Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Uusi museo aukeaa Espoossa Pentalan saaressa lauantaina 16.6.

Jaa

Espoon uusin museo, Saaristomuseo Pentala avaa ovensa yleisölle lauantaina 16.6. klo 10. Museo sijaitsee Pentalan saarella, Espoon Suvisaaristossa. Saaristomuseo on vanha kalastajatila, jossa asuttiin ympärivuotisesti vielä 1980-luvulla. Museoon pääsee omalla veneellä ja Espoon saaristoliikenteen saaristoveneillä Soukasta, Suomenojalta sekä Suinonsalmesta.

Saaristomuseo Pentala. Kuvaaja. Tommi Heinonen
Saaristomuseo Pentala. Kuvaaja. Tommi Heinonen

Pentalan koilliskärjen kalastajatilalla on asuttu 1750-luvulta lähtien. Saaristomuseon alueella on kymmenkunta rakennusta, joista vanhin on peräisin 1790-luvulta. Rakennukset on kunnostettu mahdollisimman paljon niiden autenttisuutta kunnioittaen. Saaristomuseon sydän on Gurlin talo. Siellä kävijälle avautuvat kalastajapariskunta Arvid ja Gurli Nyholmin elämän vuosikymmenet. Kalastajanleski Gurlin, Pentalan saaren viimeisen asukkaan, tavarat on palautettu talossa alkuperäisille paikoilleen.

Museossa tutustutaan myös kalastajatilan arkeen 1900-luvulla. Saariston asukkaiden arki koostui raskaasta työstä karuissa olosuhteissa. Vuosi rytmittyi vuodenaikojen ja sitä kautta eri pyyntimenetelmien mukaan. Ulkosaarissa oli pulaa hyvämultaisesta viljelysmaasta, joten kalastus tarjosi siellä varmimmin ympärivuotisen elannon. Kalan myynti Helsingin Kauppatorilla oli kannattavaa ja etäisyydet suhteellisen lyhyitä. Lisätuloja toivat myös 1860-luvulta alkaen saaristoon suunnanneet kesävieraat, jotka majoittuivat monesti kalastajien luona ja joiden kyyditseminen oli tärkeä osa tienestejä.

Opastuksia yleisölle on Gurli Nyholmista ja kalastajatilan arjesta sekä tilausopastuksia muun muassa saaristolaiselämästä kieltolain aikaan. Lisäksi museon alueelta lähtee 2,3 kilometrin pituinen luontopolku Pentalan saaren keskelle ja Diksandin hiekkarantaan. Museoalueelle on vapaa pääsy, ainoastaan Gurlin talon opastukseen on pääsymaksu 5/7€, alle 18-vuotiailta on vapaa pääsy. Museo on museokorttikohde.

Saaristomuseo Pentalasta ilmestyy myös julkaisu, joka kertoo miten Pentalan saaressa yhdistyvät Espoon merellinen historia, luonto ja kulttuuri. Kirjaa voi käyttää perusoppaana Pentalassa vierailtaessa, mutta sen avulla voi myös kotisohvalla tutustua Pentalan kiehtoviin tarinoihin. Julkaisun hinta on 15€.

Osoite:

Saaristomuseo Pentala
Pentala 44
02380 Espoo

Avainsanat

Kuvat

Saaristomuseo Pentala. Kuvaaja. Tommi Heinonen
Saaristomuseo Pentala. Kuvaaja. Tommi Heinonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

 

Espoon kaupunginmuseo on perustettu vuonna 1958. Museo viettää 60-vuotispäiviään Saaristomuseo Pentalan avaamisella. Kaupunginmuseoon kuuluu Tapiolan KAMUn lisäksi Huvilamuseo Villa Rulludd, Koulumuseo Lagstad, Talomuseo Glims sekä nyt uutena Saaristomuseo Pentala.

www.espoonkaupunginmuseo.fi | www.kulttuuriespoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Matkailun toimialan kasvu ja matkailukysyntä näkyy Vuoden matkailualue Espoossa18.3.2019 09:13:11 EETTiedote

Visit Finland, Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL sekä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy valitsivat vuonna 2018 Espoon kautta aikain ensimmäiseksi Vuoden matkailualueeksi Suomessa. Espooseen houkuttelee vierailijoita saaristo, Nuuksion kansallispuisto, monipuolinen kulttuuri- ja tapahtumatarjonta kohteineen sekä lukuisat yritystapahtumat ja kansainväliset tieteelliset kongressit.

Det mobila sjukhuset LiiSa för jourtjänsterna till vårdhemmen för äldre i Esbo15.3.2019 13:43:59 EETTiedote

Det mobila sjukhuset (LiiSa på finska) förbättrar vården av boende på vårdhem genom att föra jourtjänsterna till den boende när en sjukskötare som fått specialutbildning i jourbedömning av patienter besöker vårdhemmet för att bedöma den boendes hälsotillstånd och genomföra vårdåtgärder. Det mobila sjukhusets verksamhet inleds 4.3.2019. Tjänsten är ett samarbete mellan Esbo stads social- och hälsovårdssektor och sjukvårdsdistriktet HUS.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme