Uusi tiedejulkaisu Satasarvi tarjoaa kaivatun foorumin kansanmusiikin tutkimukselle
Satasarvi – Kansanmusiikin tutkimuksen aikakauskirja tarjoaa foorumin kansanmusiikin tutkimukselle sen laajimmassa merkityksessä. Uuden julkaisun tavoitteena on edistää kansanmusiikin tutkimusta ja siitä käytävää keskustelua Suomessa ja kansainvälisesti sekä erityisesti nostaa esiin tutkivan muusikon näkökulmaa. Satasarven ensimmäinen numero julkaistaan 21. joulukuuta. Jatkossa se ilmestyy vuosittain sekä verkkoversiona että painettuna kirjana. Satasarvea julkaisee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä.
Satasarvi julkaisee tieteellisiä artikkeleita sekä katsauksia, puheenvuoroja, arvosteluita, raportteja ja valmistuvien tohtorien lektioita. Kansanmusiikin tutkimus ymmärretään uudessa julkaisussa laajasti. Satasarvi julkaiseekin mielellään esimerkiksi kansantanssin tai kansansoittimien tutkimusta ja muiden historialliseen ja nykypäivän kansanmusiikkiin läheisesti liittyvien ilmiöiden ja alojen tutkimusta. Kansanmusiikin pedagogiikkaa käsittelevät tekstit, alan opettajien ja opiskelijoiden puheenvuorot, tapaustutkimukset ja taiteellisen tutkimuksen artikkelit ovat tervetulleita. Artikkeleita julkaistaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
”Kansanmusiikin tutkimus on parhaillaan kehittymässä voimakkaasti kansainvälisesti. Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä on ollut aktiivisesti mukana mahdollistamassa kehitystä muun muassa järjestämällä symposiumeja ja konferensseja yhteistyössä kotimaisten ja kansainvälisten partnereiden kanssa. Aineryhmällä on MuTri-tohtorikoulussa omia tohtorikoulutettavia tällä hetkellä 18 opiskelijaa, ja valmistuneita tohtoreita on 28. On hienoa, että pystymme Satasarven myötä tarjoamaan kansanmusiikin tutkimukselle viimein oman julkaisufoorumin”, toteaa julkaisun päätoimittaja, Sibelius-Akatemian kansanmusiikin professori Kristiina Ilmonen.
Satasarven ensimmäinen numero sisältää kahdeksan artikkelia Kansanmusiikintutkijoiden symposiumissa vuosina 2015-2016 esitelmöineiltä tutkijoilta. Symposium on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa säännöllisesti järjestämä tapahtuma.
Ensimmäinen Satasarvi ilmestyy Etnonet-verkkoalustalla 21.12.2020. Etnonet on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän verkkosivusto, joka julkaisee aineryhmän opettajien, opiskelijoiden, taiteilijoiden ja tutkijoiden tuotantoa, muun muassa tutkimusta, opinnäytteitä ja opetusmateriaaleja.
Lisätietoja:
Kristiina Ilmonen
Kansanmusiikin professori
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
kristiina.ilmonen@uniarts.fi
puh. 050 526 2020
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Kuvan Kevät 2021 avautuu yleisölle 12. toukokuuta21.4.2021 12:30:00 EEST | Tiedote
Kuvan Kevät järjestetään tutulla paikallaan kevätjuhlakauden kynnyksellä. Toisena koronakeväänä maisterinäyttelyyn voi tutustua paikan päällä ja verkossa. Kuvan Kevät 2021 päättää samalla näyttelytila Exhibition Laboratoryn toiminnan, ja syksyllä Kuvataideakatemian näyttelyt jatkuvat Taideyliopiston uudisrakennuksen galleriassa Sörnäisissä.
Jan Schacher musiikkiteknologian professoriksi Sibelius-Akatemiaan 25.3.2021 11:00:00 EET | Uutinen
Sveitsiläissyntyinen Schacher on taiteilija-tutkija, instrumentalisti, säveltäjä ja digitaalitaiteilija. Hän tutkii muun muassa sitä, kuinka muusikon keho toimii äänen ja läsnäolon resonaattorina ja keskuksena.
Taideyliopisto vakinaisti 80 opettajan ja tutkijan tehtävää23.3.2021 15:33:22 EET | Tiedote
Työtuomioistuimen joulukuinen päätös toi muutoksen pitkään vallinneeseen määräaikaisten opetustehtävien perinteeseen.
Digitaalisuus, pandemia, kasvavat kustannukset ja alan keskittyminen haastavat suomalaisia rytmimusiikkifestivaaleja16.3.2021 14:00:00 EET | Tiedote
Vuoden 2019 festivaalikenttää kartoittanut toimialabarometri kokosi tietoa suomalaisista rytmimusiikkifestivaaleista.
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia arvioitu maailman yhdeksänneksi parhaaksi esittävien taiteiden yliopistovertailussa4.3.2021 06:00:00 EET | Tiedote
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on arvioitu maailman yhdeksänneksi parhaaksi esittävien taiteiden QS Ranking -yliopistovertailussa. QS World University Rankings by Subject on listannut esittävien taiteiden koulutusta tarjoavat yliopistot paremmuusjärjestykseen nyt kuudetta kertaa.
Tohtorintutkinto: Kuorolla on merkittävä rooli paastonajan ja pääsiäisen liturgian kannattelijana12.2.2021 10:00:00 EET | Tiedote
Hanna Remes on tohtorintutkinnossaan vertaillut kuoron liturgisia tehtäviä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kahdessa viimeisimmässä kirkkokäsikirjassa ja niiden oheisaineistoissa. Hän on tuonut tutkinnossaan myös julki harvoin kuultua suomalaista ja saksalaista kuoromusiikkia ja kantaesittänyt kaksi liturgista perinnettä uudistavaa tilausteosta. Remeksen tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 20. helmikuuta 2021.
Tohtorintutkinto tarkastelee venäläis-juutalaisen klarinettimusiikin mutkikasta kohtaloa Neuvostoliiton aikana9.2.2021 14:30:00 EET | Tiedote
Klarinetille sävellettiin entisen Neuvostoliiton aikana laaja kirjo musiikkia, josta vain murto-osa on päätynyt yleiseen ohjelmistoon ja konserttilavoille esitettäväksi. Klarinetisti Anne Elisabeth Piirainen tarkastelee taiteellisessa tohtorintutkinnossaan tätä varjoon jäänyttä klarinettiohjelmistoa soittajan näkökulmasta. Piiraisen tohtorintutkinto "Clarinet Music from Russia and the Soviet Union 1917-1991: Discovering an Unexplored Side of the Clarinet Repertoire" tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 22.2.2021.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme