Oulun yliopisto

Uusi murskain kehitetty kaivosalalle

Jaa

Oulun yliopistossa on kehitetty aivan uudentyyppinen murskausmenetelmä malmien mineraalien hallittuun erottamiseen. Laitteen kehitystyössä tavoitteena on ollut teollisen murskausprosessin tehostaminen ja energiankulutuksen vähentäminen.

Uuden laitteen toimintaperiaate perustuu hienonnettavien partikkelien yksiakseliseen hitaaseen puristamiseen, jossa jokainen partikkeli saa itsenäisen puristumisen koosta riippumatta. Puristusvaiheessa partikkeli hajoaa heikommista kohdistaan, jotka ovat mineraalien rajapinnat.

”Keskusteluissa hallitusta erottelusta, jossa arvomineraalit erkaantuisivat kokonaisina ja itsenäisinä rakeina, syntyi ajatus telaketjumurskaimesta. Aluksi idea tuntui teknisesti hankalalta, mutta nähtyämme TV-uutisissa panssarivaunun esittelyvideon idea uudenlaisesta murskauskeksinnöstä sai vahvistuksen”, kertovat laitteen keksijät, projektipäällikkö Ilkka Hynynen ja professori (emer.) Hannu Kuopanportti Oulun yliopiston kaivannaisalan tutkimusyksiköstä Oulu Mining School.

Laitteen erityisominaisuus on, että sama laite murskaa, hienontaa, luokittaa ja kuljettaa materiaalia.

”Laite soveltuu periaatteessa lähes minkä tahansa muunkin materiaalin, kuten kuonan, betonin, lasin, puun ja sähkölaitteiden hallittuun erotteluun ja murskaamiseen. Siksi sillä voi olla laajat käyttömahdollisuudet kaivannaisalan lisäksi esimerkiksi kiertotaloudessa”, sanoo projektipäällikkö Ilkka Hynynen.

Emeritusprofessori Hannu Kuopanportti jatkaa: ”Laitteen tehokkuus ja pienempi energiankulutus perustuvat yksittäisten partikkelien hitaaseen puristamiseen, puristustilan suureen poikkipinta-alaan. Yksittäisen partikkelin hitaan, yksiakselisen puristamisen on tieteellisesti osoitettu tuottavan eniten uutta pinta-alaa energiayksikköä kohti. Samalla tuotetaan eniten puhtaita vaurioitumattomia kidepintoja, mikä on erittäin tärkeää esimerkiksi kestävän kehityksen vaahdotusrikastuksessa.”

Demolaitetta on tähän mennessä käytetty malmin murskaukseen lupaavin tuloksin. Hugger-murskain on nyt patentoitu Suomessa ja Yhdysvalloissa, ja hakemus on hyväksytty Euroopassa ja maailmanlaajuisesti.

Oulu Mining School on Oulun yliopiston kaivannaisalan koulutus- ja tutkimusyksikkö, jossa tehdään tutkimus- ja kehitystyötä kaikilla kaivannaistoimintaan liittyvillä aloilla sekä geotieteissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Ilkka Hynynen, Oulun yliopisto, Oulu Mining School, puh. 040 6735 210

Professori (emer.) Hannu Kuopanportti, Oulun yliopisto, Oulu Mining School, puh. 040 5360 816

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387

sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)oulu.fi

Kuvat

Hugger-murskaimen prototyyppi Oulu Mining Schoolissa
Hugger-murskaimen prototyyppi Oulu Mining Schoolissa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tuore 6G-lehti esittelee tutkimusta monipuolisesti19.10.2020 09:31:11 EESTTiedote

Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelma on julkaissut uuden numeron 6G Waves -lehdestään. Tuhti 56-sivuinen lukupaketti kerää yhteen viimeisimmän aihepiirin tutkimuksen, mielenkiintoisia ihmisiä ja yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä. Tutkimus ja sen kehitysaskeleet esitetään havainnollisesti. Suomen Akatemian Oulun yliopistolle myöntämän 6G Flagship –tutkimuskokonaisuuden kokonaisbudjetti kahdeksalle vuodelle on 251 miljoonaa euroa.

Tutkimus selvittää internetin ja somen käytön yhteyksiä nuorten aikuisten hyvinvointiin9.10.2020 06:00:00 EESTTiedote

Nuoret aikuiset käyttävät yhä enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa. Viime aikoina sosiaalisen median negatiivisista vaikutuksista hyvinvointiin on alettu puhua aiempaa enemmän, mutta Suomessa asiaa ei ole juurikaan tutkittu. Oulun yliopiston ja Sosped-säätiön toteuttama kyselytutkimus selvittää nyt 18–35-vuotiaiden kokemuksia internetin ja sosiaalisen median käytöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme