Helsingin yliopisto

Uusi projekti tutkii tunteita ja vuorovaikutusta työelämässä

Jaa

Tekes on myöntänyt rahoituksen Katri Saarikiven perustamalle projektille, jossa tutkitaan vuorovaikutusta työelämässä teknologian yleistyessä.

– Teknologinen kehitys muuttaa perustavanlaatuisesti toimintaympäristöä ja ihmisen roolia työssä. Kun kaikki mitä voidaan automatisoida, automatisoidaan, korostuu ihmisen työssä se, mihin kone ei pysty, sanoo uuden "Quantifying Human Experience for Increased Intelligence Within Work Teams and in the Customer Interface" -projektin johtaja, psykologi Katri Saarikivi.

– Yksi kestävimmistä ihmisen tehtävistä työssä on vuorovaikutus toisten kanssa ja yksi tärkeimmistä työtaidoista on empatiakyky, hän lisää.

Vuorovaikutusteknologiat eivät kuitenkaan vielä tarpeeksi kohtaa niitä käyttävien ihmisten tarpeita.

– Näiden työkalujen pääpuutteet liittyvät juuri niihin tekijöihin, jotka määrittävät sujuvaa ihmistenvälistä vuorovaikutusta: jaettua kontekstia, synkronoitumista ja ennen kaikkea tunnetiedon laadukasta välittymistä. Sen seurauksena väärinymmärrykset ovat tavallisia, jaetun ongelmanratkaisun tehokkuus heikkenee ja yhteistyö ei ole niin hyvää kuin se voisi olla, Saarikivi kertoo.

Tutkimusprojektin tavoitteena on luoda uutta tietoa laadukkaan vuorovaikutuksen mekanismeista. Se avaa mahdollisuuksia parantaa digitaalista ja kasvokkain tapahtuvaa ihmisten välistä vuorovaikutusta sekä mahdollistaa uudenlaisen tunnetiedon käyttämisen palvelujen, asiakaskokemusten ja applikaatioiden suunnittelussa.

Tutkimus toteutetaan tosielämän työtilanteissa, esimerkiksi tutkimalla etätiimien vuorovaikutusta, VR-ympäristöissä tapahtuvaa vuorovaikutusta tai potilaan ja lääkärin kohtaamisia. Tutkimuksessa hyödynnetään uusia tunne- ja vuorovaikutusteknologioita, kuten sensoriteknologiaa ja konenäköä.

Helsingin yliopiston koordinoimassa hankkeessa ovat mukana Aalto-yliopisto ja Oulun yliopisto. Projektin kokonaisbudjetti on noin 1,5 miljoonaa euroa, josta Helsingin yliopistolle myönnetty Tekes-rahoitus on noin 430 000 euroa, Aallolle 250 000 ja Oulun yliopistolle 190 000.

Helsingin yliopistosta ovat mukana Kognitiivisen aivotutkimuksen yksiköstä muun muassa Valtteri Wikström, Tommi Makkonen, Mari Tervaniemi, Minna Huotilainen ja Silja Martikainen. Aalto-yliopistosta mukana ovat Median laitoksen professori Teemu Leinonen ryhmineen ja kompleksisten verkostojen tutkimuksen professori Jari Saramäki. Oulun yliopistosta mukana ovat Konenäön tutkimuskeskuksen professorit Matti Pietikäinen ja Guoying Zhao ryhmineen.

Lisäksi konsortiossa on kymmenen yrityspartneria: Reaktor, Wunder, IF, Mehiläinen, Fondia, Fira, Avaus, Affecto, Elisa ja Wörks.

Lisätietoja: Katri Saarikivi, katri.saarikivi@helsinki.fi, puh. 0443045897

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 33
00014 Helsinki

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Två forskarteam delar på vinsten i idétävlingen Helsinki Challenge24.11.2017 20:05Tiedote

iCombine och HeatStock har utsetts till vinnare i idétävlingen Helsinki Challenge. Teamen får 187 500 euro för att förverkliga sina idéer. iCombine utvecklar en databas för läkare, där de kan leta efter den bästa möjliga individualiserade läkemedelskombinationen för cancerpatienter. HeatStock har uppfunnit ett nytt slags kompositmaterial som kan användas till långvarig lagring och kontrollerad frigöring av värmeenergi. Tack vare materialet kan värme som lagrats under sommaren användas under vintern.

The prize of Helsinki Challenge idea competition was divided between two teams24.11.2017 20:04Tiedote

Teams iCombine and HeatStock were chosen as the winners of the science-based idea competition Helsinki Challenge and both will receive a prize of 187 500 euros. Team iCombine is working on a database which will enable doctors to easily search for the best possible personalised treatment for each cancer patient. Team HeatStock has developed a new kind of composite material which will allow for the long-term storage and controlled release of heat energy.

Helsinki Challenge –ideakilpailun voitto jakautui kahden tutkijatiimin kesken24.11.2017 20:04Tiedote

Tiedepohjaisen ideakilpailun Helsinki Challengen voittajaksi valittiin tiimit iCombine ja Heatstock, jotka molemmat saavat 187 500 euroa ratkaisunsa toteuttamiseen. Tiimi iCombine kehittää tietokantaa, jonka avulla lääkärit voivat helposti etsiä parasta mahdollista yksilöityä lääkeyhdistelmää syöpäpotilaille. Tiimi HeatStock on keksinyt uudenlaisen komposiittimateriaalin, jonka avulla voidaan varastoida lämpöenergiaa pitkiksi ajoiksi ja vapauttaa sitä hallitusti.

Lääketutka-palvelu luotaa suo­ma­lais­ten ko­ke­muk­sia lääkkeistä23.11.2017 10:34Tiedote

Yhteisöpalvelu Suomi24:n massiivinen keskusteludata on avainasemassa Helsingin yliopiston Citizen Mindscapes -tutkimushankkeessa, jossa perehdytään suomalaisten verkkokeskusteluihin lääkkeistä. Tutkimushankkeen, teknologiayritys Futuricen ja Aller Median yhteistyönä syntynyt Lääketutka-työkalu tarjoaa helppokäyttöisen tavan tutkia ainutlaatuista keskusteludataa, joka perustuu suomalaisten omakohtaisiin kokemuksiin lääkkeiden käytöstä. Uuteen palveluun voi tutustua osoitteessa www.laaketutka.fi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme