Eläketurvakeskus (ETK)

Uusi palvelu ulkomaantyöskentelyn maksuvelvollisuuksista

Jaa

Kansainvälisissä työskentelytilanteissa työnantajaa askarruttaa, mitkä sosiaalivakuutusmaksut pitää maksaa työntekijästä Suomeen. Eläketurvakeskuksen uusi palvelu työnantajille helpottaa näiden vakuuttamistilanteiden hahmottamista.

Kuva: Johnér Bildbyrå
Kuva: Johnér Bildbyrå

Kätevä verkkopalvelu auttaa selvittämään, mitä sosiaalivakuutusmaksuja työntekijästä on maksettava, kun työntekijä tulee työskentelemään Suomeen tai lähtee töihin ulkomaille. Palvelu kuvaa yksityisalojen ulkomaantyöskentelyä koskevat monentyyppiset tilanteet.

– Palvelun avulla työnantaja voi kätevästi selvittää, mitkä maksut ulkomaantyöskentelyä koskien hänen tulee ottaa huomioon, kertoo Eläketurvakeskuksen erityisasiantuntija Tiina Ahonen.

Palvelu ohjaa ja neuvoo käyttäjäänsä

Palvelu ohjaa työnantajan oikean viranomaisen luo ja antaa tarvittaessa lisätietoa sosiaaliturvaan liittyvien todistusten hakemisesta. Näin hän tulee tietoiseksi, miten kussakin tilanteessa tulee toimia. Palvelun varrella tekemiensä valintojen päätteeksi asiakas saa kattavan ohjeen eri tilanteiden toimenpiteiksi.

Asiantuntijatyössään Ahonen on kartoittanut palvelukokonaisuutta varten juuri ne tilanteet, jotka työnantajia erityisesti kiinnostivat ja askarruttavat. Kehitystyö lähti alkuun työnantajilta tulleesta tarpeesta.

Laaja kokonaisuus lain tuomia velvoitteita

Sosiaaliturvaa kansainvälisissä tilanteissa säätelevät määräykset ovat laaja ja siten myös monimutkainen kokonaisuus. Vaikka työnantaja olisi jo hakenut tarvittavat sosiaaliturvaan liittyvät todistukset, ei hänelle aina ole selvää, mitkä vakuutusmaksut tulevat maksettavaksi.

Tämä johtuu siitä, että tietyissä tilanteissa EU:n sosiaaliturva-asetus tai Suomen solmimat sosiaaliturvasopimukset määrittelevät maksuvelvollisuuden ja joissakin tilanteissa maksuvelvollisuus määräytyy pelkän kansallisen lainsäädäntömme nojalla.

– Uuden palvelun avulla pyrimme yksinkertaistamaan tätä pykäläviidakkoa ja tarjoamme toimintaohjeen työnantajan kulloiseenkin tilanteeseen, Ahonen kertoo.

Palvelu julkaistaan suomeksi ja ruotsin- ja englanninkieliset palvelut julkaistaan myös mahdollisimman pian. Palvelu on käyttäjille maksuton.

Sosiaalivakuutusmaksut kansainvälisissä työskentelytilanteissa (eETK-asiointipalvelussa)

Lue lisää:
Sosiaaliturvan järjestäminen ja maksut Suomessa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erityisasiantuntija Tiina Ahonen, puh. 029 411 2379, tiina.ahonen(at)etk.fi

Kuvat

Kuva: Johnér Bildbyrå
Kuva: Johnér Bildbyrå
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Media invitation: Pension Adequacy in Europe – Today and Tomorrow: International conference on 17 September 2019, Helsinki, Finland10.9.2019 13:50:42 EESTPress Invitation

As the population of Europe ages, the importance of adequate pensions and pensioners’ economic well-being grows. What is the status and outlook of pension adequacy? The conference, a side-event of the Finnish EU presidency, is arranged at Musiikkitalo in Helsinki and gathers together international and domestic top experts of the pension field.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme