Helsingin yliopisto

Uusi syöpärokotealusta saattaa tarjota työkalun, joka mahdollistaa räätälöidyn ja tehokkaan täsmähoidon syöpäpotilaalle

Jaa

Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet ratkaisun, syöpärokotealustan, joka parantaa syöpähoidossa käytettävien onkolyyttisten virusten tehoa.

Syöpärokotealusta. Kuva: Vincenzo Cerullo.
Syöpärokotealusta. Kuva: Vincenzo Cerullo.

Farmasian tiedekunnan tutkijat ovat kehittäneet PeptiENV-syöpärokotealustan jonka avulla voidaan parantaa nykyisten kliinisessä käytössä olevien onkolyyttisten vaipallisten virusten terapeuttista tehoa. Uuden syöpärokotealustan avulla näiden virusten käynnistämä ihmisen oman immuunipuolustusjärjestelmän aktivaatio syöpäsoluja vastaan tehostuu merkittävästi.

– PeptiENV-syöpärokotealustan merkittävin oivallus on oikeastaan se, että voimme päällystää onkolyyttisen viruksen potilaan omilla syöpäpeptideillä, jolloin potilaalle räätälöity täsmähoito mahdollistuu, kertoo julkaisun ensimmäinen kirjoittaja, Suomen Akatemian tutkijatohtori Erkko Ylösmäki Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnasta Immunoviroterapia-tutkimusryhmästä.

Onkolyyttiset virukset ovat luonnossa esiintyviä viruksia, joita on muokattu niin, että ne eivät enää kykene jakaantumaan normaalisoluissa vaan ainoastaan syöpäsolussa. Potilaalle virushoito annetaan yleensä ruiskeena kasvaimeen, vatsaonteloon tai suonensisäisesti.

PeptiENV-syöpärokotealustan avulla peptideillä päällystetty virus pystyy tehokkaasti ’kouluttamaan’ potilaan elimistön omat, paikallisesti toimivat, T-solut tunnistamaan syöpäsoluja. Tämän seurauksena syöpää tunnistavien T-solujen määrä nousee syöpäkudoksessa ja parantaa syövänhoidon tehoa.

Tutkimuksessa osoitettiin, että PeptiENV-syöpärokotealusta toimii vaipallisen onkolyyttisen herpes simplex-1 -viruksen kanssa, joka on jo kliinisessä käytössä metastaattisen melanooman hoidossa. Myös toinen kliinisissä kokeissa oleva virus, onkolyyttinen vaccinia-virus toimi syöpärokotealustan kanssa.

Lisäksi syöpäkudoksessa olevien syöpää tunnistavien T-solujen määrä korreloi voimakkaasti uusien immuuniaktivaation vapauttaja-lääkkeiden (checkpoint inhibitors) hoitotehon kanssa.

– Tavoitteenamme on lisätä niiden potilaiden määrää jotka voisivat hyötyä immuuniaktivaation vapauttaja-lääkkeiden tuomasta ennennäkemättömästä tehosta, kertoo Ylösmäki.

Alkuperäinen tiedote (linkki).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erkko Ylösmäki, puh. 040 583 6604

Kuvat

Syöpärokotealusta. Kuva: Vincenzo Cerullo.
Syöpärokotealusta. Kuva: Vincenzo Cerullo.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kissojen ja koirien bakteerien antibioottiresistenssi on vähentynyt16.11.2018 09:38Tiedote

Kissojen ja koirien bakteereiden vastustuskyky antibiooteille on vähenemässä monen vuoden jälkeen. Tilanteen paranemiseen on todennäköisesti vaikuttanut antibioottien vähentynyt käyttö. Vaikka kehitys on ollut valoisampaa, monien antibioottien kohdalla vastustuskykyisten kantojen osuus on edelleen liian suuri ja aktiivisia toimia tarvitaan, kertoo Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliinisen mikrobiologian laboratorio. Seurantatieto on kerätty vuosilta 2014–2017.

Yksin asuvan kohtuullinen minimibudjetti on noin 1 400 euroa kuukaudessa15.11.2018 10:13Tiedote

Esimerkkitalouksien välttämättömien kulujen yhteissumma kuukaudessa vaihtelee pääkaupunkiseudulla yksin asuvien alle 45-vuotiaiden noin 1 380 eurosta kahden vanhemman ja kolmilapsisen perheen noin 4 250 euroon. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa on selvitetty, mitä tavaroita ja palveluita kuluttaja tarvitsee, jotta tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja voi kokea osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan Suomessa.

Tervakapitalismi mullisti kainuulaisten elämän 1800-luvulla14.11.2018 15:24Tiedote

Tutkimuksen mukaan tervatalous asemoitui 1800-luvun Kainuuseen erityisessä historiallisessa kontekstissa. Tervakapitalismin muotoutumista määrittivät kapitalistisen maailmanjärjestelmän, Suomen suurruhtinaskunnan ja Pohjois-Suomen talousalueen yhteiskunnallisten rakenteiden sekä toimijoiden voimasuhteet. Lähes vuosisadan jatkunut tervakapitalismi mullisti perin pohjin kainuulaisten elämän ja luontokäsitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme