Suomen Akatemia

Uusi kirja raottaa pyhien tekstien ja perinteiden muutosta

Jaa

Tutkitusti-kirjasarjan uusimmassa kirjassa Kiveen hakattu? Pyhät tekstit ja perinteet muutoksessa teologian tutkijat kumoavat käsityksiä pyhien tekstien muuttumattomuudesta. Alati muuttuvassa maailmassa perinteitä on nimittäin päivitettävä, jotta ne kestäisivät aikaa ja pysyisivät perässä yhteiskunnan ja kulttuurin muutoksissa.

Kirjasta selviää, kuinka pyhän tekstin muuttaminen on usein jopa tietoinen valinta, joskin myös inhimillisiä erheitä, kuten kirjoitusvirheitä toisinaan tapahtuu. Tietoisten valintojen ja vahinkovirheiden lisäksi myös yksittäinen tapahtuma saattaa aiheuttaa merkittävän muutoksen. Esimerkiksi yksittäisten kaupunkien tuhouduttua muinaisessa Lähi-idässä ovat Raamatun tekstit muuttuneet, kun pyhiä tekstejä on käytetty jopa propagandavälineenä.

Kirjan ovat toimittaneet Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan Vanhan testamentin eksegetiikan professori Martti Nissinen sekä Suomen Akatemian tiedottaja ja Tutkitusti-kirjasarjan päätoimittaja Leena Vähäkylä. Nissinen johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa huippuyksikköä (2014-2019) Pyhät tekstit ja traditiot muutoksessa. Huippuyksikkö on rahoituksen ansiosta yksi maailman suurimmista Raamatun tutkimuksen keskuksista. Sen tutkimuksen painopisteenä on muinaisen Lähi-idän kulttuurimuutosten vaikutukset pyhiin teksteihin ja päinvastoin. Huippuyksikön tutkijat ovat kirjoittaneet kirjan luvut.

”Qumranin luolista löytyi myös erittäin huonosti säilyneitä kryptisin merkein kirjoitettuja tekstejä, joiden sisältö on pitkään ollut tutkijoille arvoitus. (…) Vuonna 2018 kansainvälinen tutkijatyhmä onnistui lukemaan näitä kryptisiä tekstejä, ja sisällöksi paljastu jotain niinkin arkista kuin yhteisön käyttämä juhlakalenteri.”

Gaudeamus ja Suomen Akatemia julkaisevat yhteistyössä Tutkitusti-kirjasarjaa.

Martti Nissinen ja Leena Vähäkylä (toim.)

Kiveen hakattu? Pyhät tekstit ja perinteet muutoksessa

Gaudeamus 2018

https://www.gaudeamus.fi/kiveen-hakattu/

- Tilaa Gaudeamuksen verkkokaupasta

- Arvostelukappaleet: info@gaudeamus.fi. Arvostelukappaleen voi saada myös pdf-muodossa.

Yhteyshenkilöt

Suomen Akatemian viestintä
Veera Lyytikäinen
p. 029 5335 152
veera.lyytikäinen@aka.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2018 rahoitamme tutkimusta 444 miljoonalla eurolla. Suomen Akatemia saa osan tutkimusrahoitukseen käyttämistään varoista rahapelitoiminnan voittovaroista.  Vuonna 2018 Akatemia käyttää tieteen edistämiseen rahapelitoiminnasta saatuja varoja 70,7 miljoonaa euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Finlands Akademi beviljar över 30 miljoner euro till forskningsinfrastrukturer som främjar högklassig vetenskap18.1.2019 15:10:27 EETTiedote

Finlands Akademi beslutade idag om finansiering på sammanlagt 32,4 miljoner euro för att stärka forskningens infrastrukturer. Finansieringen fördelas mellan 21 infrastrukturer och 22 organisationer. Finansieringen beviljas för stärkande och uppgradering av nationellt betydelsefulla infrastrukturer som främjar högklassig vetenskaplig forskning. Bland finansieringsmottagarna finns två nya initiativ som inte finns med i Finlands vägvisare för forskningsinfrastrukturer.

Korkeatasoista tiedettä edistäville tutkimusinfrastruktuureille yli 30 miljoonaan euron rahoitus Suomen Akatemialta18.1.2019 15:10:26 EETTiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt yhteensä 32,4 miljoonaa euroa tutkimusinfrastruktuurien vahvistamiseen. Rahoitus jakautuu 21 tutkimusinfrastruktuurille ja 22 tutkimusorganisaatiolle. Rahoitusta myönnettiin kansallisesti merkittävien ja korkeatasoista tieteellistä tutkimusta edistävien tutkimusinfrastruktuurien vahvistamiseen ja laajentamiseen. Uusia, tiekartan ulkopuolisia rahoituksen saajia oli kaksi.

Suomen Akatemia valitsi lippulaivaohjelmaan neljä uutta osaamiskeskittymää8.1.2019 13:30:00 EETTiedote

Suomen Akatemia on valinnut neljä osaamiskeskittymää rahoitettaviksi lippulaivaohjelmassa. Lippulaivaohjelman kokonaisuus on nyt valmis ja siihen kuuluu kuusi osaamiskeskittymää, joiden taustaorganisaatioina on kuusi yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta ja HUS. Ne rahoittavat vuosina 2019-2022 lippulaivoja yhteensä 320 miljoonalla eurolla. Suomen Akatemian rahoitus lippulaivaohjelmalle on 54,5 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme