Museovirasto

Uusi Hylkyindeksi -menetelmä avuksi vedenalaisen kulttuuriperinnön uhanalaisuusluokitteluun

Jaa

Museoviraston Kulttuuriympäristöpalvelut ja Helsingin yliopiston Tvärminnen eläintieteellinen asema ovat saaneet valmiiksi hylkyjen suojelutyötä tehostavan työkalun. Hylkyjen suojelutyössä hylkyindeksi antaa käytännöllistä apua riskiarviota vaativiin tilanteisiin. Kehitysprojekti tehtiin osittain Weisell-säätiön rahoittamana vuosina 2016–2021.

Vrouw Marian hylky kuuluu “suhteellisen vakaa” -luokkaan. Suhteellisen vakaa tarkoittaa, että laivanhylkyyn ei kohdistu tavanomaista suurempaa uhkaa painemuuttujien taholta. Kuva: Jouni Polkko, Badewanne 2019. Museovirasto.
Vrouw Marian hylky kuuluu “suhteellisen vakaa” -luokkaan. Suhteellisen vakaa tarkoittaa, että laivanhylkyyn ei kohdistu tavanomaista suurempaa uhkaa painemuuttujien taholta. Kuva: Jouni Polkko, Badewanne 2019. Museovirasto.

Hylkyindeksi on työväline, jolla laivanhylyn hylkyyntymisprosessia, eli tiedon laadun heikkenemistä, voidaan arvioida ja ilmaista numeerisesti indeksikaavalla. Tiedon laadun heikkenemisellä tarkoitetaan tässä yhteydessä niiden laivanhylyn ominaisuuksien heikkenemistä, joiden perusteella se on tunnistettavissa historialliseksi laivanhylyksi ja joiden ansiosta sitä on mahdollista tutkia arkeologian menetelmin. Hylkyyntymisprosessi etenee vääjäämättä romahdustilaan, jossa hylyn tutkiminen ei enää ole mahdollista.

Hylkyindeksin tavoitteena on asettaa hylyt keskinäiseen järjestykseen sen mukaan, kuinka vakaa niiden tiedon säilymisen tila on nyt. Indeksi ei anna tietoa yksittäisen hylyn rakenteellisesta kunnosta tai sen arkeologisesta arvosta.

Hylkyihin kohdistuvat muutospaineet ovat sekä luonnollisia, kuten meriveden ominaisuudet, että ihmisen aiheuttamia, esimerkiksi alusliikenne. Suomen rannikkovesillä sijaitseviin historiallisiin laivanhylkyihin kohdistuu monenlaisia ulkopuolisia paineita. Ajan myötä historiallisen laivanhylyn fyysinen kunto heikkenee ja sen mukanaan kantama informaatio menneisyydestä katoaa tavoittamattomiin.

Hylyn tilaan vaikuttaa mm. veden syvyys sekä vesialueen käyttö esimerkiksi satamatoimintaan. Hylylle sukeltavien ankkuroinnissa tapahtuneet arviointivirheet voivat romahduttaa hylyn kunnon äkillisesti. Museovirasto aikookin uudistaa hylkysukeltamisen ankkurointiohjeistuksen kuluvalla avovesikaudella.

Hylkyindeksi-työkalu perustuu FT meribiologi Ari Ruuskasen ideaan kehittää luonnontieteistä tuttua luokittelumenetelmää hyödyntämään vedenalaisen kulttuuriperinnön suojelua.

Museoviraston ja Tvärminen eläintieteellisen aseman kehitysprojektissa 2016–2021 kartoitettiin hylkyjen säilymistä uhkaavat luonnonvoimiin ja ihmisen toimiin liittyvät tekijät. Prosessissa pidettiin mm. kaksi työpajaa, johon oli kutsuttu meriarkeologiasta kiinnostuneita hylkysukeltajia.

Projektissa haarukoitiin yhdeksän painemuuttujaa ja luotiin menetelmät, joilla saatiin muuttujat yhdenvertaisiksi. Analyysivaiheen jälkeen oli mahdollista laskea kullekin hylylle muuttujien keskiarvo, jonka perusteella edelleen tarkasteltiin, mikä on hylyn uhanalaisuus nyt.

Projektin ohjausryhmään kuuluivat Suomen ympäristökeskuksen meribiologi FT Juha Flinkman sekä Museovirastosta arkeologi FT Petri Halinen ja vedenalaisen kulttuuriperinnön suojelun erityisasiantuntija intendentti Sallamaria Tikkanen. He avustivat prosessissa koko hankkeen ajan. Museovirastossa hanketta koordinoi FT meriarkeologi Minna Koivikko, ja varsinaisen kehitystyön hoiti FT meribiologi Ari Ruuskanen Helsingin yliopistosta. Kehitysprojekti tehtiin osittain Weisell-säätiön rahoittamana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ari Ruuskanen, Helsingin yliopisto, ari.ruuskanen@helsinki.fi, p. +358 40 750 0637
Minna Koivikko, Museovirasto, minna.koivikko@museovirasto.fi, p. 0295 33 6215

Kuvat

Vrouw Marian hylky kuuluu “suhteellisen vakaa” -luokkaan. Suhteellisen vakaa tarkoittaa, että laivanhylkyyn ei kohdistu tavanomaista suurempaa uhkaa painemuuttujien taholta. Kuva: Jouni Polkko, Badewanne 2019. Museovirasto.
Vrouw Marian hylky kuuluu “suhteellisen vakaa” -luokkaan. Suhteellisen vakaa tarkoittaa, että laivanhylkyyn ei kohdistu tavanomaista suurempaa uhkaa painemuuttujien taholta. Kuva: Jouni Polkko, Badewanne 2019. Museovirasto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Kenen kulttuuriperintö -seminaari tuo kulttuuriperinnön merkityskamppailun näkyväksi 7.10.2021 13:52:08 EEST | Tiedote

Kaksipäiväinen seminaari nostaa esille pohdinnat ja kamppailut kulttuuriperinnön erilaisista merkityksistä sekä kulttuuriperinnön todellisesta ja symbolisesta omistajuudesta. Verkossa ja Kansallismuseon Auditoriossa 24.–25.11.2021 pidettävän seminaarin järjestävät Museovirasto, Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella toimiva HERIDI-hanke sekä Kulttuuria kaikille -palvelu.

Museovirasto johtamaan kansainvälistä elävän perinnön hanketta Pohjois-Euroopassa6.10.2021 14:58:13 EEST | Tiedote

Kaksivuotinen LIVIND – Luova ja elävä kulttuuriperintö Pohjoisen ulottuvuuden voimavarana -hanke vahvistaa aineettoman kulttuuriperinnön roolia paikallisyhteisöissä kestävän kehityksen, hyvinvoinnin ja toimeentulon lähteenä. Mukana on kymmenen maata Pohjois-Euroopasta. Näin laaja aineettoman kulttuuriperinnön alan hanke on ensimmäinen Pohjois-Euroopassa. Museovirasto vastaa hankkeesta opetus- ja kulttuuriministeriön toimiessa vastuuministeriönä.

Kansainvälinen tutkimusprojekti etsii Suomenlinnan hylkyjen tarinoita27.9.2021 17:32:44 EEST | Tiedote

Museovirasto on mukana kansainvälisessä tutkimusohjelmassa nimeltä Unohdettu laivasto, Ruotsin ”sininen” kulttuuriperintö 1450–1850, joka toteutetaan vuosina 2021–2026. Suomen-osaprojekti Veteen vajonneet tutkii Suomenlinnan hylkyjä ja innostaa kiinnostumaan hylyistä ja historiasta. Avoimessa verkkoseminaarissa 2.10. keskustellaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista vedenalaisen kulttuuriperinnön tutkimiselle.

Museoiden toiminta jatkui koronarajoituksista huolimatta – uudet Tilastokortit esittelevät museoiden vuotta 202023.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Koronapandemian vaikutukset museoiden toimintaan näkyvät selkeästi vuoden 2020 tilastoluvuissa. Voimakkaimmin koronapandemia heijastui museoiden käyntimääriin, jotka vähenivät erityisesti kokoontumis- ja liikkumisrajoitusten sekä museoiden palveluiden merkittävän karsiminen seurauksena. Käyntimäärien väheneminen vaikutti suoraan museoiden oman toiminnan tuloihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme