HUS

Uusi nettikuntoutus pitkäaikaisiin haittaaviin kehollisiin oireisiin

Jaa

HUS tarjoaa internetin välityksellä kuntoutusohjelmaa haittaavista ja pitkäaikaisista kehollisista oireista kärsiville. Aina ei saada selville, mistä oireet johtuvat. Potilas voi kuitenkin hyötyä oikein räätälöidystä kuntoutuksesta ja näin voidaan parantaa toimintakykyä ja elämänlaatua.

Jopa 5 % väestöstä ja joka neljäs potilas perusterveydenhuollon vastaanotolla kärsii oireista, joihin perusteellisissakaan tutkimuksissa ei löydy selitystä. Tästä syystä toisinaan suurestikin elämistä vaikeuttavat ongelmat voivat jäädä vaille hoitoa. Oireita voi tulla mistä kehon osasta hyvänsä, mutta tavallisimpia ovat erilaiset kivut, iho-oireet, hengitysoireet, väsymys tai ruuansulatukseen liittyvät oireet.

”Tällaiset oireet ovat haastavia sekä niistä kärsiville, että terveydenhuollon ammattilaisille ja valitettavan usein joudutaan tilanteeseen, jossa sopivaa hoitoa ei ole tarjolla. Hoitojärjestelmän puutteiden vuoksi moni jää yksin oireidensa kanssa”, toteaa ylilääkäri Suoma Saarni HUSin Psykiatriasta.

Kuntoutusohjelma haittaaviin ja pitkäaikaisiin kehollisiin oireisiin on syntynyt halusta tarjota oireista kärsiville mahdollisuus lähteä työskentelemään oireiden voittamiseksi ajankohtaiseen parhaaseen tietämykseen nojaavan ohjelman avulla.

Joskus pitkäaikaisen kehollisen oireilun jatkuminen voidaan nähdä noidankehänä, jossa oireet, niitä koskevat tulkinnat, tuntemukset ja toimintamallit kietoutuvat hankalaksi vyyhdiksi. Nämä huolet ja tulkinnat voivat edelleen lisätä oireisiin liittyvää stressiä ja johtaa vetäytymiseen sosiaalisista kontakteista.  Tämä puolestaan edelleen saattaa heikentää fyysistä kuntoa ja vahvistaa käsitystä oireiden haitasta ja omasta toimintakyvyttömyydestä.

Itsenäiseen työskentelyyn ammattilaisen taustatuella perustuvassa kuntoutusohjelmassa keskeisenä ajatuksena on rauhoittaa elimistön stressitilaa ja opetella omaa hyvinvointia tukevia toimintamalleja ja suhtautumista oireita kohtaan.

Pitkäaikaisten ja haittaavien kehollisten oireiden kuntoutusohjelman pääsee aloittamaan lääkärin lähetteellä kaikkialta Suomesta. Hoito on potilaalle maksuton.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:

Ylilääkäri Suoma Saarni HUS Psykiatria,
suoma.saarni@hus.fi , 040 761 4711

Linjajohtaja Risto Vataja, HUS Psykiatria
risto.vataja@hus.fi 050 427 7331

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme