Jyväskylän yliopisto

Uusi professori Jarmo Hämäläinen: Oppiminen, oppimisvaikeudet ja niiden aivoperusta keskeisiä tutkimuksessa

Jaa

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsumenettelyllä ottanut FT Jarmo Hämäläisen kognitiivisen neurotieteen professoriksi. Jarmo Hämäläisen tutkimus on kohdentunut vahvasti oppimisen neuraalisiin mekanismeihin ja niihin liittyvien kehityksellisten häiriöiden, kuten dysleksian, riskitekijöihin.

Jarmo Hämäläinen, kuvaaja Siiri Koutola
Jarmo Hämäläinen, kuvaaja Siiri Koutola

Hämäläisen tutkimusintressi on painottunut erityisesti lapsuusiän lukemisvaikeuksiin ja oppimisen vaikutuksesta havaittaviin aivotoiminnan muutoksiin. Tutkimus antaa tärkeää tietoa, jonka pohjalta voidaan kehittää tuettua opetusta sellaisille lapsille, joilla on erityisiä kielellisiä tai lukemisongelmia.

– Yhdistämällä aivotutkimuksen, psykologian ja kasvatustieteiden menetelmiä pyrimme esimerkiksi selvittämään, miksi jotkut lapset hyötyvät tuetusta opetuksesta, kun toiset lapset kamppailevat oppimisen kanssa tuesta huolimatta, Hämäläinen kertoo.

Hämäläisen professuuri sijoittuu psykologian laitokselle, jolla on pitkät perinteet soveltavassa kognitiivisessa neurotieteessä. Hämäläinen kuuluu ryhmään, joka käyttää puheen havaitsemisen, auditiivisen oppimisen ja sensoris-kognitiivisten prosessien tutkimukseen esimerkiksi EEG- ja MEG-menetelmiä. Kognitiivisen neurotieteen professorin tehtävä kytkeytyy myös Monitieteisen oppimisen ja opetuksen tutkimuksen MultiLeTe-profilointihankkeisiin.

Hämäläinen on julkaissut runsaasti artikkeleita kansainvälisissä psykologian ja neurotieteen alan lehdissä. Niiden aiheissa painottuvat muun muassa puheen havainnon kehittyminen ensimmäisen elinvuoden aikana, ja miten varhainen puheen havaitseminen liittyy myöhempään lukutaidon oppimiseen sekä millainen rooli tarkkaavaisuudella on kielellisessä oppimisessa.

Hämäläinen on aloittanut professorin tehtävässä kuluvan elokuun alussa. Hän väitteli Jyväskylän yliopistossa vuonna 2007 ja on sen jälkeen toiminut vierailevana tutkijana muun muassa Cambridgen (UK) ja Rutgersin (USA) yliopistoissa. Hän on neurotutkimuksen dosentti Oulun ja Jyväskylän yliopistoissa.

Lisätietoja:

Professori Jarmo Hämäläinen, jarmo.a.hamalainen@jyu.fi, +358 408053490

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Jarmo Hämäläinen, jarmo.a.hamalainen@jyu.fi, +358 408053490
Tiedottaja Anitta Kananen, anitta.kananen@jyu.fi, puh. 0408461395

Kuvat

Jarmo Hämäläinen, kuvaaja Siiri Koutola
Jarmo Hämäläinen, kuvaaja Siiri Koutola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme