Taideyliopisto

Uusi suomalais-amerikkalainen ooppera käsittelee ihmistä globaalissa ympäristökatastrofissa

Jaa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja University of Southern California, Thornton School of Musicin, opiskelijat yhdistävät taitonsa uudessa oopperatuotannossa, jonka kantaesitys on Helsingissä 26.3.2021. Yhdysvaltojen ensi-ilta on Los Angelesissa 21.4.2021. All the Truths We Cannot See: A Chernobyl Story on tarina vuoden 1986 Tsernobylin ydinvoimalan räjähdyksestä, sen syistä ja seurauksista.

All the Truths We Cannot See on maailmalla tunnetun säveltäjän, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tohtoriopiskelijan Uljas Pulkkiksen säveltämä ooppera, joka perustuu amerikkalaisen kirjailijan, tunnetun musiikintutkijan ja Sibelius-Akatemian dosentin Glenda Dawn Gossin librettoon. 

Uuden oopperan toteuttavat yhteistyössä̈ Sibelius-Akatemia ja University of Southern California (USC), Thornton School of Music. Oopperan kantaesitys on Helsingin Musiikkitalossa 26.3.2021, ja Yhdysvaltojen ensi-ilta on Los Angelesissa 21.4.2021. Oopperan ohjaa USC Thornton School of Musicin oopperakoulutuksen professori ja vieraileva ohjaaja Kenneth Cazan. Kapellimestareina toimivat Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professori Markus Lehtinen ja USC Thornton School of Musicin oopperakoulutuksen apulaisprofessori Brent McMunn

Kansainvälisessä yhteistyössä opiskelijat saavat aikaan jotain uutta ja ainutlaatuista

Yhteistyö̈ on osa molempien oppilaitosten oopperakoulutusta, ja opiskelijat esiintyvät sekä̈ Helsingin että̈ Los Angelesin näytöksissä̈. Ryhmä USC Thornton School of Musicin opiskelijoita on vaihto-opiskelijoina Sibelius-Akatemiassa kevätlukukauden 2021. 

– Kansainvälisyys on tärkeä osa oopperalaulajaksi kehittymistä ja uusien vaikutteiden saamista oman taiteellisen identiteetin ja uran tueksi. Tässä projektissa ovat mukana kaikki oopperataiteen eri tekijät ja toteutusvaiheet: opiskelijat ja moniammatillinen tiimi tekevät tiivistä yhteistyötä ideoinnista aina teoksen valmistumiseen asti, Markus Lehtinen kertoo.  

Ooppera ottaa kantaa globaaleihin ympäristöteemoihin 

Oopperan teemoissa ihmisen suhde luontoon on vahvasti läsnä eläinhahmojen ja luontoaiheiden kautta. Oopperan keinoilla ympäristökatastrofin aihetta voidaan lähestyä koskettavasti ja saada aikaan yhteiskunnallista keskustelua.

– Kaksi maailman johtavaa musiikkioppilaitosta tekee yhteistyötä musiikillisesti ja yhteiskunnallisesti merkityksellisessä tuotannossa. Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuudella oli laajoja kansainvälisiä seurauksia. Valtaosa nykyisistä opiskelijoistamme on syntynyt sen jälkeen. Uskon, että yhteistyöllämme voi olla elämää mullistava vaikutus niin opiskelijoihimme kuin yleisöönkin, USC Thornton School of Musicin dekaani Robert Cutietta sanoo.

Vahva tietoisuus energiatehokkuudesta, uusiokäytöstä ja kierrätyksestä muokkaa oopperaa myös taidemuotona. Tuotannossa käytetään siksi mahdollisimman paljon kierrätysmateriaalia sekä puvuissa että lavastuksessa. 

– Tämä oopperatuotanto vahvistaa koko Taideyliopistoyhteisön kriittistä ymmärrystä ekologisesta kestävyydestä ja sen merkityksestä taiteessa, Sibelius-Akatemian dekaani Kaarlo Hildén summaa.

Helsingissä kantaesityksen yhteydessä järjestetään myös kansainvälinen oopperatutkimuksen konferenssi Opera and The Environment, jossa tarkastellaan ensimmäistä kertaa oopperaa ympäristökatastrofin näkökulmasta.

Lisätietoja

Ooppera (Helsinki):
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professori Markus Lehtinen,
puh. +358 40 565 1547, markus.lehtinen@uniarts.fi

Ooppera (Los Angeles):
USC Thornton School of Musicin tuottaja Damien Elwood, puh. +1 213 740 6451 damien.elwood@usc.edu

Konferenssi (Helsinki):
Akatemiatutkija, dosentti Liisamaija Hautsalo
puh. +358 40 5323 425, liisamaija.hautsalo@uniarts.fi

Median yhteydenotot:
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian viestintäpäällikkö Nelli Kuokka
puh. +358 40 822 7130, nelli.kuokka@uniarts.fi

All the Truths We Cannot See: A Chernobyl Story on Uljas Pulkkiksen ja Glenda D. Gossin ooppera, joka saa kantaesityksensä Helsingissä maaliskuussa 2021 ja Los Angelesissa huhtikuussa 2021. Oopperan toteuttavat yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja University of Southern California Thornton School of Music. Oopperan toteutusta ja kansainvälistä yhteistyötä tukee Jane ja Aatos Erkon säätiö. 

Lisätietoja: uniarts.fi/allthetruthsopera

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Paavo Heinisen sävelkielestä syntyi ensimmäinen väitöskirja9.9.2020 11:30:00 EESTTiedote

Paavo Heininen hyödyntää Silkkirumpu-oopperassaan uudenlaisia intermediaalisia kerronnan keinoja. Tämä käy ilmi Inkeri Jaakkolan väitöskirjasta "Laakeripuun luona: Tekstin ja musiikin vuorovaikutus Paavo Heinisen oopperassa Silkkirumpu op. 45", joka tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 26.9.2020. Jaakkolan tutkimus on ensimmäinen Heinisen sävelkieleen musiikkianalyysin keinoin pureutuva suomalainen väitöskirja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme