Oulun yliopisto

Uusi HYTKI-hanke tukee alueita hyvinvointi- ja terveysdatan hyödyntämisessä

Jaa

Digitaalisen terveyden aikakaudella terveys - ja hyvinvointidatan määrä kasvaa ja sen käyttötarkoitukset monipuolistuvat. Datan hyödyntämiseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa liittyy paljon mahdollisuuksia mutta myös haasteita. Erityyppiset toimijat, kuten tutkimusinstituutiot, yritykset, sote-palveluiden tuottajat ja ekosysteemitoimijat, pyrkivät ratkomaan näitä haasteita. Hyvinvointi- ja terveysdatan kansallinen innovaatioekosysteemi (HYTKI) -hanke edistää toimijoiden välistä yhteistyötä, kokemusten vaihtoa ja kyvykkyyksien kehittämistä aihealueella. HYTKI-hanketta on toteuttamassa toimijoita Oulusta, Jyväskylästä, Kajaanista, Kuopiosta ja Turusta.

Viiden alueen yhteistyönä rakennettavalla HYTKI-teemaverkostolla edistetään terveys- ja hyvinvointialan innovaatiotoimintaa ja luodaan edellytyksiä alan liiketoiminnalle, uusille tuotteille ja palveluille. Lisäksi pyrkimyksenä on tukea terveys- ja hyvinvointidatan hyödyntämistä osana ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa ja hyvinvointia edistävää kaupunkikehitystä.

Hankkeen toimilla tuetaan alueita terveysalan digitalisaatiossa sekä terveys- ja hyvinvointidatan toisiokäytössä. Sote-tietojen toissijaisen hyödyntämisen toimintamalleja kehitetään kansallisena verkostona, terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian painopisteiden mukaisesti.

HYTKI-teemaverkoston toiminnan lähtökohtana ovat yhteistyöalueiden toisiaan täydentävä osaaminen sekä jo meneillään oleva kehitystyö terveys- ja hyvinvointidatan hyödyntämisessä.

”Mukana olevat alueet ovat aluekehityksen painopisteissä lähellä toisiaan. Tämä luo hyvän pohjan verkostomaisen yhteistyön ja vertaisoppimisen kehittämiseen”, hankkeen johtaja Maritta Perälä-Heape Oulun yliopistosta kertoo.

HYTKI-hankkeessa rakennettavalla alueiden välisellä yhteistyöllä vahvistetaan Suomen asemaa terveyden digitalisaation kansainvälisellä kentällä.

”Tavoitteena on nostaa ja pitää Suomi yhtenä johtavista digitaalisen terveyden ja hyvinvoinnin datapohjaisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan ekosysteemeistä Euroopassa”, Perälä-Heape sanoo.

Teemaverkosto toimeenpanee EU:n ja Suomen digitalisaatio-ohjelmia ja on vaikuttamassa tuleviin politiikka- ja ohjelmavalintoihin.

Tänä syksynä käynnistyvää hanketta koordinoi Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta. Hankkeen toteuttajina toimivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Kuopio Health, Oulun yliopisto, BusinessOulu ja Turku Science Park Oy. Hanke saa työ- ja elinkeinoministeriön alueiden välisen temaattisen verkostoyhteistyön rahoitusta yhteensä 500 000 € vuoden 2023 loppuun saakka, ja rahoittajana toimii Pohjois-Pohjanmaan liitto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maritta Perälä-Heape, työelämäprofessori
Oulun yliopisto
maritta.perala-heape@oulu.fi
Puh. 040-6734159

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Suomalaisiin oikeussaleihin tarvitaan kulttuuriasiantuntemusta24.11.2021 06:15:00 EET | Tiedote

Suomalaisissa rikosoikeudenkäynneissä näkyy moninainen kulttuurinen kirjo. Kulttuureista myös keskustellaan ja kiistellään niissä monella suulla: tuomarien, juristien, vastaajien ja asianomistajien, silminnäkijätodistajien ja tulkkien. Koulutettujen kulttuuriasiantuntijoiden hyödyntäminen voisi olla tarpeen oikeudenkäynneissä, joissa on osana henkilöitä vähemmistökulttuureista, todetaan tuoreessa rikosoikeudenkäynteihin keskittyvässä väitöstutkimuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme