelstora kommuner år 2019. Enligt utredningen har kostnaderna för hälso- och sjukvården ökat i de stora städerna, medan kostnaderna inom social- och hälsovårdssektorn har minskat något i de medelstora kommunerna år 2019. Befolkningens stigande medelålder och det ökade behov av service och vård som den ger upphov till har ökat kostnaderna för kommunernas social- och hälsovårdssektor. Samtidigt påverkar också de ökade kostnaderna för den specialiserade sjukvården ekonomin på ett betydande sätt i synnerhet i de stora städerna. Kostnaderna på väg uppåt i de stora städerna Alla icke-åldersstandardiserade totalkostnader för hälso- och sjukvården i stora städer uppgick 2019 till sammanlagt 5,5 miljarder euro, medan kostnaderna 2018 uppgick till sammanlagt cirka 4,9 miljarder euro. Enligt utredningens kategorisering uppgick kostnaderna för primärvården till cirka 2,6

Terveydenhuollon kustannukset kasvaneet suurissa kaupungeissa – keskisuurissa kunnissa kustannukset kääntyivät pieneen laskuun22.6.2020 09:21:04 EESTTiedote

Kuntaliitto on selvittänyt suurten kaupunkien terveydenhuollon sekä keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia vuodelta 2019. Selvityksen mukaan terveydenhuollon kustannukset ovat suurissa kaupungeissa kasvaneet, kun taas keskisuurissa kunnissa sosiaali- ja terveystoimen kustannukset olivat vuonna 2019 pienoisessa laskussa. Väestön ikääntyminen ja sen myötä palvelun ja hoidon tarpeiden kasvu ovat lisänneet kuntien sosiaali- ja terveystoimen kustannuksia. Samalla myös erikoissairaanhoidon kasvaneet kustannukset vaikuttavat erityisesti suurten kaupunkien talouteen merkittävällä tavalla. Suurissa kaupungeissa terveydenhuollon kustannukset nousussa Suurten kaupunkien terveydenhuollon kaikki ikävakioimattomat kokonaiskustannukset olivat vuonna 2019 yhteensä 5,5 miljardia euroa, kun vuonna 2018 kustannukset yhteensä olivat noin 4,9 miljardia euroa. Selvityksessä esitetyllä jaottelulla perusterveydenhuollon kustannukset olivat noin 2,6 miljardia euroa ja erikoissairaanhoi

Befolkningen i regionstäderna koncentreras – centrumen är attraktiva12.6.2020 10:00:00 EESTTiedote

Flyttningsrörelsen inom regionstäderna har gjort att de centrala tätorterna har vuxit på 2010-talet. Befolkningsutvecklingen, som är starkare i centrum än i övriga områden, leder till en urbanisering och förtätning av regionstäderna, även om hela stadens befolkningsutveckling inte nödvändigtvis är positiv. Uppgifterna framgår av en utredning som regionstäderna beställt av konsultbyrån för regionutveckling MDI.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme