Jyväskylän yliopisto

Uusi hyötypelisovellus helpottaa maahanmuuttajien työllistymistä

Jaa

Workeen-pelisovellus julki maailman pakolaispäivänä 20.6.2020

Lauantaina 20.6.2020 vietettävän maailman pakolaispäivän kunniaksi julkaistaan uusi sovellus WORKEEN antamaan maahanmuuttajille, turvapaikanhakijoille ja pakolaisille jalansijaa työmarkkinoilla.

WORKEEN on hyötypelisovellus, joka tarjoaa käytännön oppeja ja pehmeiden työelämätaitojen harjaannuttamistilaisuuksia työmarkkinoille ensimmäistä kertaa astuvalle. Se on yksi ensimmäisistä vuorovaikutuksellista harjoitusta tarjoavista sovelluksista, jotka auttavat hiljattain maahan muuttaneita työnhakijoita ja työmarkkinoille tulokkaina astuvia EU-kansalaisia löytämään tehokkaasti paikkansa työelämässä.

Sovellus opastaa työnhakijoita työnhaun ja työpaikkaan sopeutumisen vaiheiden läpi. Se tarjoaa kattavaa tietoa uuteen tai tuntemattomaan työympäristöön ja sosiaalisiin piireihin sopeutumisesta sekä interaktiivisia pelitilanteita auttaakseen käyttäjiä kehittämään menestykseen tarvittavat pehmeät taidot.

Vaihe 1: Mitä sinun tulee tietää ja tehdä saadaksesi työtarjouksen

WORKEENin ensimmäinen vaihe opastaa maahanmuuttajaa, turvapaikanhakijaa tai pakolaista jokaisen työtarjouksen saannin kannalta olennaisen vaiheen läpi. Sovelluksesta löytyy tarkastuslista, joka auttaa käyttäjää tunnistamaan asiakirjat, joita hän tarvitsee työnhaussaan, kuten henkilöllisyystodistuksen, kielitaitoon liittyvät todistukset, todistukset aiemmasta työkokemuksesta tai koulutuksesta sekä työluvat. Sen jälkeen käyttäjää ohjeistetaan, kuinka omia taitoja ja omaa aiempaa työkokemusta esitellään luomalla uuteen työhön ja sosiaalisen ympäristöön liittyvä nettiprofiili. WORKEEN johtaa käyttäjät viimeisen työnhaun vaiheen lävitse antamalla tietoa siitä, kuinka ottaa yhteyttä työvoimatoimistoon, kuinka kirjoittaa saatekirje ja CV sekä kuinka työhaastatteluun valmistaudutaan.

Vaihe 2: Kuinka menestyt uudessa toimenkuvassasi

Kun ensimmäinen vaihe on onnistuneesti suoritettu, työnhakija voi tutustua WORKEENin interaktiivisiin toimintoihin, jotka auttavat uuteen työpaikkaan sopeutumisessa. Toinen vaihe on suunniteltu avustamaan uusia työntekijöitä heidän uuteen kotimaahansa tai uuteen työhönsä tutustumisessa, jotta vältyttäisiin mahdollisilta epämiellyttäviltä jännitteiltä. Vaihe myös auttaa heitä tiedostamaan omat oikeutensa ja kehittää heidän valmiuksiaan tuoda ilmi mahdolliset hyväksikäyttö- ja väärinkäytöstapaukset.

WORKEENin kaltaiset hyötypelit opettavat osallistujia esimerkiksi työpaikkaetikettiin, sukupuoleen, arkisiin tapoihin, kommunikaatioon, pukukoodiin sekä työnormeihin ja säädöksiin liittyvissä ongelmakohdissa. WORKEEN luo mallitilanteita auttaakseen käyttäjiänsä toimimaan haastavissa tilanteissa, olipa kyse sitten päivittäisissä kohtaamisissa tapahtuneista väärinymmärryksistä työkavereiden tai esimiesten kanssa, työpaikkakiusaamisesta tai käyttäjän oikeuksiin liittyvistä rikkeistä.

WORKEEN-sovellus on saatavilla Android-laitteille Google Play -sovelluskaupasta veloituksetta. Sovellusta voidaan käyttää niin yksilöllisissä kuin kollektiivisissakin työvoimatoimistojen, maahanmuuttojärjestöjen ja muiden sidosryhmien harjoitustilaisuuksissa. Sovellus on vapaasti maahanmuuttajien, pakolaisten, turvapaikanhakijoiden tai kenen tahansa ladattavissa, joka haluaa kehittää omia pehmeitä taitojaan saadakseen työpaikan. Sovellus on saatavilla englannin, arabian ja persian kielillä sekä kuudella muulla Euroopan kielellä (tšekki, tanska, suomi, ranska, kreikka ja italia).

Sovellus on seitsemästä Euroopan maasta ja Kanadasta kootun, politiikan tutkijoista, sosiologeista, ekonomisteista ja ohjelmistoinsinööreistä koostuvan ryhmän luoma. Sovellus pohjautuu Horisontti 2020 -hankkeen SIRIUS-tutkimusprojektin (Skills and Integration of Migrants, Refugees and Asylum Applicants in European Labour Markets; suom. Maahanmuuttajien, pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden taidot ja integraatio eurooppalaisilla työmarkkinoilla) tuloksiin.

Lisätietoja:

Quivine Ndomo, quivine.a.ndomo@jyu.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 17.9.2020: Kun kirjaimet vaihtuvat – Tutkimus lukutaidosta kahdella erilaisella kirjoitusjärjestelmällä konson kielessä Etiopiassa9.7.2020 13:40:25 EESTTiedote

FM Aija Katriina Ahlberg tutkii väitöksessään luku- ja kirjoitustaidon oppimista kahdella erilaisella kirjoitusjärjestelmällä. Tulokset osoittavat kirjainmerkkien tärkeän roolin siinä, miten lukija hahmottaa kielen äännerakenteita. Tutkimus toteutettiin Lounais-Etiopiassa konson kieltä puhuvien aikuisten parissa, mutta tutkimuksen tuloksilla on annettavaa myös maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon opetukseen Suomessa.

Väitös 14.8.2020: Mitä silmämme kokevat? Uusi tulkinta Merleau-Pontyn ruumiinfenomenologiasta (Yli-Tepsa)9.7.2020 11:29:20 EESTTiedote

Kun havaitaan kohde, nähdään vaikkapa sohva, katseen on jo täytynyt tarkentua siihen. Huomion kiinnittämistä on luontevaa kuvailla aivoissa tapahtuvana prosessina, joka säätelee silmien liikettä. Entä jos prosessia pitää kuvailla kokemuksellisesti? Mitä koetaan ennen kuin varsinaisesti havaitaan, vai koetaanko mitään? Onko havaitsemista edeltävä katseen tarkentuminen ja huomion kiinnittyminen luonteeltaan tiedostamatonta, ja tapahtuuko havaitsemisessa siirtymä tiedostumattomasta tietoiseen?

Vertailu osoitti: suomalaisten yksinolo lisääntynyt8.7.2020 10:06:30 EESTTiedote

Koronan aikana on huomattu yksinolon lisääntyminen. Suomalaisten sosiaalinen etäisyys on tutkimusten mukaan muuttunut tosin jo aiemmin. Jyväskylän yliopiston tutkijaryhmä on tarkastellut ajankäyttöaineistojen avulla sosiaalisen vuorovaikutuksen muutosta 1980-luvulta 2010-luvulle. Ryhmä osallistui myös kansainväliseen tutkimukseen, jossa vertailtiin lasten ja nuorten ajankäyttöä Suomessa, Englannissa ja Espanjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme