Oulun yliopisto

Uusi HYTKI-hanke tukee alueita hyvinvointi- ja terveysdatan hyödyntämisessä

Jaa
Digitaalisen terveyden aikakaudella terveys - ja hyvinvointidatan määrä kasvaa ja sen käyttötarkoitukset monipuolistuvat. Datan hyödyntämiseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa liittyy paljon mahdollisuuksia mutta myös haasteita. Erityyppiset toimijat, kuten tutkimusinstituutiot, yritykset, sote-palveluiden tuottajat ja ekosysteemitoimijat, pyrkivät ratkomaan näitä haasteita. Hyvinvointi- ja terveysdatan kansallinen innovaatioekosysteemi (HYTKI) -hanke edistää toimijoiden välistä yhteistyötä, kokemusten vaihtoa ja kyvykkyyksien kehittämistä aihealueella. HYTKI-hanketta on toteuttamassa toimijoita Oulusta, Jyväskylästä, Kajaanista, Kuopiosta ja Turusta.

Viiden alueen yhteistyönä rakennettavalla HYTKI-teemaverkostolla edistetään terveys- ja hyvinvointialan innovaatiotoimintaa ja luodaan edellytyksiä alan liiketoiminnalle, uusille tuotteille ja palveluille. Lisäksi pyrkimyksenä on tukea terveys- ja hyvinvointidatan hyödyntämistä osana ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa ja hyvinvointia edistävää kaupunkikehitystä.

Hankkeen toimilla tuetaan alueita terveysalan digitalisaatiossa sekä terveys- ja hyvinvointidatan toisiokäytössä. Sote-tietojen toissijaisen hyödyntämisen toimintamalleja kehitetään kansallisena verkostona, terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian painopisteiden mukaisesti.

HYTKI-teemaverkoston toiminnan lähtökohtana ovat yhteistyöalueiden toisiaan täydentävä osaaminen sekä jo meneillään oleva kehitystyö terveys- ja hyvinvointidatan hyödyntämisessä.

”Mukana olevat alueet ovat aluekehityksen painopisteissä lähellä toisiaan. Tämä luo hyvän pohjan verkostomaisen yhteistyön ja vertaisoppimisen kehittämiseen”, hankkeen johtaja Maritta Perälä-Heape Oulun yliopistosta kertoo.

HYTKI-hankkeessa rakennettavalla alueiden välisellä yhteistyöllä vahvistetaan Suomen asemaa terveyden digitalisaation kansainvälisellä kentällä.

”Tavoitteena on nostaa ja pitää Suomi yhtenä johtavista digitaalisen terveyden ja hyvinvoinnin datapohjaisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan ekosysteemeistä Euroopassa”, Perälä-Heape sanoo.

Teemaverkosto toimeenpanee EU:n ja Suomen digitalisaatio-ohjelmia ja on vaikuttamassa tuleviin politiikka- ja ohjelmavalintoihin.

Tänä syksynä käynnistyvää hanketta koordinoi Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta. Hankkeen toteuttajina toimivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Kuopio Health, Oulun yliopisto, BusinessOulu ja Turku Science Park Oy. Hanke saa työ- ja elinkeinoministeriön alueiden välisen temaattisen verkostoyhteistyön rahoitusta yhteensä 500 000 € vuoden 2023 loppuun saakka, ja rahoittajana toimii Pohjois-Pohjanmaan liitto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maritta Perälä-Heape, työelämäprofessori
Oulun yliopisto
maritta.perala-heape@oulu.fi
Puh. 040-6734159

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye