Jyväskylän yliopisto

Uusi hyötypelisovellus helpottaa maahanmuuttajien työllistymistä

Jaa

Workeen-pelisovellus julki maailman pakolaispäivänä 20.6.2020

Lauantaina 20.6.2020 vietettävän maailman pakolaispäivän kunniaksi julkaistaan uusi sovellus WORKEEN antamaan maahanmuuttajille, turvapaikanhakijoille ja pakolaisille jalansijaa työmarkkinoilla.

WORKEEN on hyötypelisovellus, joka tarjoaa käytännön oppeja ja pehmeiden työelämätaitojen harjaannuttamistilaisuuksia työmarkkinoille ensimmäistä kertaa astuvalle. Se on yksi ensimmäisistä vuorovaikutuksellista harjoitusta tarjoavista sovelluksista, jotka auttavat hiljattain maahan muuttaneita työnhakijoita ja työmarkkinoille tulokkaina astuvia EU-kansalaisia löytämään tehokkaasti paikkansa työelämässä.

Sovellus opastaa työnhakijoita työnhaun ja työpaikkaan sopeutumisen vaiheiden läpi. Se tarjoaa kattavaa tietoa uuteen tai tuntemattomaan työympäristöön ja sosiaalisiin piireihin sopeutumisesta sekä interaktiivisia pelitilanteita auttaakseen käyttäjiä kehittämään menestykseen tarvittavat pehmeät taidot.

Vaihe 1: Mitä sinun tulee tietää ja tehdä saadaksesi työtarjouksen

WORKEENin ensimmäinen vaihe opastaa maahanmuuttajaa, turvapaikanhakijaa tai pakolaista jokaisen työtarjouksen saannin kannalta olennaisen vaiheen läpi. Sovelluksesta löytyy tarkastuslista, joka auttaa käyttäjää tunnistamaan asiakirjat, joita hän tarvitsee työnhaussaan, kuten henkilöllisyystodistuksen, kielitaitoon liittyvät todistukset, todistukset aiemmasta työkokemuksesta tai koulutuksesta sekä työluvat. Sen jälkeen käyttäjää ohjeistetaan, kuinka omia taitoja ja omaa aiempaa työkokemusta esitellään luomalla uuteen työhön ja sosiaalisen ympäristöön liittyvä nettiprofiili. WORKEEN johtaa käyttäjät viimeisen työnhaun vaiheen lävitse antamalla tietoa siitä, kuinka ottaa yhteyttä työvoimatoimistoon, kuinka kirjoittaa saatekirje ja CV sekä kuinka työhaastatteluun valmistaudutaan.

Vaihe 2: Kuinka menestyt uudessa toimenkuvassasi

Kun ensimmäinen vaihe on onnistuneesti suoritettu, työnhakija voi tutustua WORKEENin interaktiivisiin toimintoihin, jotka auttavat uuteen työpaikkaan sopeutumisessa. Toinen vaihe on suunniteltu avustamaan uusia työntekijöitä heidän uuteen kotimaahansa tai uuteen työhönsä tutustumisessa, jotta vältyttäisiin mahdollisilta epämiellyttäviltä jännitteiltä. Vaihe myös auttaa heitä tiedostamaan omat oikeutensa ja kehittää heidän valmiuksiaan tuoda ilmi mahdolliset hyväksikäyttö- ja väärinkäytöstapaukset.

WORKEENin kaltaiset hyötypelit opettavat osallistujia esimerkiksi työpaikkaetikettiin, sukupuoleen, arkisiin tapoihin, kommunikaatioon, pukukoodiin sekä työnormeihin ja säädöksiin liittyvissä ongelmakohdissa. WORKEEN luo mallitilanteita auttaakseen käyttäjiänsä toimimaan haastavissa tilanteissa, olipa kyse sitten päivittäisissä kohtaamisissa tapahtuneista väärinymmärryksistä työkavereiden tai esimiesten kanssa, työpaikkakiusaamisesta tai käyttäjän oikeuksiin liittyvistä rikkeistä.

WORKEEN-sovellus on saatavilla Android-laitteille Google Play -sovelluskaupasta veloituksetta. Sovellusta voidaan käyttää niin yksilöllisissä kuin kollektiivisissakin työvoimatoimistojen, maahanmuuttojärjestöjen ja muiden sidosryhmien harjoitustilaisuuksissa. Sovellus on vapaasti maahanmuuttajien, pakolaisten, turvapaikanhakijoiden tai kenen tahansa ladattavissa, joka haluaa kehittää omia pehmeitä taitojaan saadakseen työpaikan. Sovellus on saatavilla englannin, arabian ja persian kielillä sekä kuudella muulla Euroopan kielellä (tšekki, tanska, suomi, ranska, kreikka ja italia).

Sovellus on seitsemästä Euroopan maasta ja Kanadasta kootun, politiikan tutkijoista, sosiologeista, ekonomisteista ja ohjelmistoinsinööreistä koostuvan ryhmän luoma. Sovellus pohjautuu Horisontti 2020 -hankkeen SIRIUS-tutkimusprojektin (Skills and Integration of Migrants, Refugees and Asylum Applicants in European Labour Markets; suom. Maahanmuuttajien, pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden taidot ja integraatio eurooppalaisilla työmarkkinoilla) tuloksiin.

Lisätietoja:

Quivine Ndomo, quivine.a.ndomo@jyu.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto sai uudet professorit fysiikan, eläinekologian, solu- ja molekyylibiologian sekä matematiikan aloille23.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut tehtäviinsä neljä uutta professoria matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Lokakuun alussa professoreina aloittavat fysiikan professori Pekka Koskinen, eläinekologian professori Tapio Mappes ja solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki. Aiemmin tänä vuonna professorina aloitti matematiikan professorina Enrico Le Donne

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme