Tapio

Uusi podcast: Täydellisen puun metsästys – metsänjalostuksesta hyötyvät niin metsänomistaja kuin ilmasto

Jaa
Tapion uusi Metsäntuntijat-podcast pureutuu suomalaisten metsien käytön ajankohtaisiin keskusteluaiheisiin. Keskustelua luotsaavat Tapion asiantuntijat ja vieraina kuullaan monipuolisesti metsäalaa edustavia ja aiheita eri lähtökohdista tarkastelevia ammattilaisia, tutkijoita, vaikuttajia ja metsänomistajia. Ensimmäisessä jaksossa metsästetään täydellistä puuta ja pohditaan metsänjalostuksen roolia ilmastonmuutokseen sopeutumisessa erityisesti metsänomistajan näkökulmasta.
Metsäntuntijat-podcastin 1. jaksossa keskustelevat Katri Himanen (Luonnovarakeskus), Juha Ruuska (Tapio) ja Timo Salminen (Fin Forelia)
Metsäntuntijat-podcastin 1. jaksossa keskustelevat Katri Himanen (Luonnovarakeskus), Juha Ruuska (Tapio) ja Timo Salminen (Fin Forelia)

Tapion kasvuliiketoiminnan kehittämispäällikkö Juha Ruuska, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katri Himanen ja Fin Forelian toimitusjohtaja ja metsänomistaja Timo Salminen pohtivat podcastin ensimmäisessä jaksossa kotimaisten suosikkipuiden haasteita muuttuvassa ilmastossa. Lämpenevä ilmasto on erityisen ongelmallinen kuuselle, jota on suosittu suomalaisissa metsissä hirvituhojen välttämiseksi. Yleistyvät kuumat ja kuivat kesät heikentävät kuusen kasvumahdollisuuksia ja altistavat sitä mm. kirjanpainajalle.

Lämpenevän ilmaston myötä metsissä voivat yleistyä myös uudet tuhonaiheuttajat tai nykyisten puiden seuralaiseläinten suhteet muuttua kasvattaen riskiä metsätuhoille. Himanen korostaakin riskin hajauttamisen tärkeyttä istuttamalla metsään useampia puulajeja. Salmisen mukaan Suomessa ollaan vielä hyvin konservatiivisia istutettavien puulajien suhteen. Käytössä ovat lähinnä mänty, kuusi ja koivu. Salminen arvioi puulajivalikoiman tulevaisuudessa laajenevan erityisesti lehtipuiden osalta.

Jalostettujen siemenien käytöstä hyötyvät niin metsänomistaja kuin ilmasto. Jalostetuilla siemenillä saadaan helposti ja edullisesti lisättyä merkittävästi metsän kasvua. Metsänomistajan näkökulmasta nopeammin kasvavat taimet vähentävät taimikkovaiheen vaatimaa työmäärää ja riskejä sorkkaeläinten aiheuttamille taimikkotuhoille. Käyttämällä jalostettuja siemeniä metsä on jopa 10–15 vuotta nopeammin päätehakkuuikäinen. Metsänomistajalle tämä tarkoittaa noin 50 vuoden aikajänteellä käytännössä tukkirekallista enemmän puuta hehtaarilta. Nopeammin kasvava järeämpi ja parempilaatuinen puusto torjuu myös ilmastonmuutosta sitomalla enemmän hiiltä.

Kuuntele Metsäntuntijat-podcastin 1. jakso: Metsänjalostus apuna ilmastonmuutokseen sopeutumisessa

Podcastin viisi ensimmäistä jaksoa julkaistaan huhti-kesäkuun 2022 aikana.

Lisätietoja:

Juha Ruuska, juha.ruuska@tapio.fi, p. +358 29 432 6070

Minna Grip, minna.grip@tapio.fi, p. +358 40 501 2806

Avainsanat

Kuvat

Metsäntuntijat-podcastin 1. jaksossa keskustelevat Katri Himanen (Luonnovarakeskus), Juha Ruuska (Tapio) ja Timo Salminen (Fin Forelia)
Metsäntuntijat-podcastin 1. jaksossa keskustelevat Katri Himanen (Luonnovarakeskus), Juha Ruuska (Tapio) ja Timo Salminen (Fin Forelia)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapio
Tapio
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

02 9432 6000https://tapio.fi

Tapio on metsän, luonnon ja paikkatiedon asiantuntija - metsäntuntija. Tarjoamme käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvia asiantuntijapalveluita: luotettavaa tietoa, tehokkaita ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen. Tapio jalkauttaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa sekä toimintavaihtoehtoja metsänomistajien ja metsäammattilaisten käyttöön. Tapio kustantaa myös luontoaiheisia kirjoja. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapio

EU kiinnostui maaperästä – miksi myös metsänomistajan pitäisi?1.2.2024 13:18:46 EET | Tiedote

Maaperä toimii kasvualustana, elinympäristönä, veden suodattajana, ravinteiden kierrättäjänä ja hiilivarastona. Siksi maaperän hyvästä kunnosta on syytä pitää huolta. Miten maaperä tulisi huomioida metsänhoidossa? Entä mitä uutta tuo tullessaan EU:n maaperädirektiivi suomalaisten metsien näkövinkkelistä? Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa aiheesta keskustelevat neuvotteleva virkamies Paula Perälä ympäristöministeriöstä, tutkija Tiina Törmänen Lukesta ja luonnonhoidon johtava asiantuntija Lauri Saaristo Tapiosta.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye