Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusPohjois-Pohjanmaan ELY-keskusPohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Uusi suojelualueita kahden Rokuan kansallispuiston verran

Jaa
Maanomistajien tarjonta vapaaehtoiseen suojeluun viime vuonna jatkui vahvana ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella oli hyvin määrärahoja vastata maanomistajien tarjouksiin. Uusia suojelualueita ostettiin valtion omistukseen tai perustettiin yksityisinä suojelualueita 3053 hehtaaria, mikä vastaa pinta-alaltaan noin kahta nykyistä Rokuan kansallispuiston pinta-alaa. Pinta-ala jakaantui suurin piirtein tasan maanhankinnan ja yksityisten suojelualueiden kesken. Sopimuksia tehtiin maanomistajien kanssa yhteensä 138 kappaletta.
Kuva Eero Melantie.
Kuva Eero Melantie.

Toteutetusta pinta-alasta Helmi-ohjelman soidensuojelua oli noin 1800 hehtaaria, metsien suojelua edistettiin yli 900 hehtaarin pinta-alalla.

Vuonna 2020 eduskunnan myöntämän 18 miljoonan euron kertaerän käyttö Pohjois-Suomen metsien suojeluun saatiin viime vuonna päätökseen. Pohjois-Pohjanmaalle rahoitusta kohdistettiin 8 miljoonaa euroa ja sillä saatiin laajennettua luonnonsuojeluverkostoa yhteensä noin 2600 hehtaaria. Sopimuksia maanomistajien kanssa tehtiin Pohjois-Pohjanmaalla vuosina 2020–2022 yhteensä 165 kappaletta. Tämä myönnetty määräraha edisti merkittävästi Pohjois-Suomen metsien suojelua, sillä ilman sitä metsien suojelukohteita ei olisi käytännössä toteutettu juuri lainkaan, koska METSO-ohjelmassa Pohjois-Suomelle asetetut tavoitteet on saavutettu.

Vuoden lopussa päättyi myös tämän hallituskauden Luontolahja-kampanja, jossa valtio suojelee vastaavan pinta-alan kuin yksityiset ovat suojelleet korvauksetta. Pohjois-Pohjanmaalla kampanja tuotti 11 kohdetta, joiden yhteispinta-ala oli vajaat 1600 hehtaaria. Metsähallitus esittää tämän vuoden aikana vastinkohteet.

Kuluvana vuonna ELY-keskuksella on edelleen kohtuullisen hyvin määrärahoja vastata maanomistajien tarjouksiin, joita on tällä hetkellä käsittelyssä jo useita kymmeniä. Pohjois-Suomen metsien suojeluun on osoitettu uusi 9 miljoonan euron kertaerä kolmelle pohjoiselle ELY-keskuskelle, joten metsien suojeluakin voidaan edelleen edistää soidensuojelun rinnalla.

Luonnonsuojeluverkostoa laajennettiin viime vuonna koko Suomessa yhteensä yli 17000 hehtaarin alalla, mikä vastaa pinta-alaltaan noin kolmea Nuuksion kansallispuistoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö, Eero Melantie, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 038 377.

Kuvat

Kuva Eero Melantie.
Kuva Eero Melantie.
Lataa
Kuva Eero Melantie.
Kuva Eero Melantie.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaalla helmikuussa 20 700 työtöntä työnhakijaa21.3.2023 08:10:18 EET | Tiedote

Työttömyys kääntyi Pohjois-Pohjanmaalla kasvuun syksyllä 2022 ja työttömien määrä on jatkanut kasvua alkuvuodesta 2023. Pohjois-Pohjanmaalla oli helmikuun lopussa 20 700 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 500 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettujen määrä on edelleen korkea (2 300), mikä johtuu sekä heikentyneestä taloustilanteesta sekä talvikauden vähentyneestä työntekijätarpeesta. Avoimien työpaikkojen tarjonnassa on nähtävissä edelleen pudotusta aiempaan koko maakunnan alueella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme