Sitra

Uusi laki tuo läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta sote-tietojen hyödyntämiseen

Jaa
Tutkimus ja innovaatiot vauhdittuvat pian, kun sosiaali- ja terveystietoja päästään hyödyntämään aiempaa sujuvammin ja tietoturvallisemmin toisiolain ja uuden lupapalvelun myötä.

Suomen ainutlaatuisiin sote-tietovarantoihin liittyvien tutkimuslupien käsittely ja tietojen saanti nopeutuvat nykyisestä uuden lupaviranomaisen ansiosta. Myös tietoturva paranee. Datan avulla voidaan esimerkiksi kehittää nykyistä parempia palveluja ja lääkkeitä sekä saada uusia työkaluja tiedolla johtamiseen.

Lupaviranomaisen toimintaa ohjaa eduskunnassa juuri hyväksytty laki sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä (HE 159/2017), jonka on määrä astua voimaan 1.4.2019.

Uuden lain mukaan eri rekistereissä olevia sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja voidaan hyödyntää tilastointiin, tutkimukseen, opetukseen, tietojohtamiseen, viranomaisvalvontaan sekä kehittämis- ja innovaatiotoimintaan.

”Tutkijoiden ja palveluiden kehittäjien työ tehostuu huomattavasti, kun lupaprosessiin liittyvä asiointi tapahtuu yhden luukun -periaatteella ja dataa voidaan hyödyntää useasta lähteestä aiempaa sujuvammin”, toteaa johtaja Antti Kivelä Sitrasta.

Tietoturvan taso nousee nykyisestä merkittävästi. Sosiaali- ja terveystietoja käsitellään jatkossa suljetussa tietoturvallisessa ympäristössä, johon pääsyä valvotaan.

”Käyttöön saadaan tietoluvan perusteella vain kulloinkin tarvittavat tiedot koodattuina siten, ettei henkilötietoja voida enää yhdistää tiettyyn henkilöön ilman lisätietoja (pseudonymisointi), anonymisoituina tai tilastomuotoisina. Tämä turvaa entistä paremmin yksilön tietosuojan”, sanoo vanhempi neuvonantaja Hannu Hämäläinen Sitrasta.

Sitra käynnisti lupaviranomaisen perustamiseen tähtäävän työn vuonna 2015

Lupaviranomaisen perustaminen on pitkän yhteistyön tulos. Sosiaali- ja terveysministeriön lain valmistelun lisäksi työhön ovat Sitran hankkeissa osallistuneet lukuisat tahot, myös tuleva lupaviranomainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

”Sitran luotsaamissa hankkeissa rakennettiin elementtejä lupaviranomaisen toiminnan käynnistämiseksi. Selvitimme, miten uusi toimija tulisi organisoida, millaisia tarpeita tulevilla asiakkailla voi olla ja mitä potilaat ajattelevat terveystietojen hyödyntämisestä. Sairaanhoitopiireissä rakennettiin datan käsittelyyn tarkoitettuja tietoaltaita”, luettelee Kivelä esimerkkejä yhteistyön sisällöstä.

Lainvalmistelun rinnalla tehty laaja yhteistyö vauhdittaa merkittävästi lupaviranomaisen toiminnan käynnistämistä. Lisäksi valtion lisäbudjetissa esitettiin 2,5 miljoonaa euroa lupaviranomaisen toiminnan ja tietoturvallisen ympäristön rakentamisen käynnistämiseen vuodelle 2019.

Sitran työ on päättynyt ja kaikki mukana olleille toimijoille kerääntyneet opit ovat hyödynnettävissä toiminnan käynnistämiseen. Uuden lupapalvelun visio ja rakennusvälineet sekä suositukset on kirjattu 1.11.2018 julkaistuun Huomisen hyvinvointia datasta -selvitykseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Kivelä, johtaja, Sitra
antti.kivela@sitra.fi, 0294 618 265


Jaana Sinipuro, projektijohtaja, Sitra
jaana.sinipuro@sitra.fi, 0294 618 425


Hannu Hämäläinen, vanhempi asiantuntija, Sitra
hannu.hamalainen@sitra.fi, 0294 618 481


Kirsi Suomalainen, viestinnän asiantuntija, Sitra
kirsi.suomalainen@sitra.fi, 050 369 9975

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Estland behandlar medborgarinitiativ upp till tre gånger snabbare än Finland - Sitra jämför Finlands och Estlands system för medborgarinitiativ21.3.2024 07:12:21 EET | Tiedote

I Estland behandlas medborgarinitiativ inom den överenskomna tidsfristen, och det är enkelt att följa deras framsteg genom en enda tjänst. I Finland blir medborgarinitiativ allt populärare, men vårt system har utrymme för förbättringar. Enligt Sitras undersökning har Finland mycket att lära sig av Estlands flexibla system för medborgarinitiativ.

Virossa kansalaisaloitteet käsitellään jopa kolme kertaa nopeammin kuin Suomessa – Sitra vertaili Suomen ja Viron kansalaisaloitejärjestelmiä21.3.2024 07:12:21 EET | Tiedote

Virossa kansalaisaloitteet käsitellään sovitussa määräajassa ja aloitteiden etenemistä on kätevä seurata yhden palvelun kautta. Suomessa kansalaisaloitteiden suosio kasvaa, mutta järjestelmässämme on kehittämisen varaa. Sitran selvityksen mukaan Suomi voisi oppia Viron joustavasta kansalaisaloitejärjestelmästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye