Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uusi opas auttaa taloyhtiöitä luomaan yhteisiä korttelipihoja

Jaa

Helsingin kaupunki on julkaissut uuden korttelipihaoppaan, jossa kerrotaan kerrostalokortteleiden yhteispihojen rakentamisesta. Korttelipihoja käsitellään oppaassa muun muassa taloyhtiöiden yhteistyön, viihtyisyyden ja talouden kannalta. Opas kertoo myös konkreettisista askeleista ja asukkaan vaikuttamismahdollisuuksista matkalla kohti korttelipihaa.

Korttelipihalle voi sijoittaa esimerkiksi viljelylaatikoita. Kuva Lasse Lecklin.
Korttelipihalle voi sijoittaa esimerkiksi viljelylaatikoita. Kuva Lasse Lecklin.

Korttelipihoille on kysyntää. Sosiaalisen median kaupunginosaryhmissä järjestetyssä kyselyssä yli 60 prosenttia vastaajista toivoi kerrostalojensa erillisten pihojen yhdistämistä korttelipihaksi. Korttelipihalla tarkoitetaan usean taloyhtiön jakamaa pihaa, joka on korttelin asukkaiden yhteinen olohuone.

Mutta miksi kerrostalojen pihat tulisi yhdistää? Ja miten asiaa voisi edistää omassa taloyhtiössään? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan Helsingin kaupungin uudessa Korttelipihan perustaminen -oppaassa. Opas löytyy osoitteesta korttelipihat.hel.fi.

Nykytilanteessa kerrostalojen pihat ovat keskenään varsin erilaisia, monen kokoisia ja näköisiä. Erilaisista lähtökohdista huolimatta on kaikenlaisia pihoja mahdollista kehittää, ja siihen Helsingin kaupunki haluaakin asukkaita, taloyhtiöitä ja kiinteistöjen omistajia kannustaa.

”Tämä opas ja sen toimintamalli on luotu helpottamaan kerrostaloasukkaita. Haluamme näyttää, miten upeita asfalttipihoista voikaan tulla”, projektipäällikkö Salla Ahokas Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta sanoo.

Miksi korttelipiha?

Korttelipihasta on mahdollista kehittää vehreä ja houkutteleva keidas, joka kutsuu viihtymään. Yhteinen ja avara piha voi vahvistaa turvallisuudentunnetta ja lisätä koko korttelin yhteishenkeä. Samoin terveyshyödyt ovat mahdollisia, sillä kutsuva piha houkuttelee ulkoilemaan ja liikkumaan. Myös puutarhatöistä voi olla terveydellistä hyötyä, sillä mullassa puuhailu lisää mikrobikosketusta, mikä parantaa elimistön vastustuskykyä.

Yhteinen piha mahdollistaa myös taloyhtiöiden yhteistyön muun muassa jäte- ja kiinteistöhuollon suhteen, mikä puolestaan säästää rahaa. Vehreä piha-alue on myös ilmastonmuutokseen sopeutumisen ja kaupunkiluonnon monimuotoisuuden kannalta kannustettava muutos. Vehreät ikkunanäkymät ja ylimääräisenä olohuoneena toimiva korttelipiha voivat lisäksi nostaa asunnon arvoa.

”Kun taloyhtiöt yhdistävät korttelipihassa kiinteistö- ja jätehuoltoa ja tekevät välinehankintoja yhdessä, kiinteistöjen kuukausittaiset kulut putoavat. Piharemontti totta kai maksaa, mutta osakkaiden maksut eivät välttämättä nouse: taloyhtiö voi parhaimmillaan maksaa yhdistetystä kiinteistö- ja jätehuollosta säästyneillä rahoilla pihauudistusta varten otetun lainan”, kertoo Milla Kallio Korttelipihat-sivustoa toteuttamassa olleesta FEMMA Planning Oy:stä.

Kolme askelta konkretiaan

Uusi opas esittelee kolme konkreettista askelta kohti korttelipihaa. ”Kaikki alkaa korttelin asukkaiden ideasta ja naapureiden innostamisesta. Seuraavassa vaiheessa tehdään yhteistyötä yli tonttirajojen – ja lopulta yhteisen pihan iloista ja hyödyistä pääsevät nauttimaan kaikki suurpihan asukkaat”, jatkaa Salla Ahokas.

”Piha voi olla joko asfaltoitu ankea loukko tai viihtyisä ja vehreä lisäolohuone. Muutos alkaa asukkaista. Yksikin ihminen voi herätellä naapureitaan”, Kaisa Viitanen Korttelipihat takaisin! -ryhmästä sanoo.

Helsingin kaupungin 7.11. julkaisemalta korttelipihat.hel.fi -sivustolta kaupunkilaiset löytävät monenlaista käytännön informaatiota kerrostalopihojensa ilmeen ja viihtyisyyden kohentamiseksi. Sivustolle on koottu olemassa olevaa tietoa ja pihasuunnitteluun liittyviä ohjeistuksia. Sivuston taustalla on kaupunginvaltuuston aloite korttelipihojen edistämisestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Salla Ahokas
projektipäällikkö
kaupunkiympäristön toimiala
p. 045 113 3090
salla.ahokas@hel.fi

Kuvat

Korttelipihalle voi sijoittaa esimerkiksi viljelylaatikoita. Kuva Lasse Lecklin.
Korttelipihalle voi sijoittaa esimerkiksi viljelylaatikoita. Kuva Lasse Lecklin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 1.12.20221.12.2022 17:08:15 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 1.12.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 15.12.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme