Uusi painotuspolkumalli yhdenvertaistaa opintoja Keravan kouluissa

Helsingin yliopiston, Turun yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteistyönä toteutettavassa tutkimuksessa kerätään kokonaisvaltaista tietoa painotuspolkumallin vaikutuksista erilaisia aineistonkeruita hyödyntäen.
Uudistuksella vahvistetaan oppiaineiden välistä yhteistyötä
Painotuspolkumallissa seitsemäsluokkalaiset valitsevat kevätlukukaudella itselleen oman painotuspolun neljästä vaihtoehtoisesta teemasta – taiteet ja luovuus, liikunta ja hyvinvointi, kielet ja vaikuttaminen tai tieteet ja teknologia. Valitun painotusteeman sisältä oppilas valitsee yhden pitkän valinnaisen aineen, jota hän opiskelee koko kahdeksannen ja yhdeksännen luokan ajan.Lisäksi seitsemäsluokkalaiset valitsevat painotuspolusta kaksi lyhyttä valinnaisainetta kahdeksannella luokalle, ja kahdeksasluokkalaiset yhdeksännelle luokalle. Poluilla on mahdollista valita useammasta oppiaineesta muodostettuja valinnaisia kokonaisuuksia.
Oppilaiden tänä keväänä tekemien painotuspolkuvalintojen mukainen opetus alkaa elokuussa 2023.
Painotuspolut on rakennettu Keravalla tiiviissä opettajayhteistyössä, ja valmistelussa kuultiin laajasti oppilaita, huoltajia ja päättäjiä, kertoo Keravan kasvatuksen ja opetuksen toimialajohtaja Tiina Larsson.
– Perusopetuksen painotusopetuksen ja oppilaaksi ottamisen perusteiden uudistusta valmisteltiin yhteistyössä kasvatus- ja opetuslautakunnan kanssa lähes kahden vuoden ajan.
– Uudistus on varsin edistyksellinen ja ainutlaatuinen. Painotusluokista luopuminen on vaatinut sekä viranhaltijoilta että päättäjiltä rohkeutta. Kirkkaana tavoitteenamme on kuitenkin ollut oppilaiden yhdenvertainen kohtelu ja koulutuksellisen tasa-arvon toteuttaminen. Pedagogisesta näkökulmasta tavoittelemme monialaisen yhteistyön vahvistamista eri oppiaineiden välillä.
Nuorten kuuleminen on tärkeää
Oppilasryhmittely ja valinnaisuus: seurantatutkimus Keravan painotuspoluista -tutkimushankkeessa selvitetään uudistuksen vaikutuksia vuosien 2023–2026 aikana.
– Tutkimushankkeessa yhdistämme koululuokissa kerättäviä oppimista ja motivaatiota mittaavia kysely- ja tehtäväaineistoja sekä laajemmin elämää luotaavia nuorten haastatteluja ja huoltajien kyselyjä, sanoo erikoistutkija Satu Koivuhovi.
Koulutuspolitiikan professori Piia Seppänen Turun yliopistosta näkee Keravan painotuspolkumallin uraauurtavana tapana välttää tarpeetonta oppilasvalikointia ja sen mukaista oppilasryhmittelyä sekä tarjota laajasti kaikille oppilaille mahdollisuuksia valinnaisiin opintokokonaisuuksiin yläkoulussa.
– Nuorten itsensä kuuleminen on tärkeää koulutuksesta tehtävissä päätöksissä, summaa tutkimushankkeen ohjausryhmää johtava apulaisprofessori Sonja Kosunen Helsingin yliopistosta.
Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa tutkimushanketta.
Lisätietoja painotuspolkumallista:
Keravan kasvatuksen ja opetuksen toimialajohtaja Tiina Larsson, puh. 040 318 2160, tiina.larsson@kerava.fi
Lisätietoja tutkimuksesta:
Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskus HEA, tutkijatohtori Satu Koivuhovi, satu.koivuhovi@helsinki.fi, +358 40 7365375
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kehonmittoihin perustuvat mittayksiköt ovat yllättävän monipuolisia ja tarkoituksenmukaisia9.6.2023 16:02:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijaryhmä on tehnyt ensimmäisen maailmanlaajuisesti kattavan analyysin kehonmittayksiköiden käytöstä ja levinneisyydestä. Analysoimalla digitaalisia etnografisia arkistoja löydettiin näyttöä kehonmittojen, kuten sylen ja kyynärän, laajasta käytöstä 186 eri kulttuurissa ympäri maailman.
Säpsähdyttävä geenilöytö koirista – hermostosairauden syy selvitetty9.6.2023 11:16:36 EEST | Tiedote
Koirista tunnistettiin uusi geenimuutos, joka aiheuttaa hyperekpleksia-hermosairautta. Se saa aikaan liioiteltuja säpsähdysreaktioita yllättäviin ääniin, kosketukseen tai muihin äkillisiin ärsykkeisiin. Tutkimus paljastaa sairauden lajienvälisiä samankaltaisuuksia ja eroja sekä tarjoaa työkaluja sen vastustamiseksi.
Uniongelmat altistavat hengitystieinfektioille8.6.2023 11:15:37 EEST | Tiedote
Yli 600 000 osallistujaa kattava suomalaistutkimus vahvistaa unettomuuden suurentavan alttiutta sairastua influenssaan ja muihin hengitystieinfektioihin. Lisäksi huonounisuuden todettiin suurentavan sairaalahoitoa vaativan koronainfektion riskiä.
Mediatilaisuus 20.6.: Monitaiteinen näyttely periferiaan7.6.2023 11:35:49 EEST | Kutsu
Vaeltavia ja itkeviä puita, sateenkaaren sävyt suolla, vanhan metsän kätköihin kaiverrettu runo, hitaasti kehittyvä kukkaniitty ja maan hengitys jykevässä kuusikossa. Kokoelma pysyviä teoksia taiteen huipputekijöiltä aloittaa uuden aikakauden Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasemalla Juupajoella. Media voi tutustua näyttelyyn tiistaina 20.6. klo 14.30 alkaen.
Tuloerojen kasvu ei johtunut täysin tuloverouudistuksesta7.6.2023 08:30:00 EEST | Tiedote
Suomessa 1990-luvulla voimakkaasti kasvaneita tuloeroja on selitetty usein Esko Ahon hallituksen suurella vuoden 1993 tuloverouudistuksella. Sen on nähty alentaneen varsinkin suurituloisten veroasteita. Väitöstutkimuksen mukaan vallitseva tulkinta ei vaikuta perustellulta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme