Helsingin yliopisto

Uusi ravitsemustilasta riippuvainen kasvun säätelymekanismi löydetty

Jaa

Tieto solun ravitsemustilasta välittyy solun rakennusaineina käytettävien valkuaisaineiden tuotantoketjuun PWP1-proteiinin välityksellä. Kasvaimet osoittautuivat sitä aggressiivisemmiksi, mitä voimakkaammin niissä tuotettiin tätä proteiinia.

Jos eläin ei saa tarpeeksi ravintoa, se hidastaa kasvuaan säästääkseen energiaa ja pysyäkseen hengissä. Ravitsemustilaa aistivat sensorit seuraavat koko ajan esimerkiksi välttämättömien aminohappojen tasoa soluissa. Nämä sensorit vuorostaan säätelevät ribosomien, eli aminohapoista valkuaisaineita kokoavien soluelinten toimintaa.

– Mitä enemmän uusia ribosomeja tuotetaan, sitä nopeammin syntyy myös kasvavissa soluissa tarvittavia valkuaisaineita. Toisaalta ribosomien tuotanto kuluttaa myös runsaasti energiaa, joten sitä säädellään tiukasti, sanoo apulaisprofessori Ville Hietakangas Helsingin yliopistosta.

Tutkijat havaitsivat PWP1-nimisen proteiinin olevan olennaisen tärkeä linkki solujen ravitsemustilan havainnoinnin ja ribosomien tuotannon välillä.

– Kasvunsäätelymekanismi on samanlainen, olipa kyseessä sitten ihmisen solu tai banaanikärpänen, jolta alun perin löysimme sen, Hietakangas toteaa.

Yhteys syöpäsolujen lisääntymiseen

Ribosomeja syntyy nopeaan tahtiin hallitsemattomasti lisääntyvissä syöpäsoluissa. Yksi mahdollinen syykin on nyt selvinnyt.

– Havaitsimme yhdessä Turun yliopiston syöpätutkijoiden kanssa, että PWP1:n määrä on ihmisten kasvaimissa suuri. Mitä voimakkaammin PWP1-proteiinia tuotettiin, sitä aggressiivisempi kasvain oli. Jos siis kykenisimme säätelemään ribosomien syntyä, voisimme tulevaisuudessa mahdollisesti estää pahanlaatuisten kasvainten kasvua, toteaa tutkija Ying Liu Ville Hietakankaan tutkimusryhmästä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

apulaisprofessori Ville Hietakangas
ville.hietakangas@helsinki.fi
puh. 02941 58001

viestinnän asiantuntija Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Väitös: Rahajärjestelmän mullistus toisi huomattavia lisätuloja valtiolle15.10.2018 09:41Tiedote

Pankkien rahanluontioikeuden siirtäminen julkisen vallan vastuulle toisi merkittävää seigniorage-tuloa eli rahan liikkeellelaskusta saatavaa tuloa valtiolle, esimerkiksi Suomessa keskimäärin 6 miljardia euroa vuosittain. Tämä vastaa sisäministeriön, ulkoministeriön, oikeusministeriön ja puolustusministeriön menoja yhteensä. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.

Kutsu medialle: Miten tieteestä tehdään kansalaisoikeus? Haastekilpailu Wide – Open Source Science 26.–28.10. Helsingin Leipätehtaalla12.10.2018 08:48Tiedote

Vaikka tutkimus rahoitetaan verovaroilla, valtaosa tieteellisistä artikkeleista on tiedekustantamoiden maksumuurien takana. Millaisilla ratkaisuilla tiedettä voidaan avata kansalaisille, päättäjille ja liike-elämälle? Tervetuloa seuraamaan Wide Open Source Science -haastekilpailun avajaistilaisuutta perjantaina 26.10. klo 16.00 Helsingin Leipätehtaalle, jossa on puhumassa Suomen kovimpia avoimen tieteen asiantuntijoita. Tapahtuma on osa Open Access Weekiä eli avoimen tieteen kansainvälistä teemaviikkoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme