Uusi siviilikriisivalmiutta koskeva yhteistyöohjelma Suomen ja Ruotsin välillä
Ruotsalais-suomalainen yhteistyö- ja kulttuurikeskus Hanasaari on tehnyt aloitteen uudesta monialaisesta kahdenvälisestä kriisivalmiusohjelmasta, jonka tarkoituksena on vahvistaa siviilipuolen kriisinhallintakykyä Ruotsissa ja Suomessa.

Vuonna 2021 käynnistyvä ohjelma toteutetaan yhteistyössä Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun (Försvarshögskolan) ja Suomen Turvallisuuskomitean kanssa Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston ja maiden hallitusten tuella.
”Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen aloite Suomen ja Ruotsin välisen siviilikriisivalmiutta ja -hallintaa koskevan yhteistyön syventämisestä on erinomainen lisä jo olemassa olevan yhteistyömme edelleen kehittämiseksi”, Suomen ja Ruotsin pääministerit Sanna Marin ja Stefan Löfven toteavat yhteisessä lausunnossaan.
Pääministerit korostavat, että sekä Ruotsin että Suomen kansalaisilla on samansuuntaisia odotuksia: he toivovat lisää yhteistyötä ja yhteisiä ratkaisuja.
”Tämä käy ilmi myös mielipidetutkimuksista, jotka analyysiyhtiöt Novus ja Kantar TNS toteuttivat syksyllä Ruotsissa ja Suomessa. Enemmistö maiden kansalaisista suhtautuu myönteisesti tiiviimpään pohjoismaiseen kriisi- ja valmiusyhteistyöhön”, huomauttavat Chris Heister, kulttuurirahaston puheenjohtaja Ruotsissa ja Anneli Jäätteenmäki, rahaston puheenjohtaja Suomessa.
Ruotsi ja Suomi ovat viime vuosina lisänneet puolustusyhteistyötään, jota on kehitetty asteittain henkilökohtaisten kontaktien kautta sekä syventämällä tietämystä ja ymmärtämystä naapurimaan puolustusrakenteista.
Maissa on jo pitkään vallinnut yhteinen käsitys siitä, että ruotsalais-suomalaisen puolustusyhteistyön tulisi kattaa myös kriisivalmius ja siviilipuolustus, mukaan lukien esimerkiksi kyberuhat. Tähän suuntaan on jo otettu useita askelia, mutta uutta ohjelmassa on julkilausuttu tavoite monialaisesta strategisesta yhteistyöstä.
”Toteutimme kesällä ja syksyllä 2020 kattavan kuulemiskierroksen, jossa ulkopuolisina neuvonantajina toimivat entiset suurlähettiläät Anders Ljunggren ja Peter Stenlund. Keskustelujen pohjalta molemmat suosittelivat kahdenvälisen kriisi- ja valmiusyhteistyön vahvistamista. Koska aloite on saanut vahvaa taustatukea Ruotsin ja Suomen hallituksilta sekä keskeisiltä viranomaisilta ja organisaatioilta, olemme nyt valmiina aloittamaan työn”, Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman kertoo.
Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulu, joka tarjoaa erilaista koulutusta muun muassa siviilikriisinhallinnan alalla, toivottaa aloitteen tervetulleeksi ja suhtautuu erittäin myönteisesti sen vaikutuksiin Suomen ja Ruotsin välisessä yhteistyössä.
”Tällä hetkellä meiltä puuttuu monialainen strateginen ja kahdenvälinen kriisivalmiusohjelma, jossa kaikki keskeiset yhteiskunnalliset toimijat ovat mukana. Ohjelma on erittäin tärkeä elementti, jonka avulla voimme varautua tuleviin kriisitilanteisiin entistä paremmin. Olemme jo 1950-luvulta lähtien tarjonneet korkean tason koulutusta, kuten maineikkaita Solbacka-kursseja, ja uskomme, että tämä koulutus täydentää mainiosti järjestelmän ja maiden tarpeita”, sanoo maanpuolustuskorkeakoulun vararehtori, prikaatikenraali Fredrik Ståhlberg.
Myös Suomen valtioneuvostoa ja ministeriöitä yleiseen turvallisuuteen liittyvissä asioissa avustava Turvallisuuskomitea odottaa uutta ohjelmaa mielenkiinnolla.
”Pohjoismaisella yhteistyöllä on pitkät perinteet monilla yhteiskunnan aloilla, mutta mikään aiemmista ohjelmista ei ole käsittänyt näin monta eri sektoria. Uusi ohjelma voi jatkaa ja osittain integroida jo käynnissä olevaa pelastustoimen Haga-yhteistyötä ja terveydenhuollon pohjoismaisen valmiusryhmän Svalbard-yhteistyötä”, Turvallisuuskomitean pääsihteeri Petri Toivonen toteaa.
Uutta kriisivalmiusohjelmaa kutsutaan Hanaholmen-aloitteeksi, ja se rakentuu seuraavien peruspilareiden varaan: kontaktit, tietämys ja koordinointi. Ohjelma käsittää vuotuisen korkean tason foorumin, johon osallistuu keskeisiä kriisinhallinnan ja valmiusasioiden päätöksentekijöitä, sekä harjoituselementtejä sisältävän koulutuskokonaisuuden. Foorumi ja koulutus toteutetaan ensimmäisen kerran syksyllä 2021.
Koulutuksessa painopisteinä ovat ajankohtaisia kysymyksiä koskevan osaamisen kehittäminen, parhaita käytäntöjä koskevien kokemusten jakaminen sekä opintovierailut tärkeiden toimijoiden luona. Uusia taitoja sovelletaan käytäntöön erilaisissa harjoitustilanteissa simulointien ja päätöksentekoharjoitusten avulla. Koulutus on suunnattu henkilöille, jotka osallistuvat kriisinhallinnan ja kriisivalmiuden strategiseen johtamiseen etupäässä valtiollisten ja alueellisten viranomaisten, kansalaisyhteiskunnan, elinkeinoelämän ja aiheeseen liittyvän tutkimuksen kautta. Koulutus järjestetään englannin kielellä (Crisis Management & Civil Preparedness), jotta mukaan saadaan laaja-alaisesti osallistujia molemmista maista.
Koulutuksen erityisenä tavoitteena johtamisen kehittämisen ohella on tunnistaa ruotsalais-suomalaisen yhteistyön kehittämistarpeita. Keskiössä ovat aluksi Ruotsi ja Suomi, mutta aloitetta voidaan myöhemmin laajentaa käsittämään muutkin Pohjoismaat.
Hanasaari vastaa aloitteen hallinnollisesta ja käytännön toteutuksesta, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulu ja Suomen Turvallisuuskomitea puolestaan koulutuksesta. Hanasaarta tukee ruotsalaisista ja suomalaisista asiantuntijoista koostuva neuvonantajaryhmä.
”Hanasaari on tottunut toimimaan puolueettomana ja uskottavana kohtaamispaikkana keskeisissä ulko-, puolustus- ja koulutuspoliittisissa hankkeissa sekä ohjelmissa. Lisäksi Hanasaarella on pitkä kokemus kansalaisyhteiskunnan ja elinkeinoelämän osallistamisessa. Tämä on tärkeää, sillä valmiusasiat koskettavat kaikkia yhteiskunnan osia”, Suomen entinen puolustusministeri ja neuvonantajaryhmän puheenjohtaja Jan-Erik Enestam toteaa.
Lue lisää uudesta kriisivalmiusohjelmasta ja pääministerien yhteisestä kannanotosta täältä: www.hanaholmen.fi/kulttuurikeskus/hanaholmen-aloite/
Sivustolla on myös lisätietoja Novusin ja Kantar TNS:n toteuttamista tutkimuksista.
Yhteystiedot
Hanasaaren viestintäjohtaja Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, puh. 040 767 7373
Försvarshögskolan: www.fhs.se/
Turvallisuuskomitea: https://turvallisuuskomitea.fi/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Håkan ForsgårdViestintäjohtaja/Kommunikationsdirektör
Puh:0407677373hakan.forsgard@hanaholmen.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO
+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi
Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies.
Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Krisberedskap: deltagarna klara för Sveriges och Finlands gemensamma krisberedskapsutbildning3.8.2022 10:13:29 EEST | Tiedote
Försvarshögskolan i Sverige och Säkerhetskommittén i Finland har i samarbete med Hanaholmen handplockat tio personer från vartdera landet, som med start i slutet av augusti 2022 skall delta i krisberedskapskursen Hanaholmen-initiativet. Målet med kursen är att fördjupa det svensk-finska kris- och beredskapssamarbetet.
Kriisivalmius: osallistujat selvillä Suomen ja Ruotsin yhteiseen kriisivalmiusohjelmaan3.8.2022 10:13:28 EEST | Tiedote
Suomen Turvallisuuskomitea ja Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulu ovat yhdessä Hanasaaren kanssa valinneet kustakin maasta 10 henkilöä, jotka osallistuvat elokuun lopussa alkavaan Hanaholmen-aloitteen kriisivalmiuskurssiin. Kurssin tavoitteena on syventää suomalais-ruotsalaista kriisivalmius- ja varautumisyhteistyötä.
Nordisk fotokonst på Hanaholmen i sommar6.7.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Torsdagen den 7 juli inleds Helsinki Photo Festival, Helsingfors fotofestival med utställningar runtom i Helsingforsregionen. I Hanaholmens Konstpark visas utställningen Nordic Village med verk av nya fotografer från Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island och Estland. I Galleriet presenteras en separatutställning av den svenska fotokonstnären Carl-Mikael Ström.
Pohjoismaista valokuvataidetta Hanasaaressa6.7.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Helsinki Photo Festival levittäytyy eri puolille pääkaupunkiseutua 7. heinäkuuta alkaen. Hanasaaren Taidepuistossa pohjoismainen yhteisnäyttely Nordic Village esittelee lahjakkaita nuoria valokuvaajia Tanskasta, Ruotsista, Norjasta, Suomesta, Islannista ja Virosta.
Hanaholmens program under Almedalsveckan och Finlandsarenan: från kulturpolitik till svensk-finskt försvars- och krisberedskapssamarbete1.7.2022 08:32:31 EEST | Tiedote
Hanaholmen deltar med ett mångsidigt program under Almedalsveckan i Visby på Gotland som inleds i början av juli. Programserien börjar den 3 juli med en diskussion om trender och tendenser inom kulturpolitiken i Norden och fortsätter med ett heldagsprogram den 5 juli.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme