Suomen Akatemia

Uusi kirja raottaa pyhien tekstien ja perinteiden muutosta

Jaa

Tutkitusti-kirjasarjan uusimmassa kirjassa Kiveen hakattu? Pyhät tekstit ja perinteet muutoksessa teologian tutkijat kumoavat käsityksiä pyhien tekstien muuttumattomuudesta. Alati muuttuvassa maailmassa perinteitä on nimittäin päivitettävä, jotta ne kestäisivät aikaa ja pysyisivät perässä yhteiskunnan ja kulttuurin muutoksissa.

Kirjasta selviää, kuinka pyhän tekstin muuttaminen on usein jopa tietoinen valinta, joskin myös inhimillisiä erheitä, kuten kirjoitusvirheitä toisinaan tapahtuu. Tietoisten valintojen ja vahinkovirheiden lisäksi myös yksittäinen tapahtuma saattaa aiheuttaa merkittävän muutoksen. Esimerkiksi yksittäisten kaupunkien tuhouduttua muinaisessa Lähi-idässä ovat Raamatun tekstit muuttuneet, kun pyhiä tekstejä on käytetty jopa propagandavälineenä.

Kirjan ovat toimittaneet Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan Vanhan testamentin eksegetiikan professori Martti Nissinen sekä Suomen Akatemian tiedottaja ja Tutkitusti-kirjasarjan päätoimittaja Leena Vähäkylä. Nissinen johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa huippuyksikköä (2014-2019) Pyhät tekstit ja traditiot muutoksessa. Huippuyksikkö on rahoituksen ansiosta yksi maailman suurimmista Raamatun tutkimuksen keskuksista. Sen tutkimuksen painopisteenä on muinaisen Lähi-idän kulttuurimuutosten vaikutukset pyhiin teksteihin ja päinvastoin. Huippuyksikön tutkijat ovat kirjoittaneet kirjan luvut.

”Qumranin luolista löytyi myös erittäin huonosti säilyneitä kryptisin merkein kirjoitettuja tekstejä, joiden sisältö on pitkään ollut tutkijoille arvoitus. (…) Vuonna 2018 kansainvälinen tutkijatyhmä onnistui lukemaan näitä kryptisiä tekstejä, ja sisällöksi paljastu jotain niinkin arkista kuin yhteisön käyttämä juhlakalenteri.”

Gaudeamus ja Suomen Akatemia julkaisevat yhteistyössä Tutkitusti-kirjasarjaa.

Martti Nissinen ja Leena Vähäkylä (toim.)

Kiveen hakattu? Pyhät tekstit ja perinteet muutoksessa

Gaudeamus 2018

https://www.gaudeamus.fi/kiveen-hakattu/

- Tilaa Gaudeamuksen verkkokaupasta

- Arvostelukappaleet: info@gaudeamus.fi. Arvostelukappaleen voi saada myös pdf-muodossa.

Yhteyshenkilöt

Suomen Akatemian viestintä
Veera Lyytikäinen
p. 029 5335 152
veera.lyytikäinen@aka.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2018 rahoitamme tutkimusta 444 miljoonalla eurolla. Suomen Akatemia saa osan tutkimusrahoitukseen käyttämistään varoista rahapelitoiminnan voittovaroista.  Vuonna 2018 Akatemia käyttää tieteen edistämiseen rahapelitoiminnasta saatuja varoja 70,7 miljoonaa euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Luonnontieteen ja tekniikan tutkimuksen valitsemissa akatemiahankkeissa painotettiin mahdollisuutta läpimurtoihin ja uusia avauksia11.6.2019 15:35:12 EESTTiedote

11.6.2019. Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt rahoituksen 86 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan yhteensä 114 osahanketta. Toimikunta rahoittaa akatemiahankkeita yhteensä 50,5 miljoonalla eurolla. Akatemiahanke on toimikunnalle tärkeä rahoitusmuoto tutkimuksen laadun, vaikuttavuuden ja uudistumisen edistämiseksi.

BTY:n valitsemissa akatemiahankkeissa painotettiin laadukasta perustutkimusta22.5.2019 16:25:40 EESTTiedote

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY)on myöntänyt rahoituksen 91 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan yhteensä 116 osahanketta. Toimikunta käyttää rahoitukseen noin 44,5 miljoonaa euroa. Hakemuksista 22 prosenttia rahoitetaan. Valinnoissaan toimikunta halusi tukea erityisesti toimialojensa perustutkimusta ja painotti vahvasti hankkeiden tieteellistä laatua. Muita päätöksentekokriteereitä olivat tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja uudistuminen. ”Hankkeista suuri osa oli tieteellisesti erittäin korkeatasoisia, mutta toimikunta pystyi rahoittamaan näistä vain osan”, kertoo toimikunnan puheenjohtaja Ursula Schwab. Kaikki rahoituksen saaneet saivat tieteellisiltä arviointipaneeleilta arvosanaksi 5 tai 6. Syksyn 2018 haussa Akatemialla oli käytössä valtion lisäbudjetista osoitettu 25 miljoonaan euron lisärahoitus nuoren tutkijasukupolven tutkijanuran edistämiseen. Akatemia päätti jakaa tämän rahoituksen akatemiahankkeissa. Biotieteid

Finlands Akademi beviljade profileringsfinansiering för att stärka universitetens forskningsförutsättiningar17.5.2019 10:10:53 EESTTiedote

Finlands Akademi har fattat besluten om finansieringen för att stärka forskningens profilering vid universiteten i Finland. Finansieringen stöder utvecklingen av forskningsområden som universiteten har valt på basis av sin strategi och stärker förutsättningarna att bedriva forskning av hög kvalitet. Akademins finansiering påskyndar universitetens utvecklingsarbete.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme