HUS

Uusi Hugo RAS -leikkausrobotti vahvistaa robottiavusteisen kirurgian roolia HUSissa

Jaa

HUS on ollut jo pitkään huipputeknologiaa käyttävän robottikirurgian edelläkävijä. Nyt HUSissa aloitetaan leikkaukset uudella Hugo RAS -leikkausrobotilla ensimmäisenä sairaalana Suomessa ja yhtenä ensimmäisistä sairaaloista Euroopasta. Uuden tyyppisellä robotilla tehdään alkuvaiheessa urologisia eturauhassyöpäleikkauksia. Ensimmäinen leikkaus Hugo RAS -robotilla tehtiin torstaina 12.1.2022.

Urologialla on vuodesta 2009 lähtien tehty noin 5000 robottiavusteista leikkausta. Käytössä on ollut yksi DaVinci-leikkausrobotti. Toisen robotin myötä leikkauksia voidaan tehdä enemmän aiempaa laajemmalle potilasryhmälle. Jatkossa Hugo RAS -robotilla tehdään myös munuaisten, virtsarakon ja virtsajohdinten leikkauksia”, kertoo Vatsakeskuksen toimialajohtaja Esko Kemppainen.  

Etuna potilaan aiempaa nopeampi toipuminen 

Robottiavusteisten leikkausten määrän kasvaessa leikkauspotilaiden hoitojaksojen pituus vuodeosastolla lyhenee huomattavasti verrattuna avoleikkauksiin. Mini-invasiivisessa tähystysleikkauksessa leikkaushaava on pieni, kudosten käsittely tarkkaa ja verenvuoto vähäistä, mikä mahdollistaa potilaan nopean toipumisen ja kotiutumisen,” kertoo urologian ylilääkäri Mika Matikainen.  

Hugo RAS -robotilla näkee kolmiulotteisesti leikkausalueelle, leikkausasento on ergonominen ja robotin avoimen ojauskonsolin myötä kommunikaatio leikkaustiimin kanssa on aiempaa helpompaa. Helposti ohjattavat ja kärjistään 360 astetta kääntyvät instrumentit mahdollistavat tarkan kirurgisen työskentelyn, joka takaa hyvät leikkaustulokset. 

Robottiavsteinen kirurgia kehittää leikkaussalihoitajien osaamista ja työn sisältöä  

Peijaksen sairaalassa on reilun 10 vuoden aikana kehittynyt vankka leikkaussalihoitajien osaaminen robottiavusteiseen kirurgiaan. Leikkaussalihoitajista kaksi on jo aiemmin koulutettu leikkauksessa avustaviksi ja avustavan lääkärin korvaaviksi hoitajiksi. He ovat saaneet lisäkoulutuksen ja erityisperehdytyksen robottiavusteiseen kirurgiaan. Toisen robotin myötä robottiavusteiseen kirurgiaan koulutettujen leikkaussalihoitajien määrä lisääntyy entisestään Peijaksen sairaalassa.  

HUSissa on käytössä yhteensä viisi leikkausrobottia, yksi Meilahden sairaalassa, yksi Jorvin sairaalassa, yksi Naistenklinikalla ja kaksi Peijaksen sairaalassa.

Lisätiedot:  
HUS Vatsakeskus
Toimialajohtaja Esko Kemppainen
p. 050 427 0640, esko.kemppainen@hus.fi

HUS Vatsakeskus, urologian linja 
Ylilääkäri Mika Matikainen
p. 050 428 8680, mika.matikainen@hus.fi  

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme