Helsingin yliopisto

Uusi lääkemolekyyli parantaa koirien rauhoitusten ja nukutusten turvallisuutta

Jaa

Vatinoksaani vähentää eläinten rauhoituksessa ja nukutuksessa käytettyjen lääkeaineiden haitallisia vaikutuksia verenkiertoelimistöön. Myös muut lääkeaineet saavuttavat nopeammin tehonsa, kun ne annetaan yhtä aikaa vatinoksaanin kanssa.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa on tehty lääkekeksintö, joka tekee eläinten rauhoittamisesta ja nukuttamisesta entistäkin turvallisempaa. Tutkimuksessa löydetty lääkeainemolekyyli, vatinoksaani, vähensi muiden lääkkeiden haitallisia vaikutuksia koirapotilaiden sydän- ja verenkiertoelimistölle.

Lääkekeksintöön johtanut tutkimushanke sai alkunsa runsas vuosikymmen sitten, kun eläinlääkäritutkijat pohtivat rauhoitus- ja nukutusaineiden sydänvaikutusten haitallisuutta nukutettavilla eläinpotilailla. Silloin syntyi ajatus, että nukutusaineiden haittoja voitaisiin estää tai ainakin vähentää lääkkeillä. Tästä alkanut uusi tutkimuslinja on johtanut kahteen patenttihakemukseen.

Lääkekeksinnön tehoa ja turvallisuutta on nyt ensimmäisen kerran testattu koirapotilailla Helsingin yliopiston Yliopistollisessa eläinsairaalassa.

– Eläinlääkkeiden tutkimus on hidasta ja kallista. Sen vuoksi on erinomainen suoritus, että olemme kyenneet saattamaan vatinoksaanin kehitystyön niin pitkälle, että sitä on voitu kokeilla vapaaehtoisilla potilaskoirilla, sanoo tutkimusta johtanut eläinlääketieteellisen farmakologian professori Outi Vainio.

– On ollut palkitsevaa huomata, että uusi lääke todella toimii potilaskoirilla odotusten mukaisesti, toteaa vastaavana tutkijana toiminut tohtorikoulutettava, Yliopistollisessa eläinsairaalassa työskentelevä eläinlääkäri Ira Kallio-Kujala.

Tutkimusryhmän toiveissa on, että lääke voisi tulla markkinoille parin vuoden päästä. 

______________


Artikkeli: I. J. Kallio-Kujala, H. A. Turunen, M. R. Raekallio, J. M. Honkavaara, K. M. Salla, D. Casoni, H. J. Hautajärvi, O. M. Vainio. Peripherally acting α-adrenoceptor antagonist MK-467 with intramuscular medetomidine and butorphanol in dogs: A prospective, randomised, clinical trial. The Veterinary Journal, Volume 240, October 2018, Pages 22–26.
https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2018.08.007

Tutkimus on tehty yhteistyössä Turun, Dublinin ja Montrealin yliopistojen kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tohtorikoulutettava, anestesiaan jatkokoulutettava eläinlääkäri Ira Kallio-Kujala
puh. 029 415 7347, ira.kallio-kujala@helsinki.fi

Professori Outi Vainio
puh. 050 415 5251, outi.vainio@helsinki.fi

Viestinnän asiantuntija Elina Raukko
puh. 050 318 5302, elina.raukko@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Öljyonnettomuuden sattuessa arktisella alueella suurimpina kärsijöinä olisivat jääkarhut ja merilinnut20.5.2019 14:43:15 EESTTiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa suurta painetta arktiselle luonnolle. Öljyonnettomuus tällä ainutlaatuisella ja herkällä alueella voi johtaa ympäristökatastrofiin. Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella jääkarhut ja merilinnut ovat suurimmassa riskissä öljyonnettomuuden sattuessa, mutta riski vaihtelee suuresti riippuen vuodon ajoituksesta ja vuotaneen öljyn ominaisuuksista.

Kansalliskirjasto avaa 2000 kirjaa yleisön ja tutkijoiden verkkokäyttöön16.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Kansalliskirjasto on digitoinut 1000 tietokirjaa avoimeen verkkokäyttöön ja 1000 kaunokirjaa tutkimus- ja opetuskäyttöön. Kirjat sijoittuvat kahteen verkkokokoelmaan ja ovat käytettävissä digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa vuoden 2021 loppuun asti. Tekijänoikeuksista on sovittu Kopioston ja kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston kanssa. Yhteishankkeen tavoitteena on avata verkkokäyttäjille ja tutkijoille asiantuntijoiden valitsemaa tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme