Helsingin yliopisto

Uusi ravitsemustilasta riippuvainen kasvun säätelymekanismi löydetty

Jaa

Tieto solun ravitsemustilasta välittyy solun rakennusaineina käytettävien valkuaisaineiden tuotantoketjuun PWP1-proteiinin välityksellä. Kasvaimet osoittautuivat sitä aggressiivisemmiksi, mitä voimakkaammin niissä tuotettiin tätä proteiinia.

Jos eläin ei saa tarpeeksi ravintoa, se hidastaa kasvuaan säästääkseen energiaa ja pysyäkseen hengissä. Ravitsemustilaa aistivat sensorit seuraavat koko ajan esimerkiksi välttämättömien aminohappojen tasoa soluissa. Nämä sensorit vuorostaan säätelevät ribosomien, eli aminohapoista valkuaisaineita kokoavien soluelinten toimintaa.

– Mitä enemmän uusia ribosomeja tuotetaan, sitä nopeammin syntyy myös kasvavissa soluissa tarvittavia valkuaisaineita. Toisaalta ribosomien tuotanto kuluttaa myös runsaasti energiaa, joten sitä säädellään tiukasti, sanoo apulaisprofessori Ville Hietakangas Helsingin yliopistosta.

Tutkijat havaitsivat PWP1-nimisen proteiinin olevan olennaisen tärkeä linkki solujen ravitsemustilan havainnoinnin ja ribosomien tuotannon välillä.

– Kasvunsäätelymekanismi on samanlainen, olipa kyseessä sitten ihmisen solu tai banaanikärpänen, jolta alun perin löysimme sen, Hietakangas toteaa.

Yhteys syöpäsolujen lisääntymiseen

Ribosomeja syntyy nopeaan tahtiin hallitsemattomasti lisääntyvissä syöpäsoluissa. Yksi mahdollinen syykin on nyt selvinnyt.

– Havaitsimme yhdessä Turun yliopiston syöpätutkijoiden kanssa, että PWP1:n määrä on ihmisten kasvaimissa suuri. Mitä voimakkaammin PWP1-proteiinia tuotettiin, sitä aggressiivisempi kasvain oli. Jos siis kykenisimme säätelemään ribosomien syntyä, voisimme tulevaisuudessa mahdollisesti estää pahanlaatuisten kasvainten kasvua, toteaa tutkija Ying Liu Ville Hietakankaan tutkimusryhmästä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

apulaisprofessori Ville Hietakangas
ville.hietakangas@helsinki.fi
puh. 02941 58001

viestinnän asiantuntija Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 33
00014 Helsinki

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto osallistuu globaalien kestävyysongelmien ratkaisemiseen perustamalla Kestävyystieteen instituutin17.1.2018 10:10Tiedote

Ilmastonmuutos, köyhyys, kaupungistuminen ja luonnon monimuotoisuuden ehtyminen ovat aikamme akuutteja kestävyysongelmia, joiden ratkaiseminen vaatii ratkaisuhakuista ja tieteidenvälistä tutkimusta. Kestävyystieteen instituutti (HELSUS) vastaa haasteeseen palkkaamalla kymmenen uutta professoria ja yhdistämällä lähes 200 tutkijaa kuudesta eri tiedekunnasta.

Sormenjälkitutkimusten laatu ja asiantuntijuus tärkeä osa rikostutkinnan luotettavia tuloksia15.1.2018 09:09Tiedote

Asiantuntijapalveluiden tuottamiseen käytettävien eri tietojärjestelmien ja tutkimusprosessien digitalisointi, standardit ja laatujärjestelmät, alati kasvava tieteellisten tutkimusten ja niiden tuottamien tulosten soveltamispaineet sekä myös maailmanlaajuinen verkostoituminen ja tietojen vaihtoon liittyvät haasteet tuottavat jatkuvasti uusia osaamisvaatimuksia ja palveluita eri asiantuntija-aloille. Haasteet koskettavat myös Keskusrikospoliisin Rikosteknistä laboratoriota ja siellä työskenteleviä sormenjälkiasiantuntijoita. Rikostekninen laboratorio on jo vuosia kehittänyt toimintaansa kohti yhtenäisiä ja läpinäkyviä toimintamalleja, kriteereitä ja työprosesseja sekä osaamisen pätevyysvaatimuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme